Meenutan kiirelt veel harjutused ja kordused üle – 30 kätekõverdust, 30 kastile hüpet, 30 kõhulihast ja 30 kahekordset hüppenöörihüpet ning seda kõike kokku kolm ringi aja peale. „Kas ma seekord teen Mardile ära? Tuleb pingutada, pean tegema!“ mõtlen endamisi. Kellal kostub kolm viimast sekundit. Nüüd ei näe ega kuule ma enda kõrval enam kedagi, oleme ainult mina ning seinal olev kell, mis hakkab armutu kiirusega sekundeid ja minuteid lugema. Start!

Kogu kehas olev adrenaliin rakendub nüüd lihastesse. Kõik tundub justkui väga kerge. Esimese ringi aeg umbes kolm minutit. „Jess, hetkel olen Mardist ees!“ mõtlen endamisi, kui näen, et Mart teeb veel hüppenöörihüppeid. Teine ring. Juba läheb raskeks. Lõpetasime ringi Mardiga täpselt koos. Aega on kulunud kuus minutit ja 15 sekundit. Algab viimane ring. Tunnen, kuidas hakkan jõudma anaeroobsesse seisu. Raske on. Viimased pingutused, tuleb ära kannatada! Kohe algab väljateenitud puhkus. Ja kõik! Aeg üheksa minutit ja 43 sekundit. Kuid Mart lõpetas üheksa sekundit varem.

„Ikka ta tegi mulle ära. Ma olin ju nii lähedal, et teda seekord võita,“ mõtlen väsinuna maas lebades. Sellegipoolest lööme Mardiga teineteisele patsu ja kiidame üksteist tubli töö eest. Nii nagu ka kõikidele teistele, kes rampväsinuna saalis maas istuvad. Mis aga oluline – kõik naeratavad, kõigil on heameel oma saavutuse üle. Super! Tehtud! Homme jälle!

Just niisuguseid mõtteid mõtlevad väga paljud harrastajad, kes on leidnud tee Crossfiti saali. Kuigi iga Crossfiti treener soovitab teha harjutusi vastavalt oma võimetele ja kiirusele, tekib alati hasart ja võistlusmoment mõne oma treeningkaaslasega. See on üks väga suur motivatsiooniallikas saada tugevamaks, kiiremaks ja osavamaks.

Mis teeb Crossfiti eriliseks?

Eks ikka see, et Crossfit on väga mitmekülgne ning laiahaardeline jõu- ja vastupidavustreening. Treening on funktsionaalne ja kopeerib inimese igapäevast liikumist. Võiks isegi öelda, et CrossFit on liikumisõpetus, mis õpetab inimesi õigesti liikuma, kükkima ning raskusi tõstma ja liigutama. Kuna treening on nii mitmekülgne, tekib alati soov ennast ühe või teise harjutuse puhul arendada. Treenerid on väga abivalmis ja lähenevad igale harrastajale individuaalselt, et kohandada harjutused just temale sobivaks.

Inimesed, kes ei ole oma elus kordagi teinud ühtegi rippes kätekõverdust ehk lõuatõmmet, ei peagi seda Crossfiti saali tulles kohe suutma. On väga palju erinevaid abivahendeid ja -harjutusi, et esimese lõuatõmbeni jõuda. Ja kui suudetakse see lõpuks ilma abivahenditeta ära teha, on võidujoovastus suur. Neid õnnelikke, üha uusi ja uusi rekordeid saavutanud nägusid, näeb meie Crossfiti saalides pidevalt. Iga päev on keegi, kes on teinud enda uue rekordi.

Eestis on neid rekordeid purustatud viis aastat, kui 2012. aastal avati Tartus esimene Crossfiti esindus. Praeguseks on lisandunud veel kaks, mõlemad Tallinnas, ja treenijaid on seinast seina. Kõrvuti võivad rahmeldada 150-kilone mees ja 50-kilone neiu. Mõlemal omad raskused ja piirangud, mis harjutusi nad teha suudavad. Üks on aga kindel – selline igakordne pingutus arendab neid mõlemaid nii vaimselt kui ka füüsiliselt.

Algajad alustavad tühja kangiga.