“Ergonoomiliste seljakottide hankimise asemel tuleks vanematel säilitada mõistlikku meelt nagu igasugust muud reklaami kuuldes,” hoiatab ortopeed.

“Kõigepealt ei peaks koolikott olema liialt raske (s.t algklasside laps ei peaks kandma rohkem kui 3 kilo ja kui kaalub, siis tuleks mõelda, milliseid õpikuid-töövihikuid saab koju jätta), kuid hea rühi kujunemisel on palju muid ja olulisemaid tingimusi.

Kui koolilastel on sagedasti rühihäireid, siis selle põhjuseks on pigem vale kehahoid, lodev või ebaõige istumisasend kooli- või kirjutuslaua taga, liigne televiisori vaatamine ja arvuti ees istumine ning vähene tegelemine spordiga, sh spordialadega, mis tugevdavad seljalihaseid (nt ujumine).

Kui mõelda, milliste täiskasvanute kehahoiak on ilus, siis on need valdavalt mõne spordialaga tegelenud (iluvõimlemine, ballett, kergejõustik, võistlustants, uisutamine), või ka need, keda ema või õpetaja lapsepõlves korrigeeris: “Selg sirgu!”

Tervisekaitseinspektsioon tuletab nii lastele, lastevanematele kui ka pedagoogidele meelde mõningaid õpilaste tervise kaitseks mõeldud seadusandlikke meetmeid.

Näiteks 2001. aasta augustis hakkas kehtima sotsiaalministri määrus "Tervisekaitsenõuded kooli päevakavale ja õppekorraldusele". Selles on sätestatud, missugune peab olema õpilase päevakava, kuidas koostada tunniplaani, kui raske tohib olla ranits jne. Määruse eesmärk on õpilase vaimse ja füüsilise tervise säilitamine ning õppe- ja kasvatustegevusest tulenevate ebasoodsate mõjude vähendamine.

Koolitee pikkus ja ranitsa (koolikoti) raskus

Koolikohustusliku õpilase jalgsikäimise koolitee ei tohi olla pikem kui 3 km.

Eesti Vabariigi haridusseaduse alusel on kohalike omavalitsuste pädevuses korraldada laste õiguste kaitset õigusaktidega sätestatud tingimustel ja korras. Seega kui õpilase jalgsikäimise koolitee on pikem, kui 3 km peab kohalik omavalitsus korraldama õpilaste kooli-ja kojuveo.

Ranitsa (koolikoti) lubatud raskus (koos sisuga) on:
1.–3. klassi õpilastel kuni 3,0 kg
4.–6. klassi õpilastel kuni 3,5 kg
7.–9. klassi õpilastel kuni 4,5 kg