Ta kodukeele muidu hiiglaslik sõnavara ei pakkunud liiga palju vandumisvõimalusi. Aga midagi muud ei tulnud ka pähe, et ennast kuuldavaks teha. Sest selle pudeda, paduvihma käes libedaks muutunud kaljujärsaku pealt ei saanud ta enam edasi ega tagasi – keset ööd ja keset Dolomiitide püstloodis seinu. Aga kedagi ei tulnud. Ja telefon oli surnud. Kohe täiesti surnud, kuigi ta oli selle alati planktühjaks rääkinud ja alles seejärel pilgeni täis laadinud. Et akut hoida, teate ju küll.

Kui Jaapani turistid teda kolm päeva hiljem nägid, oli ta juba 50 meetrit allpool ja märgatavalt sõnakehvem. Õigupoolest oli tal pool pead puudu. Ja nii ta ei saanudki kunagi teada, mida ta enda telefoniga valesti oli teinud.

Kui Cadexi akuakadeemia eksperte uskuda, oli ta valesti teinud kõike. Ja Cadexi tüübid teavad, mida nad räägivad, sest Cadex asub Kanadas, kus on palju aega ja värsket õhku, et selgelt mõelda.

Loomulikult ei räägi Cadexi inimesed lihtsalt mingit umbluud, vaid teevad sinna juurde diagramme ja jooniseid, et jutt oleks klaar. Seda kõike tolles Vancouveri äärelinnas asuvas klaasmajas, mille ees lehvib koos Kanada lipuga ka USA oma. Igaks juhuks, sest joonsirge riigipiir kulgeb pelgalt rattasõidu kaugusel ja peidab enda taga Point Robertsi enklaavi. See on ilmselt maailma kõige turvalisem poolsaar, kus on odav bensiin ja formaalne eksootika ja mis on tegelikult juba hoopis teine jutt.

Kui Cadexi akuakadeemia oleks kirik, peaks ta pühapäeviti jutlusi – et murda akumüüte, oletusi ja minnalaskmisi, millega nikkel-metallhübriidakude kõikehaarav pimedus suurema osa inimkonnast ära on tinistanud.

Näiteks on küll tõsi, et jahedas ruumis elektroonika hangub, aga liiga kõrge temperatuur pole aku tervisele ka hea. Nii et kui telefon läheb laadimise ajal kuumaks, on Cadexi ekspertide sõnul mõttekas talt ümbris ära võtta. Kuuma päikese eest tasuks telefon jällegi kinni katta. Kuigi... see on ilmselt alles järgmise puhkusereisi teema.

Cadex jutlustab ka selle vastu, nagu tuleks telefon seniks seina jätta, kuni aku on pilgeni täis. Või veel kauemakski. Cadex ütleb, et ööseks seina jäetud aku hakkab ennast vähimagi tühjenemise korral taas täis laadima ja satub sellisest jupitamisest kokkuvõttes stressi. Akusisene keemia läheb seepeale tuksi ja lõpuks tuleb telefoniga teenindusse minna.

Veel parem on akut üldse mitte 100 protsendi peale täis laadida, sest kõrge voltaaž väsitab seda. Pigem on mõttekas juhe lühikesteks hetkedeks seina lükata seal, kus aga parasjagu pähe tuleb. Pikad laadimiskorrad on seevastu mõistlik sootuks ära unustada.

Cadexi kinnitusel võib täitsa rahulikult telefoni mitu korda päevas seina torgata. Liiatigi võimaldab selline katkestatud tsüklilisus kasutada ka neid funktsioone, millest muidu ehk loobutakse – näiteks asukohapõhiseid rakendusi, mis kasutavad GPS-i.

Kasvõi Pokémon GO'd, et Pikachu iga hinna eest Dolomiitide püstloodis sügavike vahelt ikkagi kätte saada.