Vahetuspereks olemine on mõjutanud nii palju erinevaid perekondasid Eestis — nii kuulsaid kui ka vähem kuulsaid, pisikesi kui ka suuremaid perekondasid. Näiteks Trad.Attacki trummar Tõnu Tubli usub, et vahetuspere avardab maailma.

YFU Eesti otsib vahetusperesid 16. augustil saabuvatele õpilastele, kes jäävad siia terveks õppeaastaks. Juba 16. augustil saabuvad kõik 38 õpilast Eestisse. 26 neist on leidnud oma vahetuspere, nad suhtlevad omavahel, õpivad esimesi eestikeelseid sõnu — saavad pereliikmeteks. Kahjuks pole veel 12 õpilasel oma pere. Kas Selleks võiksid olla sina, andes seeläbi oma lastele hoopis teistmoodi maailmapildi?

Mitte ainult Tõnu Tubli, vaid ka teised Trad.Attacki liikmed on olnud ka YFUga vägagi seotud. Kes on neist käinud ise välisriigis vahetusaastal ning kes on aga ise mitmeid kordi vahetuspere olnud. YFU programmi raames on Belgias elanud Trad.Attacki solist Sandra Vabarna, kelle kogemusest inspireerituna otsustas tema enda perekond ka ise võtta vahetusõpilase ning hakata vahetuspereks. Trad.Attacki trummari Tõnu Tubli perekond valiti aga lausa YFU aasta 2016 pereks.

Perekond Tubli pereema usub, et vahetuslapse võtmisel ei tohiks olla liiga suuri lootusi ja ootuseid, sest reaalsus erineb sellest nagunii. Nende vahetuslaps Nyncke vahetusaasta oli võrratu just tänu erinevatele lihtsatele momentidele — kui ta luges jõuluvanale eesti keeles luuletuse; kui ta küttis ise sauna; kõik need korrad, kui ta püüdis riisuda, kuid kohe üldse ei viitsinud.. Need hetked, mis meie jaoks on tavalised, on vahetusõpilase jaoks erilised. Kindlasti aitas uue pereliikme kohanemisele kaasa ka see, et Tublide peretütar viibis ise vahetusaastal Tšiilis ja oskas olla toeks omade kogemuste pealt.

Tõnu Tubli kommenteerib oma kogemust vahetusvennana nii: „Vahetusperena toimub minu arvates kõige vahetum ja otsesem kultuuriline integratsioon — kes pursib eesti, kes inglise keelt õppida. Ma arvan, et see kogemus võiks inimkonna silmaringi avardamiseks olla isegi kohustuslik.“

Välismaalasele Eesti kultuuri tutvustamisel õpivad ka oma pere lapsed rohkem meie kultuuri tundma ning lisaks käiakse vahetusõpilasega koos enamasti ka rohkem kultuurisündmustel, muuseumides jne. Kõik see muudab ka oma lapsed asjalikumaks ning avatumaks. Ja mis kõige mugavam — lapsed arenevad läbi loomulike peretegevuste.

Millised on need tavalised YFU pered, küsite? Aga õige tavalised, ütleme! Nimelt näitab YFU statistika, et keskmisel vahetusperel on 3,5 last ja elab mitte Tallinnas, aga hoopis väiksemas asulas. Perekondade suurus on varieerunud ühest liikmest kuni kümneliikmeliseni perekonnani, tahte korral ei ole miski saavutamatu.

Õpilased tulevad siia õppima eesti kultuuri, keelt ja loodavad saada endale päris eesti perekonna. Õnnetuseks on veel kümmekond õpilast ilma uue kodu ja perekonnata. Kui sina tunned, et tahad kaasa aidata ning ka enda maailma avardada, vaata rohkem SIIT!