Marko (23):  „Minu partner on minust 16 aastat vanem. Ta on lahutatud, sest abikaasa vahetas ta noorema vastu välja. Miks meil koos tore olla on? Sest temaga on huvitav vestelda. Tal on välja kujunenud oma elufilosoofia ja väärtushinnangud. Lisaks võtab ta meie suhet väga vabalt ning ei lähe pisiasjade peale endast välja.”

Nagu Marko jutust selgub, eelistab ta vanemat naist just viimase elukogemuse tõttu. Ei saa salata, et võrreldes noorte neidudega on vanemad daamid tasakaalukamad ja küpsema maailmavaatega. Nad ei ärritu, kui kaaslane paariks päevaks sõpradega ära kaob, sest nad mõistavad, et mees on selles eas, kus sõpradele pühendatakse üsna palju aega ja arvestavad oma partneri vajadustega. Seevastu võivad nooremad neidised korraldada skandaali juba paari hilinetud tunni pärast. Kindlasti on elukogenud naisega ka huvitavam rääkida, sest vastupidiselt noorematele oskavad nad kuulata ning ei tüdine nende jaoks ebaolulistest teemadest. Ning kui tüdinevadki, siis ütlevad selle ausalt välja. Pealegi on vanemad naised harjunud elu jooksul asju selgeks rääkima, nad teavad, et vaikimisstreik ei lahenda partnerite vahelisi probleeme.

Loomulikult oleneb palju ka mehest. Näiteks haritud noormehed eeldavadki partnerilt intelligentsust ja küpsust. Esmakursuslastest ja gümnasistidest neiud on aga pahatihti ninakad ning egoistlikud. Rullnokkades kutsub suhe vanema naisega aga tihti esile reaktsiooni: „Misasja, mingi vanamuti kabistaja oled vä?” Seega mängivad mehe väärtushinnangud olulist rolli — kas soovitakse kaaslast, kellega koos areneda ja huvitavalt aega veeta või tibi, kellega sõprade ees uhkustada.

Ahto (23, Marko sõber) „Kui Markol suhe algas, siis suhtusin ma sellesse teatud eelarvamusega. Tutvunud aga tema väljavalitu sõbrannaga, otsustasin, et mis seal ikka, proovin ise ka. Nüüd oleme juba aasta aega koos olnud. Naine on minust 13 aastat vanem ja igasugune kriitika tema suhtes puudub. Ma ei usu, et nüüd hakkangi vanemaid naisi jahtima, aga väikene armuafäär kogenud naisega mõjub väga värskendavalt.”

Mingil määral on endast vanema naisega suhte loomine ka moeasjaks kujunenud. Olgu siis eeskujuks Hollywoodi tähed või keegi tutvusringkonnast. Ka annab selline suhe tuttavatele kõneainet ning kellele ei meeldiks olla tähelepanu keskpunktis nii ekstreemsel põhjusel.

Sven (20) „Minu suhe algas, kui ma olin 16 ning kestab siiani. Elame nüüd koos ja lisaks peavarjule katab Maire mu õpingutega kaasnevad kulutused omast taskust. Meie vanusevahe on kümme aastat ning suhe algas siis, kui ma tulin linna gümnaasiumisse. Maire oli minu eesti keele õpetaja ning ka klassijuhataja. Ühel klassiekskursioonil see juhtuski. Arvasime esialgu vist mõlemad, et ühe korraga kõik piirdubki, aga nüüd oleme koos juba neli aastat. Oleme mõlemad selgusele jõudnud, et seks on meid nii kaua koos hoidnud. Meil ei saa vist kunagi teineteisest isu täis.“

Loomulikult on üheks olulisemaks mõjutavaks teguriks seks. Kui paljud noored poisid on unistanud oma seksika õpetajannaga või sõbra emaga voodisse minemisest, õppimaks temalt vajalikke voodisaladusi, mida edasises elus rakendada? Ma arvan, et kindlasti on väga paljud poisid end arutlemas leidnud: ”Vanemad naised lihtsalt peavad voodis paremad olema, sest nad on ju palju pikemalt oma oskusi lihvida ja täiendada saanud kui noored tüdrukud.” Ja kogenud õpetaja käe all vooditarkuste õppimine on suurepärane hüppelaud selleks, et järgmistes suhetes hea armastajana esineda. Ning voodis tahavad kõik spetsialistid olla.

Sveni jutust selgub veel üks tegur, mis noori poisse vanemate naiste kaissu ajab. Kindla töökoha ja sissetulekuga naine on noormehele suurepäraseks võimaluseks, et parandada oma majanduslikku olukorda. Noortel poistele, kes käivad koolis või tööl, tuleb alati kasuks, kui keegi nende üüri, riided või õpingud heldelt kinni maksab.

Võib öelda, et vanematel naistel on omad head küljed ja paljudele poistele on suhe endast vanema naisterahvaga mitmeti kasuks tulnud. Samas varjutab neid plusse üks tõsine miinus. Selline suhe on alati väga ebakindel, sest noor mees peab mingil hetkel tulevikule mõtlema ning üsna suure tõenäosusega ei ole temast tunduvalt vanemal armukesel tulevikuplaanides kohta. Seetõttu jääbki taolise suhte kestvus küllaltki lühikeseks, mõnest kuust paari aastani. Suures osas on aga kõik siiski inimeste isiklike otsuste tulemus ning rangelt maitse asi. Eksisteerib palju abielupaare, kus temake on temast tunduvalt vanem ning ühised lapsed ja kodugi soetatud.

Vanemad naised meeldivad noortele poistele paljudel erinevatel põhjustel ja kindlasti meeldivad noored poisid vanematele naistele samuti, kuid selliseid suhteid on üsna vähe, sest enamike noormeeste jaoks on prioriteediks ikkagi nooremad või nendeealised tüdrukud.

Loe lisaks: