Põhiliseks riskigrupiks on keskealised mehed ja linnaelanikud ning haiguse levimus suureneb koos eaga. Ka Eestis põevad haigust kümneid tuhanded inimesed, kuid arsti juurde haigust kontrollima jõuavad neist paraku vähesed.

Qvalitas Arstikeskuse pulmonoloogi dr Elga Mesimaa sõnul on KOK on haigus, mille korral sisse- ja väljahingamine on raskendatud ning haige kopsumaht väheneb järk-järgult. Haiguse peamised sümptomid on pidev köha, hingeldus, rögaeritus, hommikused peavalud ja päevane unisus. Tihti kaasneb haigusega ka kehakaalu langus ning isutus, harvemini valu rindkeres ja veriköha.

„80 protsendil haigetest on haiguse põhjuseks suitsetamine, kuid haigust võivad põhjustada ka ebasoodsad töötingimused. Näiteks töötamine jäähallis või kaevanduses, töötamine pidevas tuuletõmbes ning keevitamisel sissehingatavad aurud,“ sõnas Mesimaa.

Kuigi KOK on suurel määral pöördumatu ja süvenev haigus on selle kulgu võimalik aeglustada, kuid selle eelduseks on haiguse varajane avastamine. KOK-i saab diagnoosida nii perearst, kui kopsuarst inimese küsitlemise, füüsilise läbivaatuse ja kopsufunktsiooni testide põhjal.