Selge seene-maisisupp

kuivatatud seeni või 200 grammi shampinjone
425 g minimaisi
1 spl õli
2 purustatud küüslauguküünt
½ tl peent musta pipart
1 värske koriander kos juurtega, peenestatud
1 peenestatud sibul
200 g sealihalõike
1 liiter vett
2 spl kalakastet (Fish sauce)
1 spl värsket basiilikut

Kuivatatud seeni leota kuumas vees 30 minutit. Shampinjonid puhasta ja lõigu suurteks tükkideks. Lõigu minimais tükkideks.

Kuumuta õli suurel pannil või potis, lisa küüslauk, pipar, koriander ja sibul ning prae 2 minutit. Lisa sealiha ja prae, kuni liha on kuldpruun.

Lisa vesi, kalakaste, mais ja seened ning lase keema minna. Alanda kuumust ning keeda kaane all 10 minutit. Serveerimisel lisa basiilika.

Kookose-kanasupp

1 liiter kookospiima
1 suur sibul, peenestatud
punt sidrunirohtu
2 cm kooritud värsket ingverit
2 punast chillit ilma seemneteta
250 g kanaliharibasid
2 spl peenestatud koriandrit

Lase potis keema kookospiim, sibul, sidrunirohi, ingver ja terved chillikaunad. Lisa supile kanaliharibad, alanda kuumust ja keeda kuni kanaliha on pehme. Serveerimisel võta chillid supist välja ja kaunista supp koriandriga.

Riisisupp

Tais süüakse seda suppi tihti hommikusöögiks.

1 spl õli
3 küüslauguküünt, tükkideks lõigatuna
200 g sealiharibasid
1,5 l kanapuljongit
6 väikest värsket sibulat
1 spl kalakastet
2/3 kl pikateralist riisi

Kuumuta õlis küüslauk ja sealiha kuldpruuniks. Vala juurde kanapuljong, kalakaste ja riis ning lase keema. Alanda kuumust ja hauta15-20 min, kuni supp hakkab putru meenutama. Serveeri kohe.

Kapsa-bambuse supp

230 g bambusevõrseid
230 g vesikastaneid
1 spl õli
2 küüslauguküünt, peenestatud
200 g kanaliharibasid
1,5 l kanapuljongit
125 g lõigutud hiina kapsast
2 cm ingverijuurt, peenestatud
1 punane seemneteta chillikaun, peenestatud
1 spl kalakastet

Nõruta bambusevõrsed ja vesikastanid kuivaks ja lõigu väiksemateks tükkideks. Kuumuta õlis küüslauk ja kanaliharibad, kuni liha on peaaegu valmis. Lisa kõik ülejäänud ained ja lase keema tõusta. Siis alanda kuumust ja hauta kaane all 5 minutit.

Kalasupp

Viimaseks üks supp, mille olen ise kombineerinud pärast Tai kokaraamatute lugemist.

Vaja on
õli
2 küüslauguküünt
1,5 cm ingverijuurt
1 keskmine sibul, mille lõigun nii, et jäävad keskmiselt suured lohud
300 g kalafileed (ükskõik mis kala)
maisi
hiina kapsast
shampinjone
paprikat
peenteks ribadeks lõigutud porgandit
peenteks ribadeks lõigutud suvikõrvitsat
Santa Maria maitseainet Lemon-wok
Puljongit või vett ja puljongikuubik

Supp valmib wok-pannil. Kõigepealt kuumutan õlis küüslauku, ingverit ja sibulalohkusid. Natukese aja pärast lisan porgandiribad, suurteks tükkideks lõigutud seened ja kalafilee tükid.

Pidevalt segades kuumutan, kuni kala tõmbub valgeks, siis lisan suvikõrvitsad, maisi, paprika ja muud köögiviljad, jättes hiina kapsa kõige viimaseks.

Puistan kogu woki-täiele paki lemon-wok maitseainet (võib ka vähem, kes väga teravat ei kannata) ja segan hoolikalt läbi. Siis lisan puljongi või vee ja puljongikuubiku. Lasen ainult keema tõusta ja eemaldan kohe tulelt. Tähtis on, et porgandid ja hiina kapsas jääksid natuke krõmpsuks, nagu wok-roogade puhul ikka.