Vaja läheb:

140g võid
140 g suhkrut
4 muna
50 g sukaadi
150 g värskeid puuvilju/marju: õunad, ploomid, pohlad jmt.
200 g rosinaid
2 spl. konjakit või rummi
200 g jahu
0,5 tl. söögisoodat
Näpuotsaga soola, mandlilaaste

Valmistamine: tükeldada puuvili, sukaad ja rosinad, segada rummiga ning hoida umbes pool tundi. Või vahustada suhkru ja munakollastega heledaks vahuks, millele lisada alkoholis laagerdanud viljad. Jahu segada söögisoodaga ning seejärel segatakse see ettevaatlikult puuvilja-, või- ja munaseguga. Munavalge lüüa kõvaks vahuks ja segada viimasena tainasse. Taigen kallata võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud vormi ja küpsetada 175º-190ºC juures umbes tund aega. Laske koogil vormis jahtuda ja lööge alles siis vormist välja.

Selle koogi katteks sobivad imehästi puuviljad. Et värsked puuviljad oleksid koogil nägusad ega libiseks lõikamisel maha ning kooki läbi ei leotaks, selleks järgige pisikesi kavalusi:

  • Nad võib katta peaaegu jahtunud, kuid mitte veel hangunud želeega.
  • Keerake marju või puuviljatükke enne koogile laotamist jahu ja suhkru segus.
  • Riputage taignapõhjale enne katte laotamist veidi mannat, mis imab küpsemise ajal liigse vedeliku endasse ja muutub ise pehmenedes märkamatuks. Sama eesmärki täidavad ka riivsai, kuivikupuru, kaerahelbed, vahukoort kõvastav pulber.
  • Kui küpsetada koogipõhi mõni minut enne katte pealepanemist, siis võib seda määrida vahustatud munavalgega. Hoida mõni minut ning alles siis katta puuvilja või marjadega.
  • Puuviljakooki on parem lõigata, kui seda on enne katte pealepanemist õhukeselt määritud marmelaadi või konfitüüriga — marjad ja viljad ei libise siis nii kergesti koogilt maha.
  • Kooki on kerge plaadilt lahti saada, kui libistada koogipõhja ja küpsetusplaadi vahelt läbi niit.
  • Puuviljakook saab iseäranis hõrk, kui enne katte pealepanemist määrida koogipõhja sulašokolaadiga. Võtame tüki viimaste suvipäevade terviseks!