Meestearst Dr Kristjan Pomm pidas ettekande pealkirjaga "It takes two to Tango". Alustuseks valgustas meestearst publikut Tartu Ülikooli korraldatud uurimusest välja tulnud infoga asjadest, mis on Eesti mehe jaoks tähtsad. Kuigi tervis veel väga kõrgel mehe jaoks tähtsate asjade nimistus pole, on meeldiv tõdeda, et kõige tähtsam asi Eesti mehe jaoks on armastus.

Meeste suurimad terviseprobleemid

Testosteroon on mehe kõige tähtsam hormoon. Mis juhtub, kui seda hormooni liiga väheks jääb? Siis langeb libiido, tekivad erektsioonihäired, energiat on vähe. Mees hakkab ka kaalus juurde võtma ja ta tervis läheb halvemaks.

Üks väga levinud samuti testosterooni puudulikkusest mõjutatud tervisemure Eesti meestel on eesnäärmeprobleemid. Eestis sureb iga päev üks mees eesnäärmevähki. Seda diagnoositakse natuke üle tuhande juhtumi aastas. Murelikuks teeb see, et see avastatakse tihti liiga hilja.

Alates 40. eluaastast tuleks meestel teha regulaarselt PSA testi, et kasvaja õigel ajal avastada.

Tuleb ka mõista ja tähele panna, et ereksioonihäired võivad olla esimene tunnus mehe üldise tervise halvenemisest ja sellele tuleb pöörata kõrgendatud tähelepanu, mitte lihtsalt lasta potentsiravim välja kirjutada.

Tulles nüüd tagasi armastuse juurde, siis siin tulevadki mängu armastavad naised - kui mees tõesti ise arsti juurde ei lähe, siis saab naine toetavalt-kavalalt meest arsti juurde suunata - see on tõelise armastuse tundemärk.

Ja auhinnaks on see, et kui mees oma tervise eest hoolitseb ja harrastab tervislikku elustiili, võivad mees ja naine elada aktiivset ja rahuldavat seksuaalelu ka kõrges eas. Ehk teiste sõnadega - teha ka vanainimesena ikka seda vanainimeste asja edasi.