Mida teeb testosteroon?
— Aitab tähelepanu kontsentreerida, parandab mälu, mõjutab libiidot, tõstes seksuaalsust.
— Stimuleerib mehelikku tüüpi juuste kasvu.
— Stimuleerib lihasmassi kasvu.
— „Murrab” noorukieas häält.
— Aeglustab vananemisprotsesse ning kaitseb ateroskleroosi eest südant ja veresooni.
— Takistab liigse rasva ladestumist kõhu piirkonnas.
— Kindlustab reproduktiivse süsteemi normaalse arengu ja töö.
— Garanteerib luude vastupidavuse.

Ameerika professor James Dubbs uuris 5000 meest ning selgitas välja, et soov iga hinna eest kuulsaks saada on iseloomulik kõrge testosteroonitasemega kui madala haridustaseme ja sissetulekuga meestele. Professor tegi ka kindlaks, et „ekstravertsete” elukutsete esindajatel — näitlejatel, jalgpalluritel, advokaatidel — on testosteroonitase kõrgem kui näiteks kirikutegelastel. Nii mõjutab kõikvõimas hormoon praktiliselt igat eluaspekti. Tõsised ülekoormused, pikaleveninud stress ning loomulikult depressioon lühendavad mehe aktiivse elu ja ka seksuaalelu iga.
Kõrgem testosterooni tase organismis tõstab sex drive’i ning vanusega ja terviseprobleemidega toimub libiido langus. Pärast 35. eluaastat asub „testosteroonivabrik” seoses andropausiga (meeste menopaus) oma tegevust koomale tõmbama. Ometi eksisteerivad faktorid, mis on võimelised selle tähtsa meessuguhormooni kogust mõjutama sõltumata mehe east. Üheks neist on treening.

Teadlik treening viib testosterooni taseme loomulikul moel kiirelt üles. Seetõttu spetsialisti koostatud treeningakava järgimine on oluline ja annab ka seksuaalsooritustele positiivse efekti ning ei lase teil üle treenida, mille mõju on otse vastupidine.

Kuidas seks mõjutab treeningut?
Osad mehed on nii pühendunud oma treeningule ja veendunud, et eelnevale ööle magamistoas ei järgne negatiivset mõju järgmise päeva treeningule. Kui organism saab veidi taastuda, siis on see ainult positiivne, sest seks vabastab testosterooni ja mida rohkem seda hormooni organismist läbi käib, seda parem.
Küll aga kui oled äsja vahekorras olnud ja teel jõusaali, võid avastada, et energia ja jõud on kadunud ning tunned väsimust. See on väga individuaalne, mõni mees võib pakatada energiast ja anda kangile valu.

Kaudsed mõjud seksuaalsusele:
Tippsportlastel ja nendel, kes lähevad oma treeningutega äärmusteni, võivad tajuda väga otsest negatiivset mõju seksuaalsooritustele. Lisaks libiido langusele ja erektsioonihäiretele on täheldatud ka muude igapäevaste tegevuste vastu huvi kadumist. Naised, olge kannatlikud ja oma mehele toeks kui viimane otsustab näiteks Iron Man’il osaleda. Intensiivse treeningkava juures on väga oluline osata puhata ja taastada oma jõuvarud.

Lisaks intensiivsele treeninkavale tarvitavad paljud tippsportlased ja ka harrastussprortlased anaboolseid hormoone, mille positiivseid efekte kiputakse sageli kahjuks ülehindama ja negatiivseid alahindama. Anaboolsed steroidid toimivad analoogselt testosteroonile. Androgeensed steroidid küll suurendavad oluliselt lihaskoe massi ja seda eriti juhul, kui nende kasutamisega kaasnevad täisväärtuslik toitumine ja treening. Samuti kasvab organismi üldine ja seksuaalne aktiivsus. Reeglina hakkavad väljastpoolt organismi viidud suguhormoonid ja nende sünteetilised analoogid vähendama organismi poolt toodetavate suguhormoonide hulka ning pärssima sugunäärmete talitust. Sellised muutused kujunevad välja umbes 2-4 kuu jooksul. Juhul kui jätkata nende hormoonide manustamist, taandareneb meessuguhormoone produtseeriv näärmekude, seemnevedelikust kaovad elujõulised spermatosoidid ning mehel kujunevad välja impotentsus ja sigimatus (“medikamentoosne kastratsioon”).

Kõikvõimas testosteroon — musklid, seksuaalsus ja karjäär on tema võimuses. Kas treening mõjutab seksuaalelu, siis jah, kuid üldiselt positiivselt.

Allikas: He&She Center