Nagu väljend “kohustuslik kirjandus” ütleb, nii sellesse ka suhtutakse — nagu kohustusse! Lastele kohustus lugeda, lapsevanematele kohustus lapsi sundida, õpetajatele kohustus kohustuslikult kirjutatud kokkuvõtted läbi lugeda.

Kas saaks ka teisiti?

Kirjanikuna loomulikult usun ma lugemise vajalikkusesse. Olen kindel, et lugemine ei anna sulle kellegi teise mõtteid, vaid lugemine aitab oma peas enda mõtted loogilisemasse järjekorda panna, maailmast paremini aru saada. Ülevaate klassikalistest teostest annavad loomulikult ka filmid. Lugedes aga saad teose omandada rahulikumas tempos, nii et jõuad tõesti ka oma mõtetele keskenduda.

Lapsevanemad saavad palju ära teha, et lugemine poleks vaid vastik kohustus.

Mõned nipid, kuidas lastele lugemine meeldivaks teha:

1) Loe raamatuid ette!

See kehtib siis põhiliselt koolieelsel perioodil. Lugege enne iga uneaega ja ka keset mängimist, kui on vaja hoogu veidi maha võtta. Just lasteaias käivatele lastele on mõistlik näidata, kui toredaid lugusid raamatukaante vahel peidus on.

2) Osta koju raamatuid!

See ei tähenda, et kodus peaks tohutu raamatukogu olema, kuid piisav varu, et iga ilma ja iga tujuga oleks midagi kohe haarata. Kui lapsel tuleb lugemisisu, kuid lähim raamat asub sel hetkel raamatukogus või -poes, siis uskuge, see isu läheb kiiresti üle või leitakse arvutist kiiremat lohutust. Tänapäevane lahendus on muidugi e-raamat, mis on kõikjal olemas. Paberraamat aga seisab riiulinurgal ja tuletab oma olemasolu pidevalt jonnakalt meelde.

3) Loe ise!

Kui laps pole kunagi oma vanemaid mõnusalt diivaninurgas lugemas näinud, siis miks ta ise seda tegema peaks? Millal sa võtsid viimati raamatu kätte ja lapsele positiivset eeskuju näitasid?

4) Ole kursis noortekirjandusega!

Nii oskad lapsega noorteraamatute teemal kaasa rääkida ja soovitusi anda. Kui laps loeb niigi vähe ja ainuke raamat, mis ta aasta jooksul suudab läbi veerida, on hirmus paks ja lapse jaoks igav klassika, siis ilmselt lugemisisu ei kasva. Kui aga sinna vahele saab ta lugeda ka mõnusat ja puudutavat noortekirjandust, siis kasvab lapse lugemiskogemus ning oskus ka klassikat rohkem nautida.

Neid nelja nippi kasutades võin kinnitada, et leiad oma lapsed varsti rohkem raamatuid nautimas!