TTK avatud kõrgkooli juhataja Agnes Udumäe sõnul on projekti „Praktika toob tööle“ eesmärk laiapõhjalisem lähenemine inimesele. „Vestleme osalejatega ning analüüsime koos nende kogemusi ja väljavaateid tööturul, pakkudes eriala- ja karjäärinõustamist“. Nõustamise järel koostatakse osalejaga individuaalne arenguplaan. Projekt pakub laia valiku koolitusi, nõustamisi, tööpraktikat ettevõttes ja kohtumisi erialaspetsialistidega, mis tagab parima tööle rakendumise ja tööturul püsimise. Projekti oodatakse osalema 200 inimest, kes on tööturult eemal olnud vähemalt kaksteist kuud (16–24-aastaste puhul 6 kuud).

Valdkondadest, kus kvalifitseeritud tööjõu järele on kõrge nõudlus, tõi Udumäe välja masinatööstuse ja transpordi sektori. Erialakoolitused, mida projektis pakutakse on: keevitamine, arvjuhtimispinkide (CNC) operaator, metalli ja plastimaterjalide töötlemine, tekstiilimaterjalide müügitöö ja veokorralduse juhtimine. Ühe erialakoolituse maht on 120 akadeemilist tundi. Lisaks pakutakse isiksuse arengut ja ettevõtlikkust soodustavaid koolitusi.

Projekti tagamaadest rääkides tõi Udumäe välja, et majanduskriisi tagajärjel kasvama hakanud pikaajaliste töötute arv on küll viimase paari aasta jooksul langenud, kuid püsib endiselt kõrgena. 2015.aasta II kvartalis oli enam kui 12 kuud tööd otsinuid 19200 inimest. Sealjuures ligi kolmandik töötutest on olnud tööta kauem kui kaks aastat. Arvestades, et pikaajaliste töötute hulgas on palju madalama haridustasemega inimesi, on oluline nende õpivalmiduse ning haridustaseme tõstmine, näiteks täiend- või ümberõppes. Nii suurenevad nende võimalused leida sobivat tööd ning väheneb ka risk uuesti töötuks jääda.

Inimeste koolitamine toimub Udumäe sõnul kahes etapis: esimesed sada projektis osalejat võetakse vastu 31. augustiks 2016, teine sada 2017.aasta algul.

Projekti koostööpartneriteks on Eesti Logistika ja Ekspedeerimise Assotsiatsioon, Eesti Rõiva- ja Tekstiililiit, mittetulundusühing Eesti Masinatööstuse Liit ning MTÜ Eesti Plastitööstuse Liit. Ettevõtmist aitab Euroopa Sotsiaalfondi toel rahastada Sihtasutus INNOVE.

Projekti kaasrahastab Euroopa Sotsiaalfond.

Täpsema info osalemise ja koolitusprogrammide kohta leiab TTK kodulehelt www.tktk.ee/praktika/