Lasteaias oli Markusega nii lihtne — hommikul dressikad jalga, rühmas vahetas need lühikeste pükste vastu ja tundis end päev läbi hästi. Lasteaias oli peamine, et lapsel oleks mugav ja riideid käiksid kiiresti selga ja seljast ära. Välimus oli suhteliselt teisejärguline. Nüüd on vist vastupidi…

Kas T-särgiga on okei esimese klassi laps kooli saata? Või peaks talle ostma rohkem nööpidega pluuse? Kampsuneid? Polosid? Kas dressipluusiga saadetakse koju tagasi või on see igapäevane kooliriie? Millised on normaalsed püksid? Kas teksad on liiga tavalised? Kui on, siis millised on sobilikud? Velvetid?

Aga seitsmeaastasele poisile sobilike ja kenade pükste leidmine on õudus ruudus. Ma tahaks näha seda inimest, kes arvas, et ka mudilastele tuleks kõik püksid teha ülikitsad ja madala värvliga skinny-lõikega! Milline täiemõistuslik ema ostab oma seitsmeaastasele püksid, mille jalga saamiseks peab jalad kokku seebitama ja mis näevad välja nagu…ma ei teagi, mis, kole on igatahes! Lisaks — nende pükstega istudes on lapsel pool tagumikku paljas. Eestist ma ei ole leidnud lapsesõbraliku lõikega pükse, mille vöökohta saaks reguleerida. Markus on minu meelest üsna keskmist kasvu laps, kuid vöökohast parajaid pükse pole tema jaoks kodumaisel turul olemas (loe: ma pole leidnud). On kas ülevalt laiad, kuid hästi pikad või pikkuselt parajad ja ülevalt kitsad püksid. Või siis skinny’d, mida ma oma lapsele relva ähvardusel ka ei osta! H&M pükse saab küll reguleerida ning Markusel on hetkel kolm paari sealt ostetud pükse, kuid kolmest paarist vist ei piisa.

Tähendab, piisaks juhul, kui ta iga päev koolist tulles vahetaks koolipüksid kodupükste vastu, aga ma ei ole nii naiivne, et loodaks, et ta seda ka päriselt teeb. Olen üsna veendunud, et selleks hetkeks, kui mina koju jõuan, on koolipükstega käidud õues puu otsas, kukutud jalgrattalt maha, mängitud naabripoisiga põrandal autodega ning söödud jäätist ja pühitud käed pükste sisse. Heal juhul saab kaks päeva järjest ühe paari pükstega hakkama.

Kogenumad emad, palun andke nõu, kuidas suhtutakse koolis sukkpükse kandvatesse poistesse? Markus armastab väga sukkpükse, kuid lasteaia viimastel kuudel oli sellega täitsa suur probleem, sest mõned „targemad“ poisid teadsid rääkida, et sukkpüksid on ainult tittedele ja hakkasid Markust narrima. Septembri algul saab vast veel ilma hakkama, kuid edaspidi oleks ka minu süda rahulikum, kui lapsel oleks õhukeste teksade all sukkpüksid. Aga kui need on ainult tittedele ja lapsel võib seetõttu jamasid tekkida, siis ma muidugi ei sunni. Kuid mis on sel juhul alternatiiv? Voodriga püksid? Pikk pesu?

Sama küsimus kombeka kohta. Markus keeldus vähemalt eelmisel aastal jopest ja pükstest ning nõudis kombekat, sest seda on mugavam selga panna, külm ja lumi ei lähe selja tagant sisse ning laps saab muretult õues hullata. Aga koolilapsele kombekas vist enam ei sobi, jälle titekas? Või ei ole? Sel aastal ei raatsiks kahte komplekti ka osta, sest õue saab ju nüüd oluliselt vähem kui lasteaias ning ta ei kanna riideid läbi.

Lasteaia-ajast on meil kappi jäänud terve hunnik pikki ja lühikesi dressipükse, millega nüüd ilmselt saab ainult pärast kooli õues trööbata. Ja vähemalt on kehalise kasvatuse tunniks ja trenniks riided olemas ja selle pärast enam muretsema ei pea. Jope ja kilekad on olemas, kummikud vist on väikeseks jäänud. Vahetusjalatsid on olemas, üks paar spordijalatseid ka, kuid koolis nõutakse sise- ja välistrenni jaoks eraldi jalatseid.

Meie riiete ostunimekiri septembrikuuks on praeguse seisuga järgmine:

- Kaks paari pikki pükse
- Kaks kampsunit (lukuga ja ilma)
- Kaks pikkade varrukatega pluusi (nööpidega)
- Kõrge kaelusega polo
- Spordijalatsid
- Kummikud

Kas midagi olulist on puudu?