Peet on juurvili, mida ei tasuks peljata tema magususe pärast. Vaatamata suhteliselt kõrgele süsivesikute (kõikmõeldavad suhkrud) sisaldusele on nende üldine kalorsus hämmastavalt madal: vaid 37cal 100g kohta.

See-eest aga leidub temas päris paras ports — 3,1g/100g kohta — meile nii vajalikke kiudaineid, mis küll ei oma toiteväärtust, kuid on vajalikud seedetrakti normaalseks talitluseks. Ning, mis ei ole sugugi teisejärgulise tähtsusega, leidub punapeedis rohkelt C- ja A- rühma vitamiine ja hulgaliselt mitmesuguseid mineraale, näiteks rauda.

Kuna see juurvili on hästi säilitatav ning seetõttu aastaringselt tarvitatav, on punapeedi näol tegemist kõigi eelpool mainitud toitainete kergelt kättesaadava ning suhteliselt odava loodusliku allikaga. Peedi kasutamise kõrghetked algavad meil juulis lõpust ning kestavad oktoobri lõpuni, s.t. just praegu on meie käsutuses maksimaalselt hea aiavili.

Et peeti ka meil osatakse austada, siis peale ameerikamaa retseptide toon valimi ka siinpool Suurt Vett tarvitatavatest toitudest.

Laskem siis hea maitsta!

„Kommisalat“

0,5 l kausitäis peenelt kuubistatud punast peeti
0,5 l musti ube
0,5 l valget ja/või kollast maisi
2/3 väga peeneks hakitud punast sibulat
½ kl. peenelt kuubistatud magusat punast pipart
3-4 tl. väga peeneks hakitud peterselli
3 tl. oliivi- või muud salatiõli
3 tl. punast veiniäädikat või siidriäädikat
½ tl. soola
¼ tl. peenestatud musta pipart

Valmistamine: asetada kõik osised suurde kaussi ja segada seal väga hoolega läbi. Katke nõu kaanega ja asetage enne serveerimist paariks tunniks külmikusse „tõmbama“. Antud kogusest jätkub kuuele inimesele.

Peedi-spinati salat

2 suuremat värsket peeti
2 spl. punast veiniäädikat või siidriäädikat
1 tl. mahedat sinepit
¼ kl. oliivi- või muud salatiõli
1,5 tl. suhkrut
1/8 tl. segatuna soola ja peenestatud musta pipart
0,5 kl. peenestatud rohelist sibulat
0,5 tl. peeneks hakitud mündi lehti
4 kl. värskelt tükkideks rebitud spinatit
1 keskmine apelsin — koorida, jagada sektoriteks ja tükeldada
0,5 kl. värskeid vaarikaid

Valmistamine: peedid keeta, koorida ning lõigata neljaks. Saadud sektorid lõigata õhukesteks viiludeks. Segada omavahel äädikas ja sinep ning vispeldada kuni tekib ühtlane mass. Sellele lisada õli ja vispeldada veelkord hoolega läbi. Nüüd lisada suhkur, sool, pipar ja segada. Segada suures kausis kokku peedid, sibul , münt ning 2 spl. äädikat. Katta kauss kaanega ja lasta külmikus umbes 0,5 tundi „tõmmata“. Vahetult enne serveerimist lisada spinat, apelsini tükis ja peedi segu. Valada kastmega üle ja kaunistada pealt vaarikatega. Antud kogusest jätkub neljale inimesele.

Peedi-šokolaadi kook

1 kl. riivitud toorest peeti (u. kaks keskmise suurusega peeti)
2 tl. sidruni mahla
4 muna
1,25 kl. sulatatud võid või margariini
0,5 kl. piima
2 spl. mett
2 tl. vanilli ekstrakti
2,5 kl. jahu
2 kl. suhkrut
0,5 kl. kakaopulbrit
2 tl. söögisoodat
1 tl. soola

Glasuuriks:
100g pehmendatud koorejuustu
0,25 kl. vahukoort
1 tl. vanilli ekstrakti
3,75 kl. tuhksuhkrut segatud näpuotsatäie soolaga
0,25 kl. hoolega peenestatud pähkleid

Koogi valmistamine: riivitud peedid pritsida üle sidruni mahlaga ja segada läbi. Munad, või, piim, mesi ja vanilli ekstrakt segada algul omavahel ja seejärel lisada pidevalt segades muud koogitaigna osised. Nüüd valada see peetidele ja segada ettevaatlikult. Jagage tainas väiksemate vormide sisse ning küpsetage 35-40 minutit 175º C juures, s.t. senikaua kuni hambatikk koogimassi keskele torgatuna enam tainast enda külge ei kleebi. Nüüd katta vormid käterätiga ja jätta mõneks ajaks jahtuma, et hiljem vormist välja lüüa ning glasuuriga kaunistada.

Glasuuri valmistamine: vahustada koor koos juustu ja vanilli ekstraktiga. Segada sisse tuhksuhkru ja soola segu ning valada see võrdsetes kogustes vormist vabastatud kookidele. Peale raputada purustatud pähklid. Antud kogusest jätkub 12-15 serveeringuks.

Punapeediterriin

500 g marineeritud peeti
1 suur sibul
1–2 sl. võid või toiduõli
2 dl koort
6 muna
1,5 tl. soola
2–3 tl hakitud maitserohelist
200 g spargelkapsast (värsket või külmutatud).

Valmistamine: sibul hakkida ning kuumutada õli ja või segus, kuni see muutub klaasjaks. Punapeet lasta läbi hakkmasina või peenestada köögikombainis. Lisada ülejäänud ained ükshaaval iga kord ühtlaseks segades. Segu valada võiga määritud vormi ja katta fooliumiga.

Küpsetada 175° juures 1,5 tundi. Lasta veidi jahtuda ja kummutada vormist välja. Spargelkapsas keeta vees või veeaurus pehmeks. Terriin kaunistada spargelkapsa õisikute, salatilehtede või maitserohelisega. Sobib lauale anda suupisteks või kergeks eineks nii kuumalt kui külmalt. Juurde sobib sinep või ürtidega maitsestatud hapukoorekaste. Sobib ka linnulihatoitude, lihatoitude ja suitsukala lisandiks.

Peedisupp

3 suurt keedetud ja riivitud peeti
200 g hapukoort või jogurtit
maitsestamiseks maitserohelist ja vürtse

Valmistamine: segage riivitud peet hapukoore või jogurtiga ning serveerige ja maitsestage vastavalt oma soovile. See supp on soovitatav rauavaeguse all kannatavatele inimestele.

Aedvilja toorsupp

Valmistamine: lõigake väikesteks kuubikuteks kogu Teie poolt valitud aedviljavalik. Näiteks punapeet, lillkapsas, broccoli, porgand, kõrvitsalised (suvikõrvits jt), kartul, naeris või kaalikas jne. Lisage ürdisool ja linaseemneõli. Laske eraldi nõus 1 liiter vett keema minna. Valage keev vesi aedviljadele, maitsestage soolaga ja serveerige.

Jäätis külmsuitsulõhest

200g külmsuitsu lõhet
1 väikest sibulat
1 marineeritud peet (50g)
1 sl peedimarinaadi
2-3 tl. sidruni mahla
2 sl. hakitud värsket tilli või murulauku
200 g maitsestamata jogurtit
2 dl 35%-list rõõska koort
purustatud musta pipart

Valmistamine: peenesta lõheviilud, sibul ja punapeet. Sega kõik ained omavahel, viimasena lisa vahustatud rõõsk koor. Vooderda liitrine vorm toidukilega, vala lõhe-peedisegu vormi. Kata vorm fooliumiga ja hoia üle öö sügavkülmas.

Tõsta lõhejäätis tund aega enne serveerimist külmkappi pehmenema. Kummuta vaagnale. Serveeri eelroaks koos keedetud või ahjus küpsetatud kartulitega. Võib serveerida ka jäätisepallikestena. Sobib eelroaks.

Peedikasutaja meelespea

Valige toiduvalmistamiseks väiksemad või keskmise suurusega peedid: suured peedid kipuvad vintskeks või lausa kõvaks jääma. Värvuse säilimiseks võiks peete enne keema panekut peenestada: ribad, kuubikud, ja paneerida hoolega kuumas õlis.

New Jersey’lased soovitavad enne peetide õlisse lisamist kuumutada seal küüslauku. Enne keetmist ei tohi peedi koort vigastada — sellisel juhul muutuvad nad kahvatuks.