On olemas mitmeid meessuguhormoone — androgeene, peamine neist on aga testosteroon. Sarnaselt dirigendile, juhatab see paljude organismi süsteemide tööd, mõjutab isegi loomingulisust, mõtteviisi, intellekti, energiat ning käitumisstiili. Rääkimata juba selle mõjust mehe tervisele ning tema eluea pikkusele.

Kuningate hormoon ja hormoonide kuningas

Testosterooni nimetatakse ka „edukuse hormooniks”. Kõrge testosteroonitasemega mehed püüavad initsiatiivi haarata ning teisi oma tahtele allutada. Nad väljendavad otsustavalt oma arvamust ja ka viha, nad on energilised ja küllaltki edukad.

Ameerika professor James Dubbs uuris 5000 vietnami sõja veterani ning selgitas välja, et soov iga hinna eest kuulsaks saada on iseloomulik kõrge testosteroonitasemega, kuid madala haridustaseme ja sissetulekuga meestele. Edukamad mehed leidsid oma energiale rakendust, tegeledes ühiskonnale vastuvõtlikumate aladega — näiteks sõitsid kiirautodel, selle asemel, et neid varastada.

Professor tegi ka kindlaks, et „ekstravertsete” elukutsete esindajatel — näitlejatel, jalgpalluritel, advokaatidel — on testosteroonitase kõrgem kui näiteks kirikutegelastel. Nii mõjutab kõikvõimas hormoon praktiliselt igat eluaspekti.

Up & Down

23. rasedusnädalaks on testosteroonitase tulevastel poistel 5-6 korda kõrgem kui tüdrukutel, kuigi seejärel alaneb. Selleks ajaks lõpeb praktiliselt kõikide elundite ja süsteemide areng, milledele testosteroon mõju avaldab. Veel ühte tõusu täheldatakse kohe pärast sündi ja ka sugulise küpsemise ajal.

Pärast 35. eluaastat asub „testosteroonivabrik” seoses andropausiga (meeste menopaus) oma tegevust koomale tõmbama. Ometi eksisteerivad faktorid, mis on võimelised selle tähtsa meessuguhormooni kogust mõjutama sõltumata mehe east.

Lihast keeldumine. Taimetoidus puudub kolesterool, ilma milleta ei saa hormooni toota. Muidugi ei tee paastumine mehest veel eunuhhi, kuid pikaajaline range taimetoit alandab agressiivsust, samas ka sugutungi. Teiste sõnadega, „liha soojendab verd”.

Naissuguhormoonid. Kahjuks mehed lausa upuvad östrogeenide- naissuguhormoonide merre. Ning ka loomade liha, kes on üles kasvatatud hormoonlisanditega, samuti liialdamine õllega, mis on rikas fütoöstrogeenide poolest, ei lisa mehelikku jõudu. Isegi sojatooteid ei soovita mõningad spetsialistid rasedatele toiduks, kui tulemas on poiss, kelle areng võib kannatada saada. Ka ümbritsevas keskkonnas leidub küllalt keemilisi aineid, milledel on sarnane mõju — neid leidub näiteks platsmassides ja pestitsiidides.

Kliima. Põhjapool elavatel rahvastel pole just eriti vedanud. Päikesekiired stimuleerivad meessuguhormoonide tootmist. Seetõttu tunnetab inimene kuurortides seksuaalsuse tõusu ning lõunamaa inimesi peetakse kõige kuumemateks armastajateks — siin tormitseb testosteroon.

Alkohol. See on tõeline mürk. Üheaegselt alkoholitaseme tõusuga veres alaneb testosterooni hulk. Alkoholi tarbimine sellises koguses, mis kutsub esile pohmelli, alandab testosterooni taset 10-12 tunni jooksul 20% võrra. Ning tänased elupõletajad, kes armastavad baarides aega veeta, on homme jõuetud ja haiglased.

Stressid. Lahutus, lahendamata probleemid, rahamured, töötus — kõik see põhjustab hormoonide kuninga kurnatust. Ühe uuringu käigus selgitati välja, et vahetus läheduses töötavate lennukiturbiinide müra alandab noorte meeste testosteroonitaset kaks korda! See tähendab, et tõsised ülekoormused, pikaleveninud stress ning loomulikult depressioon lühendavad mehe aktiivse elu iga.

Ülekuumenemine. Pikaajaline munandite ülekuumenemine võib muuta mehe mõneks ajaks steriilseks.

Ruumipuudus. Itaalia teadlased on kindlaks teinud, et mehed, kes kannavad elastset sünteetilist pesu, on kaks korda sagedamini viljatud.
Liibuvate teksaste eelistajate seas esineb viljatust 1,5 korda rohkem.
Kuna testosterooni ja sperma tootmine on omavahel tihedalt seotud, siis võib kinnitada, et „bokserid” on tõelise mehe valik.

Infektsioonid. Parotiidi viirus (mumps), infektsioosne mononukleoos, hepatiidid, uretriit ehk kusitipõletik ning sugulisel teel edasiantavad haigused võivad häirida testosterooni tootmist ning provotseerida enneaegse andropausi algust.

Operatsioonid ning mõningate ravimite tarvitamine võivad samuti alandada „kuningate hormooni” toodangut.

Hormooni taset aga aitavad tõsta seks, füüsiline aktiivsus (eriti kasulikud on energiline kõnd, ujumine, golf) ning üldstimuleerivad vahendid, mis on küll mõningase riskiga seotud.
Mis aga puutub austritesse ja teistesse afrodisiaakumidesse, siis testosterooni toodangule need kahjuks ei mõju.

Ütle mulle, mida sa vaatad…

Ameerika teadlased selgitasid välja, et põnevike vaatamise ajal tõuseb meestel testosteroonitase 30%. Armulood aga, vastupidi, langetavad seda. Võib-olla just seetõttu ei kannata meie kallid kaasad melodraamasid ja seebioopereid? Mehelikkus tõstab sel moel protesti.

Ealised kriisid

Tüüpiline „kustuvas” eas mees kaotab järk-järgult huvi elu ja armastuse vastu. Tema jõud ja energia hakkavad kustuma. Teda haarab ilma nähtava põhjuseta vaimne ja füüsiline väsimus. Seltskondlikust optimistist saab depressiivne pessimist, kellega on üha raskem koos töötada ja elada. Tekivad probleemid ka voodis… Päris rõõmutu pilt, eks ole?

Ja meie ümber on sadu selliseid mehi. Nendime sel puhul hoolimatult — kliimaks.
Ometi teavad vähesed, et kõike saab muuta, kui võtta appi testosterooniteraapia.

See on suhteliselt noor suund. Sest siiani veel ei tunnista mitte kõik arstid ja patsiendid meeste menopausi kui erilist meditsiinilist seisundit, mida on tarvis mitte üksnes diagnoosida, vaid ka ravida.

Ja kui miljonid naised maailmas on õppinud oma organismi sel raskel hetkel aitama, siis tugevam pool on siin jäänud tähelepanuta. Ometi võivad andropausi sümptomid end ilmutada juba 30-aastasele mehele. Kui õigel ajal endale selgeks teha, et on olemas ka meestearstid — uroloogid ja androloogid, siis on võimalik varast krahhi vältida. Enamgi veel — viimased uuringud annavad lootust, et testosterooniteraapia aitab ravida ka Parkinsoni tõbe, halvatust ja südame-veresoonkonna haigusi.

Testosterooni revolutsioon

Teooria meeste menopausist ehk, nagu siis öeldi, „kustumisest”, tekkis juba XVIII sajandi lõpul. Keegi doktor Hooper Londonist kirjutas oma meditsiinilises sõnaraamatus: „ Meeste kustumine on tõeline haigus, millel pole midagi ühist loodusliku närtsimisega, kuna seda on võimalik välja ravida”. Ja tõepoolest, näiteid, kus vananev mees hakkab taas õitsema oma äris või uut naist kohates ning nooreneb lausa silmnähtavalt, on hulgaliselt.

XX sajandil, niipea kui suudeti hormooni sünteesida, tekkis tõelise raviteraapia võimalus. Ometi ei rutta mehed seda kasutama ning farmatseudid ei kiirusta vastavalt preparaatide toodangumahtu suurendama. Kuigi vahendeid leidub tänapäeval külluses — küll süstidena, tablettidena, geelidena ja plaastritena.
Ise ei tohi ennast siiski ravima hakata: preparaatide vale kasutamise tagajärjel võib täiesti hävitada organismi loomulikke protsesse. Taolise teraapia peab määrama üksnes kogenud arst.

Mida teeb testosteroon?

1. Aitab tähelepanu kontsentreerida, parandab mälu, mõjutab libiidot, tõstes seksuaalsust.

2. Stimuleerib mehelikku tüüpi juuste kasvu.

3. Stimuleerib lihasmassi kasvu.

4. „Murrab” noorukieas häält.

5. Aeglustab vananemisprotsesse ning kaitseb ateroskleroosi eest südant ja veresooni.

6. Takistab liigse rasva ladestumist kõhu piirkonnas.

7. Kindlustab reproduktiivse süsteemi normaalse arengu ja töö.

8. Garanteerib luude vastupidavuse.