Vene köök on külluslikult mitmekesine ja avaneb oma rikkuses sinna esmakordselt sattunule üha uuteks üllatusteks nagu värviline matrjoška. Avastusretk vene restorane ja vene rahvusest peakokki külastades toob veendumuse, et slaavi hinge sisse mahub ka suur kirg ning loovus, mille tulemusena valmivad kunstiteosed kõhu jaoks!

Ajakirja Muusa oktoobrinumber esitleb vene rahvusest peakokkade tõlgendusi vene köögi hingest ja retsepte parimatest paladest.

Igor Andrejev, hotelli Telegraaf restorani peakokk

Jaapanlased asetavad armastust avaldades käe mitte südamele, vaid kõhule. Nad on veendunud, et hinge asukohaks on kõht. Just sellepärast tehaksegi harakiri.

Süda on pigem tunnete asupaik — seal süttivad ning jahtuvad armutunded. Ilmselt pole aluseta ka arvamus, et tee mehe südamesse käib kõhu kaudu. Tähendab — köögil ja hingel on side, neil on midagi ühist.



Jaroslav Dolganov, restoran Nevskij peakokk

Vene köök ei ole ainult söök, see on ka suhtlemine ja elustiil. Vene köök on rikkalik, eelkõige just maitseainete ja mitmekesiste komponentide poolest — klassikalist borši tehakse 18 komponendist. Venemaalt on pärit ka toitude järjekorras lauale toomise komme — eelroog, esimene, teine ja kolmas käik.

Eelroogadeks tuuakse lauale hunnik liha, kala ja rohkelt kõike hõrku, et oleks erinevaid valikuvõimalusi — nii, et laua ääres istuja võib end tunda nagu tsaar! Vene köögis ei saa olla ka teistsugune mentaliteet, kui on rahvusel. Suur süda ja kõike on heldelt — kaaviari ja kalamarja.

Nevskij peakoka lemmik: beef à la stroganoff

Praadida 300 g seeni (puravikke, kukeseeni ja/või pruune šampinjone) ja 2 sibulat (kuldseks), ning jätta ootele panni ühte serva.

Seejärel praadida samal pannil suurel kuumusel ja kiiresti tükkideks lõigatud 500 g veise sisefileed. Saadud segule lisada 1 spl tomatipastat, ½ tl kanget sinepit, 400 g hapukoort ja 150 g rõõska koort ning keeta kõike 5 minutit.

Lõpuks maitsestada soola ja pipra ning maitserohelisega (värske till ja petersell, koriander).

Serveeringuks sobib oivaliselt hõrk kartul, mida riivida jämeda riiviga, segada sisse Parmesani juust, tükk võid ja rosmariin. Segu panna õhukese kihina pannile ja hoida 10–15 minutit 185°C kuumuses.

*

Mitmete teiste vene rahvusest kokkade mõtetest vene köögi kohta loe Muusa oktoobrinumbrist! Kokad avaldavad lugejatele ka oma lemmikretsepti vene köögist!