Kas kooliteed alustav laps peab oskama soravalt lugeda ja korralikult arvutada?

Kooliteed alustav laps ei pea oskama soravalt lugeda ja arvutada, kuid nende oskustega on tal esimeses klassis tunduvalt lihtsam. Paljud lapsed omandavad lugemise ja arvutusoskuse juba lasteaias või eelkoolis. Sellisel juhul tunneb laps ennast koolikeskkonnas kindlalt.

Mis saab lastest, kes neid oskusi omandanud ei ole?

Need lapsed, kes pole lugemisoskust omandanud esimese klassi alguseks, peavad koolis lihtsalt rohkem tööd tegema. Ehkki esimeses klassis õppimist koju ei jäeta, tuleb paraku nendel lastel ka kodus tööd teha.

Mis ajaks peaks laps 1. klassis lugemisoskuse omandama? Millal saab öelda, et tegemist on probleemiga ja last tuleb järele aidata ning spetsialistilt abi paluda?

Lugemisoskus võiks lapsel selgeks saada esimese klassi lõpuks, kuna see lihtsustab kõikidest ainetest arusaamist ja nende paremat omandamist. Oluline on see, et lapsel kujuneks funktsionaalse lugemise oskus. Sellega tuleb õpetajatel tänapäeval kõige rohkem tööd teha. Esimese poolaasta lõpuks on õpetajatel kindel pilt lastest, kes vajavad tugiõpet.

Kas enamus 1. klassi alustavatest lastest oskab lugeda või nad pigem veerivad või tunnevad tähti?

Kooliti on see väga erinev. Oleneb, kas last on eelnevalt õpetatud. Selles koolis, kus ise töötame, oskavad lapsed valdavalt lugeda ja arvutada, kuna nad on eelnevalt läbinud eelkooli.

Kas teie soovitate vanematel lapsed pigem kodus ise lugema õpetada või eelistate seda ise teha?

Kui laps on juba lasteaias käinud, siis omandab ta seal juba elementaarsed oskused. Ei saa keelata perel lapsega tegelemist, sest peale õpioskuste omandab ta ka kodus suheldes sotsiaalseid oskuseid, boonuseks koos veedetud aeg vanematega.

Kas 1. klassi lõpuks oskavad kõik lapsed lugeda või on igas klassis ka mõni selline, kes veel ei suuda?

Valdavalt siiski oskavad, kuid võib leiduda ka lapsi, kes ei omanda täielikku lugemisoskust, sest kooli tulles ta ei tundnud kõiki tähtigi.

Mida saab lapsevanem teha, et lapses lugemishuvi tekitada?

Lugemishuvi tekitamiseks saab teha nii mõndagi. Üheks tõhusaks variandiks on vanema poolt etteloetud unejutt, mis tekitab lapses algse huvi raamatute vastu. Külaskäigud raamatukokku ja raamatupoodi. Loetud raamatu põhjal filmi vaatamine. Vanema enda eeskuju. Erinevad lugemismängud, kas lasteaias või kodus. Tänapäeva arvutikeskses maailmas võiks olla lapsevanema ülesanne suunata lapsi raamatute juurde. Alustada oma lapsepõlve lemmikutest: Pipist, Vahtramäe Emilist, Tjorvenist kuni Lotte ja Nöbininani välja. Raamatud on väärt avastamist!