Kuigi looduse poolt on Eesti mehele kaasa antud geneetiliselt hea sperma kvaliteet, mis peaks pikendama ka eluiga, suudavad mehed selle teatud pahedega nagu joomine, suitsetamine ja üleliigne kehakaal tihtipeale ära rikkuda. “Alkoholi tarvitamine on üks Eesti meeste probleem, mis põhjustab ka mitmeid haigusi. Nädalas oleks vaja vähemalt kolme alkoholivaba päeva. Sama on suitsetamisega — seegi mõjutab oluliselt meeste reproduktiivtervist,” rääkis Androloogiakeskuse arst Kristjan Pomm.

Paks mees jääb kergemini haigeks

Seksiga käivad paratamatult kaasas suguhaigused, ja kuigi 80% noortest eestimaalastest kasutab juhuvahekorras olles kondoomi, tuleb suguhaigusi siiski ette.

“Vahel toob mees suguhaiguse kaasa mõnelt vahvalt puhkusereisilt, Taist või Aafrikast,” nentis arst. “Rohkem puudutab see probleem noori, 16-24-aastasi mehi, kellest 22% ei kasuta kunagi juhuvahekorras kondoomi, samas kui neist kaks korda vanemad mehed on kondoomi kasutamises tervelt kaks korda hoolsamad.”

Üle poolte Eesti meestest on kehamassiindeksiga üle 25, mis näitab ülekaalu. Ülekaalulisi on kõige rohkem poisslaste ja noormeeste hulgas. “Lisaks kehakaalule peab mees mõtlema oma vööümbermõõdule, et hoida ära südamehaigusi. Soovituslik vööümbermõõt on meestel alla 102 cm. Peamiselt tapavadki mehi südame-veresoonkonna haigused ning kasvajad,” tõdes Tallinna munitsipaalperearstikeskuse arst Kristel Amjärv.

Allikas: Pealinn