12. mail toimunud blogis pühenduti ainult meestele ning kui tavainimene mõtleb, et kuidas mees ja iluvaldkond kokku käivad, siis käivad ikka küll. Selle tõestuseks kutsus õhtujuht Martin Haljaste külla Daniel Levi, Ženja Fokin, Rauno Oidram ja Maksim Kartševski, et põhjalikult rääkida meheks olemisest.

Alustuseks rääkis Daniel veidi enda tegemistest ning kuidas tema elus naiste ja meestemaailmad kohtuvad. Ta avaldas, et kõige nauditavam muusika tegemise juures on see, et teeb seda, milles tunneb kirge ja eesmärgiks on tuua rõõmu ning inspireerida. Loodab, et kontserti kuulates unustavad inimesed muremõtted ning keskenduvad positiivsele oma elus. Veel enam meeldib talle, et saab muusikat teha koos inimetega, keda armastab ja kes on nagu pere. Küll aga tõdes ta, et kuna bändis olev bassist on juba kahekordne ema, siis on keeruline ühist aega leida, et proovi teha. Naljatades lisas ta, et enamus bändides on arusaadavalt mehed, sest meestel on omavahel kergem suhelda. Kui naised on pundis, siis on omavaheline suhtlemine keerulisem, aga mainis, et muudab bändi terviklikumaks. “Kui naine oleks mees ja vastupidi, siis ei oleks moodustukski kokku tervikut vaid oleks kaks poolikut” lisas Martin. Daniel ütles veel, et kontserte annavad nad ainult nädalavahetuseti, et nädala sees oleks aega perele ja säiliks tasakaal eraelu ning töö vahel.

Esimeseks arutletavaks valdkonnaks oli moetööstus. Ženja otsekohest ja ausat avaldust tervitati aplausiga. Ta ütles, et teda ei huvita kogu tabimise keskel, mis on moes, vaid kus ja kelle poolt rõivad on tehtud. Ta rõhus, et oluline on, et riided kestaks kaua ja soovitas mitte tarvitada kiirmoodi. “Kui sul on kapis oma lemmik nahktagi, siis sa kannad kannad ta ribadeks. Isegi kui ta näeb välja räsitud, siis see on minu oma - tal on juures oma lugu. Pole oluline, mis on moes vaid indiviid - et riietus toetaks su isikupära.” Ta arvas, et eestlasel on tarbimisnälg. On pidevalt vaja uusi asju, aga tegelikult saab tarbida teistmoodi. Küll aga avaldas ta lootust, et ühiskond liigub vaikselt sinna poole, kus enam ei taheta seda made-in-chinat, vaid loodakse uusi väärtusi.

Üheks oluliseimaks osaks meeste garderoobis peab Ženja valget triiksärki, hästi istuvat ülikonda ning aksessuaarina käekella, mis lisandub teatud vanuses. Aga siis ei otsita enam efektkäekella vaid panustatakse kvaliteeti. Daniel lisas, et temal on ka kaks käekella, mida on kandnud juba vähemalt neli aastat. Tema sõnul on paljudel juhtudel toote hind võrdelises seoses selle kandmise ajaga ning tuleks aru saada, et kvaliteeti panustamine tasub ennast pikas perspektiivis ära.

Publikule näidati ka klassikalisele ülikonnale värskemat alternatiivi värvikate Oppo ülikondade näol, mis kõige hallimagi hiire särama panevad. Kvaliteetne Hollandi bränd toob igapäevaellu särtsakust ning Daniel lisas, et värvilised ülikonnad, nt roosa, mida kannab Harry Styles, võivad teatud kontekstis isegi paremini toimida kui klassikaline must. Ženja mainib ka omast kogemusest, et ka Eestis pööratakse pead millegi efektsema suunas. Näiteks lõpetamisele valitakse must viigipüks, aga pintsakuks otsitakse juba midagi erilisemat.

Samuti räägiti näonahast ja selle hooldusest, millele mehed tavaliselt eriti tähelepanu ei pööra. Teadupärast on meeste nahk paksem, happelisem ja tihti rasusem kui naiste nahk. Meeste nahas leidub rohkem rasunäärmeid ning meeshormoonid ergutavad rasueritust. Samuti on meeste nahk tugevam ja suurema kollageenisisalduse tõttu elastsem. See tähendab, et meeste nahk on mõnda aega keskkonna mõjutustele ja ka halbadele eluviisidele paremini vastupidavam kui naiste õrnem nahk. Hormoonide toimingu tõttu algab meeste vananemine ja kortsude tekkimine tavaliselt hiljem kui naistel. Kolmekümneselt mehed veel vananemise probleemi ei teadvusta, aga kui langus hakkab, siis muutub mehe nahk kiiremini õhemaks ja samavanuseliste naistega võrreldes on meeste vananemisilmingud selgemini märgatavad.

Ženja imestas, et autoga pesulas ju käiakse, aga näo eest ei hoolitseta. Küll aga avaldas ta lootust, et uus pealetulev põlvkond on juba teadlikum ja proovib hea meelega erinevaid protseduure, kui keegi teine neid teeb. Ise on mehed alustuseks liiga laisad, aga kui nad hea kogemuse saavad, siis kasutaksid nad näohooldustooteid meelsamini. Daniel lisab, et näohoolitsus on olnud tema jaoks üks mõnusamaid kogemusi. Koduseks katsetamiseks andsime Danielile proovida ka Cutis Medicali profesioonaalseid dermoatiivseid näohooldus tooteid ja üheks neist oli Neoglisi Gentle Mousse. Ta imestas, kui pehmeks see näo jättis ja lisaks ka hea lõhna juurde. Ütles isegi oma naisele “katsu kui mõnus – ma tavaliselt ei ütle, et katsu, aga siis ütlesin ja oli tõesti väga mõnus.”

Iluteemadel jätkati Rauno Oidrami ehk tuntud tätoveerija Keefirivuntsiga. Oma teed kutsumuse suunas alustas ta kunstilise kujundamise õpingutega Saaremaal. Põhikoolis ei saanud ta aru, miks peaks keegi enda nahka sodima, aga ometi mõnda aega hiljem soovis ta endale siiski joonistust saada. Kuna Saaremaa on tema sõnutsi kauge, põhimõtteliselt nagu välismaa, siis kuna ta tötoveerijat ei leidnud, siis nagu õige Eesti mees, tegi endale ise ja sai hakkama. Ülejäänud on juba ajalugu. Mainis veel, et peab oluliseks enda tööd teha kunstina mitte naljana. Ta soovitab hoida tätoveringud personaalsena ja olla originaalne ning mitte lasta teha seda, mis kellelgi teisel on. Ta lisas, et igal tätoveerijal on omad nägemused, stiil ja suuremamahulise töö käigus tekivad ka uued mõtted. Seega sünnib lõplik tätoveering ja selle väljanägemine koos töö tegijaga.

Lisaks teeb Rauno meestele ehteid. Ka selleni jõudis ta läbi isikliku vajaduse. Kuna ta endale Eestist ehteid ei leidnud, hakkas ise Youtube’i abiga tegema. Ta ütles, et tema jaoks on oluline hoida töö hobina, sest muidu võib see ära tüüdata – seega teeb kõike täpselt nii palju, et endal oleks hea. Hetkel saab Rauno tegemistelsilma peal hoida Facebookis ja Instagramis, aga tema sõnutsi on varsti tulemas ka blogi ja e-pood.

Kuna Rauno oli ainuke, kellel seltskonnast habe on, siis temale anti ilublogi jaoks varasemalt katsetada Beard Monkey tubakalõhnalist habemeõli. Suurt eripära ta selle lühikese aja jooksul ei tundnud, ent selle omapärane lõhn meeldis talle väga. Ta kirjeldas enamus toodete lõhna: ”Sellised nagu astuks Audi esindusse sisse.” Kui Rauno varasemalt habemehooldamise kasulikkusest ei teadnud, siis õhtujuht Martin tegi selgeks, et habe oleks kergemini hooldatav ning habeme all olev õrn näonahk saaks ka hoolitsust, siis tuleks kasutada spetsiaalseid tooteid. Küsimusele, miks ta enam kunagist pikka habet ei kanna, vastas ta, et juhtkond keelas ära ja kuna habemest oli saanud suur pusa, siis otsustas ta selle ära ajada. Ta lisas, et kui oleks viitsinud groomimas käia, siis oleks võibolla isegi alles jätnud.

Kuna ka Eestis koguvad üha enam populaarsust erinevad barbershopid, siis miks mitte mõnda külastada ning lasta oma habemed üle vaadata ning ka hooldustoodete kohta küsida.

Martin viis teema edasi lõhnadele. Nagu mainitult habemeõlile, siis ka enamus toodetele on omistatud mingi lõhn. Selleks, et aru saada, miks see nii on peame vaatama natuke väljaspoole inimühiskonnast. Nimelt tekitavad lõhnad loomariigis kirge. Sageli ei näegi isane veel emast, kuid juba on tuul temani toonud lõhna, mis tekitab temas himura erutuse. Puhta inimnaha ja juuste lõhnaks on naturaalsed, seksuaalselt kütkestavad aroomid, mis täidavad analoogilist funktsiooni.

Meeste higi sisaldab androsterooni. Peale puhastamist meenutab see higiessents lõhna poolest sandlipuud. Selline aroom kütkestab ja erutab alateadlikult naisi, pannes neid mehi väga seksikatena võtma. Samas lõhnad mitte ainult ei köida inimesi, vaid võivad neid ka eemale tõugata. Psühholoogide arvates võib igasugusest partnerite vahelisest sobimatusest üle saada, kuid sellest mitte iialgi.

Seega võivad õigesti kasutatud lõhnad inimesi mõjutada. Panna neid ostukeskustes rohkem raha kulutama, paremini õppima, kaalu langetama. Tänapäeval kasutatakse aroomiteraapiat ka ravina, näiteks ärevuse puhul ja aitab isegi impotentsuse vastu. Headeks kooslusteks pidid olema kaneel, lavendel ja kõrvitsapirukas või ka kõrvitsapiruka ning pontšiku lõhn.

Selleks, et lõhna mõju tajuda, on lihtne nipp. Siruta käed enda ette välja – just nii kaugele võiks olla sinu lõhna teistele tunda. Kui seda on tunda ka kaugemal, oled lõhnastamisega üle pingutanud. Õigeks doseerimiseks pihusta lõhna randmetele või ka kehale, aga mitte rohkem kui kaks (äärmisel juhul kolm) sortsu.

Tihti kirjeldatakse parfüüme kujundlikult läbi kolme kategooria - tipu, südame ja põhjanoodi, mis moodustavad harmoonilise lõhnakaardi. Lõhnanoodid põimuvad aegamööda lahti, alustades tipunootidest, mis moodustavad lõhna esimese mulje. Tipunootidele järgnevad 10-15 min möödudes südamenoodid, mis toovad esile parfüümi sügavuse, millesse sulanduvad kuni tunni möödudes lõhnamängu lõpetavad põhjanoodid. Alati, kui lõhna valid, ära otsusta vaid tipunootide järgi, vaid lase parfüümil natuke seista. Mida rohkem sisaldab parfüüm õlisid, seda tugevam, kauapüsivam ja kallim see on.

Rauno arvas antud teemal, et kui mehed midagi leiavad, siis kannavad nad selle lõpuni – autod, riided, mootorrattad ja sama kehtib ka lõhnade kohta. Kui andsime talle proovida Gucci uut lõhna Guilty, siis Rauno ütles, et talle üldiselt meeldis, aga endale ei ostaks – tal lihtsalt on juba lõhn, mis meeldib ja ei võta muid omaks. Maksim seevastu ütles, et talle see väga meeldis. Sellel on väga omapärane mehine lõhn ja tal oligi lõhnariiulilt selline puudu. Raunole andsime proovida ka kergemat Hugo Bossi Bottled Tonicut ja see meeldis talle rohkem. Seega igaüks peab selle sobiva endale ise leidma ja seejuures kindlasti lõhnale aega andma, sest seda jätkub kauaks ja kiirustades ei jõua tunda põhjanoote.

Meesteblogi viimase külalisena lisandundus vahepeal noor Sushiplaza juht Maksim Kartševski, kes on ka aktiivne joogataja. Pärimise peale, kuidas jooga, kui vaimne praktika, mõjutab tema elu teisi valdkondi, vastas ta: “Töös näiteks pean oma missiooniks mitte ainult motiveerida meeskonnal olema head töötajad, vaid ka olema paremad inimesed.” Ta lisas, et jooga toimib reaktsiooni pikendajana, mis tähendab, et praktikana aitab see rohkem hetkes olla ja tähele panna, mis meie ümber toimub ning pingelistes olukordades paremini keskenduda ning rahulikuks jääda.

Meeste üheks oluliseks iluteemaks olid ka juuksed. Rauno kirjeldas enda pesemisharjumusi naljatledes: “Lähen dušši alla ja võtan midagi, mis vahutaks.” Tegelikkuses talitavad paljud mehed ilmselt samamoodi, aga tuleks toimida teisiti. Martin tõi välja, et on oluline millega sa pead pesed. Kui sa hõõrud oma peanahka mittekvaliteetse või liialt tugevatoimelise puhastajaga, siis saab peanahk trauma igal juhul, sest tegelikkuses ei ole šampoon mõeldud juustele vaid just peanahale. Tegelikult ei ole rasvased mitte su juuksed vaid peanahk. See tähendab, et mingil põhjusel on rasunäärme tegevus liialt aktiivne. Kuna rasunääre asub aga sügaval dermises, siis on selge, et põhjus ei tule väljast vaid seest poolt. Põhjus on igal inimesel erinev, küll aga võiks üle vaadata toidulaua ja elustiili. Rasvased toidud, suitsetamine, rohkelt stimuleerivaid jooke, närvilisus, vähene uni jne on ühed põhjustest. Lisaks saavad juuksed puhtaks juba šampooniloputuse veest.
Maksim seevastu kasutab Eesti käsitöö šampoone ja, nagu tänapäeval mehed ikka, ka juukseviimistlustooteid. Koduseks katsetamiseks anti mõlemale mehele American Crew Pomade, mis kuulub fikseerivate juustetoodete valdkonda, aga sisaldab ka erinevaid juuste eest hoolitsevaid õlisid. See tähendab, et ka viimistlustooted peaksid olema kvaliteetsed ning alati tasub sildilt uurida, mida need sisaldavad. Nii Rauno kui Maksim jäid testituga rahule.

Kuna peanahast sai räägitud, siis järgmiseks liikus Martin edasi ülejäänud keha juurde. Alustuseks tõi ta välja, et kuna nahk on suurim organ ja 60% mis me oma kehale paneme, imendub ka sisse, siis eriti oluline on vaadata kehahooldustoodete siltidele ja mis neis sisaldub. Ohumärkideks on parabeenid, mis tekitavad allergiat, löövet, suguhormoonide häiret, triklosaan, mis võib põhjustada viljatust, astmat, klipnäärmehaiguseid, sulfaadid, mis ladestuvad ajju ja maks ning võivad pärssida nende funktsioone ja petrolaadid (naftast toodetud õlid, vaseliin, parafiin), mis takistavad normaalset naha niiskusrežiimi.

Nahal on erinevaid ülesandeid nagu verehoidla, kaitse haigustekitajate (bakterid, mikroobid) vastu ja ta toimib ka meeleelundina. Nahk kaitseb ka allpool paiknevaid kudesid, osaleb termoregulatsioonis ja ainevahetuses. Tänu heale elastsusele ja sitkusele talub ta hästi suurt koormust ja hõõrumist.
Vahel ei olegi meestel vaja rohkemat kui hea dušigeel, mis peab samamoodi sisaldama nahka hoolitsevaid koostisosi – neid mis puhastaksid ja neid mis niisutaksid ja kaitseksid nahka. Maksim peab veel oluliseks, et tooted ei sisaldaks kemikaale ja poleks loomade peal testitud. Rauno tõdeb, et enamasti võtab duširuumis selle, mis kätte juhtub, aga arvab, et igal kehapiirkonnal peaks sinna vastavalt mõeldud toodet kasutama küll ja tuleks ennast rohkem sel teemal harida. Proovimiseks antud ManCave’i dušigeeli, mis on samuti kemikaalide vaba ja mõeldud ainult meestele, pidas Maksim heaks. See tekitas temas värske tunde ning lõhnas hästi.

Toitumisele peeti aga kõige rohkem tähelepanu, kuna toitumine on kõikide muude probleemide aluseks. Mõlemad nentisid, et on oluline, et toit oleks maitsev. Maksim pöörab tähelepanu ka sellele, et toidulaud oleks tervislik. “Oled see, mida sööd. Tuleb kuulata ja tähele panna keha. Keha annab märku, mida ja millal süüa,” ütleb ta. Kuigi kumbki nendest pole väga suured magusasõbrad, siis paljusid mehi ikkagi kimbutab õhtune magusaisu. Selle vastu tutvustas Martin Estfiti poolt pakutavat tervislikku valgurikast šokolaadi ja vaarika pudingut firmalt KFD Nutrition.

Ta selgitas, et tegu on kaseiinil põhineva tootega, milles on ka rohkelt aminohappeid ja on äärmiselt väikese rasva ja suhkrusisaldusega. Kaseiin on aeglaselt imenduv valk vastupidiselt tuntud vadakuvalgule. Eriti kasulik on see sportlastele, aga ka harrastajatele. Oluline on teada, et peamine taastumine ja ka lihaskasv toimub une ning puhkuse ajal. Selleks peab organism saama toitaineid ja eriti olulist proteiini. Kui tarvitada enne und vadakuvalku, siis seedub ta kiiresti (30-45 minuti jooksul) ning edasi 8 tunni jooksul jääb organism valguta. Kaseiin aga tagab aeglase aminohapetega varustamise praktiliselt kogu uneaja jooksul.

Martin lisas, et selleks, et kõigest aru saada, siis aminohappeid on kehas 20 standardset, millest 9 on asendamatud ehk siis mida saab ainult toidust ja keha ise ei sünteesi. Aminohapped ise aga on orgaanilised ühendid, millest sünteesitakse valke. Valkudel on organismis elutähtis roll, sest osalevad pea kõikides bioloogilistes protsessides: käituvad katalüsaatoritena, transpordivad ja hoiustavad teisi molekule (näiteks hapnikku), pakuvad mehaanilist tuge ja immuunkaitset, vastutavad rakuliikumise eest, osalevad närviimpulsside ülekandes, kontrollivad kasvu ja rakkude jagunemist.

Põhjenduseks, miks toidulisandeid tarvitada, lisas Martin, et toidulisandi eripära tavatoiduga võrreldes on see, et nad on konsentreeritud kujul ning imenduvad organismis kiiremini, mis võimaldab treeningukoormusest kiiremini taastuda ja vähendada alatoitumise lihast lagundavat mõju. Üldistatult öeldes: toidulisandite tarvitamine aitab asendada lagundamise protsessid ülesehitamise protsessidega.

Mõlemad mehed nõustusid, et tegu on hea alternatiiviga muule magusale, kuigi Maksim eelistab ise šokolaadi või kummikomme ja armastab ennast sellisena nagu on. Rauno hõikas vahele, et kui kuskile tekib üleliigne volt, siis selle saab alati üle tätoveerida.

Rauno võtab veel naljatades kokku, et selleks, et ta hakkaks kõiki erinevaid tooteid kasutama, peaks keegi teda ilmselt kamandama, aga tõdeb, et kui kunagi 50-aastasena peeglisse vaatab, siis ilmselt mõtleb, et oleks pidanud ikka Martinit kuulama. Lubas, et üritab olla tooteteadlikum. Maksim ütles, et on alati enda eest hästi hoolitsenud ja jätkab sama suunda.