Kohe tulevad pähe järgmised märksõnad: laps, kodu, sarnased hobid, ühine pangalaen, sallimatus kärarikaste naabrite vastu.

Sinna nimekirja peame lisama, tahame või mitte, ka alkoholi.

Kas mõistlik ühine alkoholitarbimine tugevdab või pigem lõhub normaalset paarisuhet?

Vastust sellele küsimusele otsis Michigani Ülikooli uurimisgrupp, kes küsitles täpselt 2 767 abielupaari. Uurijaid huvitasid järgmised küsimused: kui tihti ning millistes kogustes paarid koos tinistasid, samuti see, kuivõrd häirisid/ei häirinud teist osapoolt partneri joomisharjumused.

Kuna küsitlusperiood kestis kokku tervelt kuus aastat, oli uurijatel piisavalt aega paare jälgida. Kui uuringud kokku võeti, selgus, et selgelt õnnelikumad olid paarid, kellel olid sarnased alkoholi tarbimisharjumused.

Uuringu mootor Kira Birditt põhjendas tulemust järgmiselt: “Paarid, kes napsitavad koos, jagavad suurema tõenäosusega ühiseid vaateid elule ja omavad sarnaseid hobisid. Või on neil lihtsalt sarnane elustiil, näiteks meeldib neile õhtune eluviis.“

Kira Birditt lisas, et erinevad joomisharjumused põhjustavad paaride seas rohkem pingeid, isegi suhtekriise. “Pole ju kuigi meeldiv, kui teie partner läheb õhtuti tavaliselt baari lõbutsema ja teie olete põhjusel või teisel hoopis kodus. See põhjustab varem või hiljem kõike muud kui ühist harmooniat ning õnnetunnet.”

Peab tunnistama, et selle uurimuse tulemused on igati loogilised: millisele karsklasele meeldiks joodikuga elu jagada ning milline elunautleja tahaks pidevalt koos olla inimesega, kes ei soovi alkoholist kuuldagi?

Kui jätame kõrvale äärmused ja üksikjuhtumid, võib nõustuda, et paaride sarnane alkoholitarbimine pigem liidab, mitte ei põhjusta probleeme: kui oled karsklane, siis on ju tore, et ka sinu naine ei joo üldse. Kui oled viskisõber, on värskendav ja liitev teada, et ka sinu naine orienteerub Iiri ja Šoti viskide maailmas, mitte ei tarvita magusaid siidreid või naudi imalaid kokteilikesi.

Seega, kui tutvud kena naisega, kes on suur veinisõber ja sinu seniseks harjumuseks on võtta nädalalõpudel väike porter, ära mõtle pikalt. Teie tulevase perekonnaõnne nimel loobu naist heidutavast õlleveest ning lülitu nurisemata temakese veinilõhnaliste tarbimisharjumuste vaheldusrikkasse keerisesse. Või harjuta naine õlut jooma. See on ka hea lahendus.