Anne kingikotti pistame Kodu- ja aiakaupade tootja Fiskari Functional Form sarjast õunalõikuri, kartulikoorija, porgandikoorija ja mahlapressi ning kaheksa pudelit maitseaineid Santa Maria uuest ürtide kollektsioonist.

MUSTIKAMUFFINID

Vaja läheb:

  • 2 kanamuna
  • 2 dl suhkrut
  • 100 g võid
  • 1 dl hapukoort
  • 2 dl külmutatud (või värskeid) mustikaid
  • 2,5 dl nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • natuke vaniljesuhkurt

Kui on soovi, siis võib lisada ka valget šokolaadi.

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa juurde munad ning jahu + küpsetuspulber+vaniljesuhkur. Kõige lõpus sega juurde hapukoor ja mustikad. Jaga muffinivormidesse ja küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit. Viivad keele alla nii kuumalt, kui külmalt.

Sellest kogusest taignast saab umbes 12 muffinit.



METSMAASIKAMAIUS

Vajalikud ained:

1 karp (150 g) maitsestamata toorjuustu (nt. Farmi oma)

250 g hapukoort

1 pakk (200 ml) vahukoort

250 g metsmaasika toormoosi, mis on juba magusaks tehtud

0,75 dl suhkurt

3 tl vaniljesuhkurt

2 väikest ricotta kohupiimatoru

7 tl želatiini

Valmistamine:

Mikserdada kokku toorjuust, hapukoor, suhkur ja kohupiim. Vahustada vahukoor koos vaniljesuhkruga ja segada eelneva massi hulka, lisada metsmaasika toormoos. Segada korralikult läbi. Želatiin paisutada väheses külmas vees, seejärel kuumutada ja valada segu hulka. Vooderdada ahjuvorm kilega (kasutasin 20 x 30 vormi) ja valada kogu mass sinna. Jätta tarretuma üheks ööks külmikusse.

Tarretis välja tõsta, südamekujuline piparkoogivorm kergelt tulise vee alt läbi kasta ja seejärel saab ilusti tarretisemassist kätte soovitud kujundi. Kaunistada maasikatega.


KOHVIMAITSELINE JA PEHME ŠOKOLAADIKOOK

Kogused on 10-le inimesele seega saab teha oma sõpradega ühe magusa õhtu. Jäätise asemel võib kasutada ka näiteks jäätisekokteili ja saab ka joogi osa kaetud. Kui on soovi värvi veel lisada siis teha kook südamekujulistesse vormidesse või kaunistada pisikeste südamekestega.

TAINAS
200 g mõru šokolaad

200 g Või

5 tk Muna

1 sl Jahu
3 dl Suhkur

0.5dl viski, konjak või brändi

0.5dl espresso või väga kange kohv

AMARETTOKIRSID
500g Kirsid (külmutatud)
0.5 dl Suhkur
1 sl Amaretto liköör

SERVEERIMISEKS
vanillijäätisSulata paksupõhjalises kastrulis tükeldatud šokolaad ja või. Sega ühtlaseks, tõs­ta tulelt ja jahuta. Sega hulka munad, jahu, suhkur, alkohol ja kohv, töötle ühtlaseks. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi. Kui soovid valmistada väikseid koogikesi, vajuta 20 x 20 cm suurused küpsetuspaberi tükid 10 metallist muffinivormi põhja ja vala tainas vormidesse. Küpseta ahjus 200° juures 25-30 minutit. Kui tikuga keskelt proovida, peab kook olema seest veel kergelt vedel.
Pane külmunud kirsid ja suhkur kaanega kastrulisse ning kuumuta väiksel tulel seni, kuni kirsid on sulanud. Sega aeg-ajalt. Kuumuta veel 10 minutit, kuni kirssidest eraldunud vedelik on peaaegu ära keenud. Lisa liköör, sega läbi ja tõsta tulelt. Jahuta ning serveeri amarettokirsse koos koogi ja vanillijäätisega.


MARTSIPANIKATTEGA BANAANITORT

PÕHI:
Lihtne biskviit röstitud mandlilaastudega.

8 muna
8 spl suhkrut
7 spl jahu
4 spl röstitud mandlilaaste
ahi 200-kraadi

Eralda munavalged munakollasest puhtasse ja hoolikalt kuivatatud kaussi. Lisa munavalgele suhkur ja vahusta. Kui munavalgest on saanud ilus tugev vaht lisa munakollased ja vahusta veidi veel, madalal kiirusel. Nüüd sõelu jahu munavahu hulka ja sega aeglaselt ja vahtu hellalt koheldes, et taigen ahjus ikka kerkiks. Viimasena lisa röstitu mandlilaastud. Vala taigen eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta umbes 15 min, kuni biskviit on ilus kuldpruun.

Kui põhi on jahtunud lõika eelnevalt paberist lõigatud südamekujulise shamblooni järgi välja kolm põhja ( keskmise võid väiksematest tükkidest kokku lappida).

Vahele:
Mõnus banaanikreem.

3 banaani
150 ml vahukoort
3 spl mascarponet
maitseks suhkrut või suhkrusiirupit, vaniljet

Püreesta banaanid. Vahusta vahukoor ja sega hulka toasoe mascarpone, banaani püree, maitsesta suhrusiirupi ja vaniljega.

Põhjad immuta näiteks maasikatoormoosiga, ära hoia tagasi, seda mahlasem kook tuleb. Kihtide vahele määri banaani kreem. Kõige pealmisele kihile ja koogi külgedele määri kreemi õhem kiht.

Viimistlus:
Enne kaunistamist lase koogil u kolm tundi külmkapis seista. Siis imbub kook kenasti läbi ja vajub paika.

Koogi katteks läheb vaja umbes 250g martsipani. Oleneb kui pakus katet tahad. Martsipan rulli küpsetuspaberil tuhksuhkru abiga laiali ja aseta koogile, nii et kogu kook oleks kaetud. Lõika üleliigne martsipan koogi äärtest. Martsipani võid värvida toiduvärvidega, sellele maalida või kirjutada. Kaunista nii kuidas süda soovib.


ŠOKOLAADITRÜHVLID

Vaja:

  • 200 g toorjuustu

  • 2 Daim'i šokolaadi

  • 1 Kismet'i šokolaad

  • 1 pakk Mesikäpa Dops küpsiseid

  • 1 dl kondentspiima

  • 200 g piimašokolaadi

  • 200 g valget šokolaadi

  • Marianne kommid (lisasin poolele segule piparmündilist maitset)

Valmistamine:

Purusta küpsised, Daim ja Kismet. Lisa kondenspiim ja toorjuust. Lase segul külmkapis 1-3 h taheneda, et maitsed seguneksid. Vooli poolest segust ühesuurused maiustused, lase 1 h veel külmkapis neil taheneda. Teisele poolele lisa Marianne kommide piparmündilist hõngu ja vooli samuti ühesuurused maiustused.

Valmista ette vesivanni šokolaad, kasta ükshaaval maiustused šokolaadist läbi ja pane küpsetuspaberile tahenema. Kui kõik kommid on šokolaadist läbi kastetud võib alustada kaunistamist. Mina kastsin kommid valge šokolaadiga üle ja kaunistasin pruuni šokolaadiga. Poole segust, kuhu lisasin Marianne kommide piparmündilist maitset kastsin läbi piimašokolaadi ja kaunistasin valge šokolaadiga.


VALGE ŠOKOLAADI TORT

Põhi:
250g küpsiseid (digestive, selga kondenspiima või iirise)
120g võid

Vahele:
180 grammi küpsiseid

Vastavalt soovile ja aastaajale erinevaid marju või toormoose. Näiteks mustikaid, maasikaid, vaarikaid, kirsse, pohlamoosi jms.

Kreem:

500-600g kohupiimapastat (vanilje)
3dl vahukoort
300 grammi valget šokolaadi. (Võib kaustada ka kalevi riisi-mustika valget šokolaadi)

Valmistamine

Kreemi tegemine:
Vahusta vahukoor. Sulata valge šokolaad vesivannil, kas teise kausiga või kilekoti sees. Seda teha väga ettevaatlikult, sest šokolaad ei tohi veega kokku puutuda, muidu läheb tükki. Pane kohupiimapasta kaussi, lisa jahutatud sulatatud šokolaad. Sega korralikult, lisa ka vahukoor ja sega kõik korralikult läbi.

Kaunistamiseks: marju, vahukoort, sulatatud šokolaadi, kreemi ülejääki. Võib katta ka martsipani kattega.

Põhja jaoks purusta küpsised köögikombainiga või käsitsi täitsa puruks. Sulata või ja sega see korralikult purustatud küpsistega. Käsitsi on kõige parem segada. Suru segu koogivormi (26cm) põhja. Seejärel kata põhi ühtlase kihina kas marjade või toormoosiga. Pane peale pool kreemist. Seejärel lao kreemi peale küpsiste kiht ja soovi korral uuesti marjade kiht. Seejärel uus kreemi kiht ja külmkappi tahenema. Vähemalt 6 tundi,aga soovitan terveks ööks. Enne serveerimist kaunistada.


ŠOKOLAADI-BANAANI-VAARIKAKOOK

Koostisosad:
* 1pk Vilma šokolaadi muffini pulbrit
* 200g bitteri tumedat šokolaadi
*maitse järgi banaane ja vaarikaid
*margariini (vormi määrimiseks)

Kõigepealt tuleb hakkida meeldiv kogus banaane (olenevalt soovist). Seejärel segada valmis segu muffinipulbrist ning kallata segusse tükeldatud banaanid. Panna koogimass u 22cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Jätta ahju küpsema orienteeruvalt 40 minutiks. Kuna ahjud talitavad erinevalt, on kindlaim viis küpsuse kontrollimiseks tikk. Tikk tuleb torgata kooki ning kui tikk puhtaks jääb, on kook valmis. Lasta jahtuda. Siis sulatada 200g šokolaadi väikese koguse võiga, sest siis ei lähe glasuur kivikõvaks. Kook tuleb ühtlaselt pealt katta. Kaunituseks meisterdada vaarikalilled ning need soovi korral osaliselt glasuurist järelejäänud šokolaadiga katta!

Inspiratsiooniks palusime Miku Vegan Kohviku tegijatel Mikul ja Loore Emiliel välja pakkuda kolm retsepti, mida saab serveerida sõbrapäevale kohaselt südamekujuliselt.

Võileib India pähkli määrdega

Määrde jaoks:

1 tass kuivasid India pähkleid

2 keskmist porgandit (riivitud)

jupp punast tšillit

1 küüslauguküüs

1/2 sidruni mahl

2 sl oliiviõli

sool

mõned viilud saia

rucolat ja kirsstomateid kaunistuseks

Valmistamine:

Leota Inda pähkleid 6 tundi vees. Kurna India pähklid. Pane pähklid kaussi ja lisa ka teised koostisosad. Püreesta saumikseri abil kausis olevad asjad. Lisa mikserdades vähehaaval vett, et saavutada kreemias tekstuur. Lisa oliiviõli ja soola. Püreesta kuni määrde tekstuur on ühtlane.

Lõika saiast piparkoogivormiga välja südame kujud. Määri peale India pähkli määre ning kaunista rucola lehtede ning pooliku kirsstomatiga. 
Südamekujuline võileib india pähkli määrdega


Köögivilja-kinoa ahjuroog

250g šampinjone

2 keskmist valget sibulat

2 punast paprikat

1 purk kikerherneid (konserv)

pool karpi kirsstomateid

3 küüslaugu küünt

1 tunane tšillikaun

paar oksa värsket tüümiani ja/või rosmariini

2 sl oliiviõli

1 kruusitäis (u 200g) kuiva kinoad

sool

näpuotsatäis pipart

salariks rucolat ja granaatõuna seemneid

Valmistamine:

Eelkuumuta ahi 180 C. Viiluta šampinjonid. Tükelda küüslauk. Sibulad ja tomatid sektoriteks, chilli ratasteks. Lõika paprika suurteks tükkideks nii, et saaksid sealt piparkoogivormiga välja suruda südamekujulised tükid. Tõsta tükeldatud köögiviljad ahjuvormi. Sega läbi õli, soola ja pipraga. Lase köögiviljadel ahjus küpseda 20min.

Keeda samal ajal kinoa soolaga maitsestatud vees pehmeks (10-15 min). Kinoa on valmides pehme aga natukene krõmpsuv. Kurna kikerherned.

Võta köögiviljad ahjust välja. Lisa keedetud kinoa, kikerherned ja tüümian ning rosmariin. Küpseta segu ahjus veel 20 min. 

Serveeri koos rucolaga ning puista peale granaatõuna seemneid. Serveerides tõsta südamekujulised paprikad nähtavalt välja.
Köögivilja- kinoa ahjuroog


Tofu-marjakook

½ pakki Digestive küpsiseid

3 spl taimset margariini

1 sidruni mahl

2 pakki pehmet tofut (maitsestamata)

1 kruus marju (mustsõstraid, vaarikaid, punaseid sõstraid)

½ kruusi suhkrut 

0,5 tl vaniljesuhkrut

2 spl maisitärklist

Valmistamine: 

Purusta digestive küpsised ja sega saadud puru margariiniga. Suru segu koogivormi põhja. Küpseta ahjus 175 C juures 5-8 minutit. Purusta tofu saumiksriga lisades natukene vett, kuni tekib kreemjas mass. Lisa suhkur, vanillisuhkur, maisitärklis ja sidrunimahl. Tüsta tofukreem küpsenud põhjale ja puista peale marjad. Küpseta eelkuumutatud ahjus 175 C juures 25-30 minutit. Serveeri jahtunult.
Tofu- vaarikakook