Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel tuleb tänapäeva arenenud riikides igal neljandal paaril seista silmitsi viljatusega. Sellisel puhul tuleb aru saada, et tegemist on ühise probleemiga ja seega tuleks uurida mõlemat partnerit. Ligikaudu 35 protsendil on tegemist mehepoolse põhjusega. Tegelikult on iga protsess, mis mõjutab spermatosoidide produktsiooni ja kvaliteeti, potentsiaalne faktor mehepoolse viljatuse tekkes.

Kuidas viljatust tuvastatakse?

Mehe viljakuse uurimiseks tehakse seemnerakkude analüüs. Peamisteks asjadeks, mis vaatluse alla võetakse on seemnerakkude hulk, nende liikuvus ja kuju. Eesti meeste statistilised numbrid viljakuse osas näitavad, et sperma konsentratsioon on võrreldes teiste Balti ja osade Skandinaavia riikidega suurim, kuid samas jääb siiski alla poole sajandi tagustele maailma näitajatele.

Mis põhjustab meeste viljatust?

Lisaks erinevatele haigustele ja geneetilistele põhjustele on üheks meeste viljakuse mõjutajaks ka eluviis. Näiteks põhjustavad kõrgenenud kehamassiindeks ja rasvumine muutusi hormonaaltasakaalus, mis omakorda mõjub spermatogeneesile. Samuti omab pärssivat mõju sperma kvaliteedile suitsetamine. Meeles tuleks aga pidada seda, et liigsed treeningud on samuti viljakusega pöördvõrdelises seoses.

Munandi normaalne temperatuur on 33,3 kraadi, seega peaksid mehed vältima kuumust selles piirkonnas. Riskiteguriteks on sel puhul auto istmesoendus, püsiv sülearvuti süles hoidmine ja istuv eluviis.

Eesnäärme probleemidest

Igal viiendal Eesti mehel on eesnäärmehaigus. Eesnäärme sagedasemad haigused on põletik, healoomuline suurenemine ja kasvaja. Eesnäärmevähk on paraku sagedaimaks vähipaikmeks Eesti meestel, edestades nii kopsu-, käär- kui pärasoolevähki.

Üheks eesnäärmevähi riskiteguriks on prostatiit ehk eesnäärmepõletik. Selle haiguse puhul on paljuski ennetusvõimalused mehe enda käes. Tuleks proovida hoiduda suguteede põletikest ja hoida seksuaalhügieeni. Lisaks regulaarne suguelu monogaamses suhtes, ilmastikule vastav riietumine, külmetustest hoidumine ja tervislikud eluviisid on vaid paar märksõna mida mees peaks silmas pidama.

Hoidke ennast, kallid mehed!