Tõenäoliselt on tekkinud arusaam, et jooga on mõeldud naistele, sellest, et suur hulk, kui mitte enamus jooga harrastajatest ongi naised. Seda just Eestis, sest jooga sünnimaal Indias on see meeste seas väga populaarne. Siiski on jooga meestele väga kasulik, vajalik ja oluline. Miks?

Aitab astuda maha elu karussellilt

Meestel on meie kultuuriruumis suur ja vastutusrikas roll nii perekonnapea kui karjääriinimesena. Mehed peavad olema materiaalselt edukad, võitjad, tegijad igas mõttes. Meestele on peale pandud ja mehed on endale ka võtnud meeletu vastutusekoorma, mille suruva raskuse all nad toime üritavad tulla. “Kuhu paneb mees oma emotsioonid? Kõik surutakse alla, sest “mehed ju ei nuta”. See tekitab aga reaalse läbipõlemise ohu,” räägib meeste hingeelusid lähemalt näinud ja sellele ka läbi joogafilosoofia lähenenud Katrin Kivi.

Joogasse jõuavadki sageli need mehed, kes on väsinud sellest “orav rattas” olekust ja osalemisest “teistest parem” rallil. Nad on eneseotsingu rajal ja soovivad lõppu sellele lõputuna näivale materiaalsusele. “Tihtilugu on neil segadus hinges ja tullakse otsima vastuseid iseenda seest. Kui mees jõuab joogasse enda sisemise soovi mõjul, on ta väga pühendunud,” teab joogaõpetaja.

Miks jõuab nii vähe mehi joogasse?

Kuigi joogal on meestele nii suur positiivne ja tervendav mõju, jõuab ikkagi kahetsusväärselt mehi tundidesse. Miks? “Suurimaks takistuseks on minu hinnangul valearusaam, et jooga on naiste ala ja see nõuab tohutut painduvust,” ütleb Katrin Kivi. Tegelikkus on aga teistsugune — füüsiline võimekus pole jooga eelduseks ja kuna jooga loob ühenduse inimese sisemise maailmaga, siis tegeleb see just meesenergiatega.

Joogafilosoofia ütleb, et meesenergia liigub inimkeha keskmes sirgjooneliselt üles. “Teadlikul mehel ei olegi vaja joogatundi tulla, kuna ta suudab ühenduse luua ka iseseisvalt. Kahjuks on aga enamus mehi suunanud kogu tähelepanu enesest väljapoole ja teadlikkus on kadunud. Joogatunnis on võimalik meestel kontakt oma sisemise meesenergiaga üsna lihtsalt taastada,” selgitab Katrin, miks on jooga meestele nõnda oluline.

Naisenergia on meesenergia vastand, ehk siis liigub kaootiliselt igas suunas ja pidevalt. Kuna naised on üldiselt tundlikumad, siis tunnevad nad vajadust oma energiaid korrastada ja sellepärast on neid ka joogatunnis rohkem.

5 põhjust, miks peaksid mehed joogat tegema:

  • Õpid kontrollima oma meelt. Mõtteid on meil sageli justkui mustmiljon ja need tekitavad rahutust. Lainevaht ju segab keskendumist. Jooga abil tunned, kuidas kogeda säravsinist (mõtte)rahu, sügavust ja selgust.
  • Õpid vabastama ja mõistma emotsioone. Kõigil on tunded, kuid neid alla surudes on naiivne loota, et need kaovad. Jooga annab mõistmise, et “sina” ei ole su emotsioonid. See annab vabaduse tundeid tunda, aga ka teadmise, kuidas juhtida emotsioone, et nemad ei juhiks sind.
  • Leiad kontakti iseendaga. Sisemaailmale keskendumine loob ühenduse Sinu Endaga. Nii muutud õnnelikumaks, oled vähem sõltuv ja mõjutatud välistest negatiivsetest teguritest. Me kõik saame luua endale õnneliku elu!
  • Muutud teadlikuks oma kehas toimuvast. Õppides oma keha kuulama, tunnetama ja “lugema”, saad palju vastuseid, kuidas lahendada probleeme ja vabastada pingeid. Ignoreerimise asemel keha märkide tähele panemine aitab ennetada tõsiseid terviseprobleeme.
  • Füüsiline vorm muutub paremaks ja vastupidavamaks. Kuigi jooga eelduseks pole painduvus või hea füüsis, saad selle läbi stabiilse harjutamise ikkagi. Joogapoosid treenivad erinevaid sisemisi lihaseid, mõjutades olulisel määral ka näärme-, seede-, ja närvisüsteemi ning vereringet.

Kolme mehe lugu ja kogemus joogast:

Priit, 36: Viibisin hiljuti kooli kokkutulekul, kus endised klassikaaslased mind positiivses mõttes ära ei tundnud. Olen palju rahulikum, suudan paremini keskenduda, kontrollin teadlikumalt emotsioone, märkan ja tunnetan ümbrust ning olen füüsiliselt heas vormis. Tunnen, et 2 korda nädalas kundalini jooga ja meditatsiooniga tegelemine on mind kardinaalselt muutnud.

Selgitustööd, miks ma teen joogat, ei tarbi alkoholi, liha, suhkrut, kohvi ega nisutooteid, tuleb ikka teha, sest need tekitavad sõprades-tuttavates arusaamatusi. Samas olen saanud ka positiivset tunnustust. Paljud ei mõista just seda, kuidas läbi jooga on võimalik oma vibratsioonitaset tõsta, end tervendada ja saavutada sisemine rahu.

Selleks, et mees jõuaks joogani, tuleb üle saada hirmust selle ees, mida teised arvavad. Erinevalt uskumusest pole see ainult naiste ala!

Martin, 29: Mina alustasin joogaga mõned kuud tagasi, kui tundsin, et elus oli masendav periood, kuhu oli vaja muutust tuua. Täna harrastan joogat kaks korda nädalas ja tunnen, et see on juba lühikese ajaga andnud mulle parema kehatunnetuse ja füüsilise võimekuse ning tugevdanud kontakti sisemiste energiatega.

Joogaga alustamine nõudis enesekindlust, sest ikka oli mitmeid eelarvamusi selle kohta. Sain nendest üle ja soovitan kahtlejatel lihtsalt mõnda joogatundi minna. Teistelt, kellele olen jaganud, et käin iganädalaselt joogas, on tulnud pigem rõõmsat üllatust, mitte negatiivset hoiakut.

Tiit, 45: Paljud mehed arvavad, et jooga on naiste värk ja põevad tundi tulemise ees. Samuti olen kokku puutunud arvamusega, et jooga on mingi usuline tegevus. Kindlasti ei vasta kumbki neist tõele!

Olen ka ise kogenud sõprade ja ühiskonna mittetoetavat suhtumist oma joogaarmastusse, kuid viimase aastaga on see palju muutuma hakanud. Meestuttavad ja –sõbrad uurivad minult aina sagedamini, kus ja mis stiili joogat teha. Arvangi, et inimene, kelle käest nõu küsida, peaks olema läbi proovinud väga erinevaid joogastiile, et ta oskaks vastavalt inim- ja kehatüübile sobilikku joogat soovitada. Esmane kogemus peab olema positiivne, et mees joogaga jätkaks.

Mina ise olen juba aastaid tegelenud OSHO erinevate aktiivmeditatsioonidega. Joogastiilidest harrastan järjepidevalt yin, kundalini ja tantra joogat, vahel teen ka vinyasa flow joogat ning aastaid tagasi tegelesin ashtanga joogaga.

Jooga on andnud mulle palju painduvust, sisemist tasakaalu ja rahu. Olen nii tänulik, et jooga enda jaoks avastasin, sest ma ei kujuta oma elu ilma selleta enam ettegi! Olen muutunud tasakaalukamaks, rahulikumaks ja tervisehädasid praktiliselt polegi.

Soovitan meestel julgemalt ja enesekindlamalt joogasse tulla, sest mina küll ei tea kedagi, kes oleks öelnud, et tal sellest elu kehvemaks oleks läinud. Kõigil on asjad ikka paremuse poole liikuma hakanud.

Allikas: Spiritjooga