Väike teeõhtu — külma ilma leevendus
Kõik saab alguse kutsest
Miriami-stiilis kutse võiks välja näha umbes selline: külaliskandidaadile saabub pakk imetillukese teekannuga, mille sees on portsupakike tõeliselt head teed ning kõrval mõnusalt mure küpsis teatega — tule ja too oma teekann ühes… Stiilne, kas pole? Proovige, ehk äratas see teis mõne kena idee, kuidas oma külalisi stiilselt kohale meelitada.
Teeõhtu ei ole vaid tee joomine
Lihtsalt teed valmistada ja juua võib igaüks just sellises kohas ja koguses nagu hetkel meeldib. Kui aga on sooviks kutsuda külalisi, siis tasuks läbi mõelda, kas ikka lasta õhtul isevoolu kulgeda või tasuks organiseerimisega vaeva nähes koosolemist pisut stiilsemaks ja meelelahutuslikumaks muuta. Kuidas? Selleks toon ära mõned õhtut kandvad ideed:
Need on vaid teie fantaasia äratamiseks esitatud üksikud pähe tulnud ideed, aga algus on sellega tehtud. Tasuks ehk edasi mõelda.
Hea muusika ja head maneerid käivad asja juurde
Tee on midagi erilist — midagi, mis loob erilise õdususe tunde, mis on eriti tunnetatav külmal aastaajal. Kui soovite teeõhtul saavutada hubasuse tunnet, siis tehke kõik endast olenev, et külalised tunneksid end kuninglikult. Kuidas seda saavutad? Toome siin ära mõned asjassepühendatute näpunäited:
ja mis vaat’ et kõige olulisem — jälgige oma maneere. Etiketi järgi serveerib peoperenaine/peremees kõigepealt külalistele. Kostitaja jälgib, et igal külalisel jätkuks nii vajalikke nõusid, jooki kui suupisteid. Alles seejärel mõtleb ta enda peale — valab aromaatset jooki oma tassi ja naudib seda, kaotamata hetkekski ülevaadet peoliste vajadustest.
Hea peo korraldamise hirmud & armud
1. tema on peo hing.
2. iga külaline on tema eriline külaline ja seda peavad nad ka tunda saama — tal peab jätkuma aega kõigile oma tähelepanu jagada.
3. peo korraldaja peab kogu õhtu olema kõigile nähtav.
4. peo korraldaja kulinaarsed- ja suhtluspingutused ei tohiks olla selgelt märgatavad, pigem aimatavad — see sisendab austust.
Taevalik teelaua menüü
Seni, kuni kestab teie teeõhtu, sõltub teist ja ainult teist endast, kuidas külalised end seal tunnevad ja ainult teie otsustate, kas üldse ja kui mitu erinevat käiku te tee kõrvale serveerite. Siinkohal on sobiv ära tuua mõned näited, mida ja millises järjekorras, võiks tee kõrvale pakkuda:
Tema kõrgeausus TEE
On väga oluline, et tee oleks alati nauditav. Selle saavutamiseks on olemas kindlad reeglid, kuid täiusliku tulemuse saavutamiseks on vaja „seda midagi erilist“, sest tee valmistamine on kunst:
Kuna teelehed (ka taimeteede puhul) ei ole ühesuurused, siis soovitavad teevalmistamise asjatundjad järgida teatud kindlaid põhimõtteid:
Väike retseptivalik
1. Aedviljasegu õunaäädikaga
Ettevalmistusaeg: 15 minutit
Valmistamine: 40 minutit
Koostis:
6 tassitäit erinevaid peenestatud/riivitud aedvilju
½ tassi extra-virgin Kreeka oliivõli
¼ tassi õunaäädikat
3 spl. õunasiidrit
¼ tl. cayanne pipart
Valmistamine:
Pese ja kuivata hoolega soovikohane aedviljade segu. Peenesta: riivi jämedalt või viilusta õhukeselt. Aseta aedviljad piisavalt suurde kaussi, et neid oleks kadudeta võimalik läbi segada. Valmista eraldi kausis oliivõlist, siidrist, äädikast ja piprast kaste ning vispelda see hoolega läbi. Vala segu kohe pärast valmimist aedviljadele ja sega hoolega läbi. Serveeri kohe koos rohelise õuna lõikude ja kreeka pähkli laastudega. Toodud kogusest jätkub neljale inimesele.
Salat sisaldab: 270cal energiat, millest on 27g üldrasva, 5g süsivesikuid ja 1g proteiine (valku)
2. Jõhvika ja kõrvitsaseemne lusikakook
Ettevalmistusaeg: 12 minutit
Valmistamine: 25 minutit
Koostis:
3 tassi jahu
3 spl. suhkrut
1 spl. küpsetuspulbrit
½ tl. soola
¾ tassi küpsetusmargariini/võid (lõigata lehtedeks)
1 tass kuivatatud ja peenestatud jõhvikaid
1 tass piima
1 suur muna (valge ja kollane eraldi)
3 spl. maitsestamata kõrvitsaseemne laaste
Valmistamine:
Soojendada ahi 250° — 275° C. Suures kausis segada kokku jahu, suhkur, küpsetuspulber ja sool. Hakkida noaga segusse margariin/või ja massi ühtlasemaks muutumisel ka kuivatatud jõhvikad. Segada piim ja munakollane eraldi kausis läbi ning seejärel lisada osade kaupa jahusegule. Segada hoolega.
Jagada saadud tainas kahte ossa. Veeretada palliks ning vajutada küpsetusplaadil u. 17-18 cm läbimõõduga ühtlaselt laiaks „koogiks“. Jahuse noaga jagada, lõikamata plaadini, koogid kuueks sektoriks. Vispliga kergelt kloppides vahustada munavalge ja määrida see koogisektoritele. Munavalge vahule puistata kõrvitsaseemne laaste ja suruda need õrnalt vahusesse pinda. Küpsetada 25-27 minutit — kuni kook muutub kuldseks. Nüüd alles eraldada sektorid üksteisest ja lasta veelkord kergelt ahjust läbi. Serveerida võib vastavalt soovile kas külmalt või kuumalt.
Kook sisaldab: 290cal energiat, millest on 14g üldrasvu (sellest 3g küllastunud rasvu), 21mg kolesterooli, 37g süsivesikuid, 365g naatriumi, 2g kiudaineid ja 5g proteiine (valke).
3. Maasikad šokolaadis
Valida võimalikult ühes suuruses küpsed aedmaasikad. Puhastada, pesta ja nõrutada. Nõrutatud maasikad asetada vett hästi imavale paberile ja lasta neil korralikult ära kuivada. Sulatada mõrušokolaad ja jahutada võimalikult maha (ei tohi maasikat küpsetama hakata). Kasta kuiv maasikas šokolaadimassi ja jätta nad toatemperatuuril küpsetuspaberile hanguma.
Maius eraldada ettevaatlikult paberilt ja asetada serveerimisalusele vahetult enne serveerimist.