1)      Naistel on mõlemas ajupoolkeras hästi väljaarenenud kõnekeskused. Kui olete mehena imestanud, kuidas naine suudab telefoniga rääkida ja samal ajal täpseid juhiseid järgida või telekat vaadata, siis siin on põhjus. Teada-tuntud multitasking-võimekus põhineb aju erinevustel!

2)      Naistel on tunnustusvajadus. “Lihtsalt niisama” on suurepärane põhjus kallimale lillede toomiseks. Põhimõtteliselt iga kord, kui sa talle mainid, et ta meenus sulle, ilma et sul parajasti nälg või seksiisu oleks, on see tema jaoks suur asi. Kui sa ei tea tema lemmiklilli, tasub nende teadasaamiseks natuke asja uurida. Lubame, et ta ei pahanda nende toomise peale kunagi!

3)      Jällegi, suhtlus — ta on rääkimiseks lausa loodud. On tõsi, et naised räägivad meestest rohkem. Keskmine naine räägib päevas kuni 6000 sõna (või kuni 8000 pluss palju žestikuleerimist, kui ta on juhtumisi itaallanna), mehed aga poole vähem (2000-4000). See tähendab, et kui sinu elukaaslane ei tööta just kõnekeskuses, tunneb ta tavaliselt koju jõudes vajadust sinuga rääkides veel oma paartuhat sõna ära kasutada. Kui sina oled oma päevanormi juba ära kasutanud, siis tahad tõenäoliselt lobisemise asemel rahu ja vaikust. Proovi oma rääkimisvajaduse erinevuse lahendamiseks soovitada tal pärast tööd näiteks sõbrannadega kohtuda või siis olla valmis aruteluks õhutusöögi ajal, et saaksite end teineteise päevaga kurssi viia… enne kui tõmbud oma “koopasse“ — garaaži, töötuppa, diivanile koos õlle ja puldiga jne.

4)      Taas suhtlus! Läbitöötamine… Jah, just seetõttu, et naised on jutukad ja kipuvad oma tundeid, probleeme ja sündmusi rohkem välispidiselt läbi töötama kui mehed, kellele meeldib mõelda ja asju seesmiselt töödelda, oleks kasulik teie suhte korrashoidmiseks naiselt aeg-ajalt (või igapäevaselt) küsida “Kuidas sa end tunned?” ja olla valmis ka kuulama — lihtsalt kuulama, ilma midagi lahendamata (mida mehed klassikaliselt üritavad). Naised oma kõrgelt arenenud intuitsiooniga eeldavad tavaliselt, et mees suudab lihtsalt tajuda, mis naisega toimub, kuid …see eeldus on sageli ekslik ja siis hakkavad nad partneri suhtes vimma üles näitama, kuna see on temaga toimuva suhtes justkui nii ükskõikne. Niisiis, mehed, kannatage see lihtsalt ära ja ennetage naisi!

5)      Ta tahab, et sa kaitseksid teda. Siia käib ka “meesteasjade” tegemine, et ta võiks end su hoolivates kätes turvaliselt tunda: raskuste tõstmine, ühise õhtu planeerimine, tänavat ületades tema käest kinni hoidmine jne.

6)      Ta ei taha endavanuseid (või vanemaid) lapsi… See tähendab: mehed, panustage majapidamisse. Peske nõusid. Puhastage aeg-ajalt ilma palumata WC-d. Tänapäeval on väga tõenäoline, et su partner töötab väljaspool kodu (või kodus, kui ta hoolitseb laste eest) sama palju kui sina. Proovi olla empaatiavõimeline — kas sa sooviksid iga päev töölt koju tulles veel kaks tundi süüa tehes ja nõusid pestes veeta? Jagamine on hoolimine!

7)      Tal on mõnikord PMS. Kui sa pole naine, siis sa tõenäoliselt ei mõista kõiki neid hormonaalseid ja seesmisi muutusi, mis naise kehas iga kuu keerlevad. Tursumine, krambid, paistetus, peavalud, hormoonide möll, mis tekitab ärrituvust, depressiooni, stressi, viha jne. Proovi neil aegadel eriti hooliv olla. Tegelikult võid oma kaaslaselt ka küsida, et ta ütleks, millal ta neid sümptomeid tunneb, et saaksid olla mõistev ja abistav. Löö neil aegadel rohkem kampa, tee talle mullivanni või ole lihtsalt vastutulelikum. Pea meeles, et see on osa elu imest, mis meid kõiki siia on toonud: emaüsa maagia… (Joogas ja tantras on tegelikult lihtsaid tehnikaid, mis aitavad sinu Shaktil neid sümptomeid ja pingeid leevendada.)

8)      Enesehinnang võib turgutamist vajada. Võib-olla oled kuulnud uuringutest, mis näitavad, et täiesti tavalisel mehel pole probleemi peol kuumale supermodelli kehaga naisele läheneda ja teda välja kutsuda. Olete te aga märganud, et naistel on tavaliselt palju madalam enesehinnang? Ta võibki olla peol kuum supermodell, kuid sisemiselt võib ta end ikkagi eemaletõukavana tunda, kes pole tähelepanu ega armastust väärt. Kuigi sellest üle saamine on ainult iga inimese enda võimuses — ja selleks võib soovitada enesehinnangu tõstjana tuntud joogat — tuleb kasuks ka tema eriliste omaduste tunnustamine, tihti.

9)      Naistel võtab seksuaalne ülessoojenemine palju aega. Seda oled sa tõenäoliselt juba isegi märganud. Kas aga teadsid, et keskmisel naisel kaasneb sellega ka hulk psühholoogilist pagasit? Ta tunneb ehk piinlikkust või süütunnet, et tal erutumine kauem aega võtab; võib-olla ta muretseb, et sul võib tema järele oodates igav hakata jne. Sellisel puhul pole midagi toredamat kui mees, kes püsib naise jaoks täiesti kohal, ütleb talle, et meil on kogu maailma aeg ja ma ei kao kuhugi. Naise jaoks seksuaalselt kohalolev mees teenib peagi ära tema armastuse ja tänulikkuse. (Ja kui ta juhtub veel tantrist olema, peab naine teda tõenäoliselt ka superkangelaseks!)

10)  Tal on alati visioon, kuidas sa mehena oma parimat potentsiaali realiseerid. Kuigi mõnikord võib tunduda, et ta ei aktsepteeri sind sellise mehena, kes sa oled, proovi sellesse siiski suhtuda kui teatud idealismi või optimistlikku mõtteviisi arenguruumi omavast mehest, mis tuleneb armastusest ja parimatest kavatsustest. Ta võib olla kritiseerimisel kohmakas (ja järgmisel nädalal tulevad ka soovitused naistele), kuid proovige mitte sellele reageerida ja sulguda. Proovige näha, mis talle päriselt muret teeb. Kui seda küsida, võib ta isegi taibata ja tunnistada, et tegelikult oli ta pahane ülesjäetud prill-laua pärast… Ja kui on tegemist armastusega, on seda probleemi juba lihtne lahendada.

Lory Doyle


Lory Doyle on ameeriklanna, kes juhatab Tallinnas Eesti suurimat jooga- ja tantrakooli Bhairava Yoga.