“Mul on kogu mu täiskasvanuelu olnud selline veider, jõuetu tunne rasestumise vältimise suhtes,” avaldab 34aastane Forst. Seetõttu on ta viimaste aastate jooksul jälginud, millised arenguid meestele mõeldud rasestumisvastaste vahendite vallas toimunud on — näiteks arendatakse praegu süstitavat ainet Vasalgel, mis aitaks ajutiselt sperma purskumist vältida -, aga on ka teadlastele raha annetanud ja pakkunud välja, et võib vajadusel katsetes osaleda.

Kui 1960ndatel aastatel beebipillid esimest korda poelettidele jõudsid, järgnes sellele veel mitmeid viise, kuidas naised said rasestumist ära hoida (plaaster, spiraal…). Meestel on aga tänase päevani kolm varianti: kondoomid, vasektoomia ja “tõmba enne lõppu välja” (kõige halvem, aga eelistatum variant). “Me eirame 50 protsenti oma populatsiooni, sest meestele pole loodud uusi meetodeid,” väidab ka Washingtoni meditsiiniülikooli endokrinoloog Stephanie Page.

Vaatamata sellele, et aastaid on ilmunud erinevaid artikleid meeste beebipillist, väidavad teadlased, et selle leiutamiseni on veel vähemalt 5-10 aastat minna. Üks põhjus selleks on, et arvatakse, et mehi see üldse ei huvitagi. Tundub justkui ühiskond arvakski, et rasestumise vältimine on naiste probleem. Aga 13 aastat tagasi läbi viidud rahvusvahelisest uuringust selgus, et vähemalt pooled mehed, oleksid valmis uut rasestumisvastast vahendit tarbima, kui see oleks võimalik. Nüüd aga hakatakse seda lõpuks ka rohkem nõudma. “Beebipillid tulid välja ajal, mil maailmas valitsesid väga traditsioonilised soorollid,” väidab teema aktivist Deb Levine. “Täna oleme hoopis teistsuguses kohas nii kultuuriliselt kui ka sotsiaalselt.”

Siin on meeste põhjendused, miks nad suuremast valikust rasestumisvastastest vahendeitest unistavad:

“Ma soovin vabadust, et oma unistusi täide viia.”

Noored mehed soovivad rohkem kui eelmised generatsioonid olla kodudes oma naistele võrdseteks partneriteks ja seetõttu on ka täiesti loogiline, et nii mõnigi on väga teadlik sellest, kuidas isadus nende isiklikke ja professionaalseid eesmärke mõjutaks. Näiteks 22aastane Miracle Diala soovib lõpetada ära meditsiinikooli ja seejärel minna tagasi oma isa kodukülla Nigeerias, et ka seal arstiabi andmist arendada. “Mõte sellest, et kõigest ühe vea tulemusena võin ma selle eesmärgi ära rikkuda, on ausalt öeldes hirmutav,” väitis ta, lisades, et ta usub, et meestele mõeldud rasestumisvastased vahendid muudaksid ka neile võimalikuks samad asjad, mis naistele aastakümneid tagasi võimaldati. “Neile anti võimalus ise oma viljakuse eest vastutada,” lisab ta. “Kui ma saaksin kuidagi enda plaanid kindlustada, oleks see nagu jumala poolt saadetud kingitus.”

“Ma tahan lapsi… kui aeg on õige.”

Piisavalt paljud mehed võtavad väga tõsiselt soovimatut rasedust ja seda lausa nii tõsiselt, et see mõjutab ka nende seksikogemust. “Seks võib olla justkui midagi, mida me peame kartma,” tunnistab 20aastane muusik Harrison Wiesert, kes kuulis Vasalgelist kolm aastat tagasi ja on jälginud selle arenguid toote Facebooki lehe kaudu. “Mitmed mu sõbrad on teinud ühe vea ja nüüd on nad isad. Keegi ei vääri sellist vastutustunnet lihtsalt seetõttu, et nad soovivad kellegi teisega armastust jagada.”

Paljud mehed, kellega Glamour rääkis, ütlesid, et raha on nende kõige suurem motivaator — nad ei soovi saada lapsi enne, kui on võimelised neile head elu pakkuma. “Ma olen praegu kooliga hõivatud ja mu partner on praegu kooliga hõivatud,” rääkis 28aastane tudeng Daniel Dudley. “Ma soovin kunagi lapsevanemaks saada, aga soovin olla rahaliselt stabiilsemas kohas ja et mul oleks rohkem vahendeid oma pere toetamiseks.” Ta ei soovi isegi mõelda laste saamise peale enne, kui töö arstina öistes vahetustes on minevik. “Ma näen oma patsientide pealt nii sageli, kuidas soovimatu raseduse kaudu kogu perekond kannatab.”

“See on mu viimane lootus, et ma ei peaks “barjäärimeetodit” kasutama.”

Naised teavad, miks on hea, kui sul on rasestumise vältimiseks mitmeid erinevaid valikuid ja meeste rasestumisvastaste vahendite toetajad, nagu 40aastane Ricardo Viera, soovivad sama: meetodit, mis oleks vähem ebamugav kui kondoom ja mitte nii ebameeldib kui vasektoomia.

Kui Viera naine nende kolmandat (mehe neljandat) last ootas, leppisid nad kokku, et see saab olema nende viimane. “Neljast piisab!” ütles see Lõuna-California kinnisvaramaakler. Tema naisele ei mõjunud aga hormonaalsed rasestumisvastased vahendid hästi, mistõttu ta pakkus välja, et mees läbib vasektoomia. Vierale aga see mõte ei meeldinud, mistõttu kui leiutataks mõni uus meetod, oleks ta enda sõnul esimene, kes seda prooviks.

“Ma soovin ise kontrollida, millal ja kellega ma lapse saan.”

Paljud mehed on väga teadlikud sellest, millised probleemid nende kallimatel rasestumisvastaseid vahendeid võttes tekkida võivad. “Ma võtaksin hea meelega beebipille, et mu naine ei peaks kogema nende kõrvalmõjusid,” väidab Dudley. “Ta teeb minu heaks nii paljusid väikseid asju ja see oleks üks asi, mida mina tema heaks teha saaksin.”

Meestega rääkides tuli sageli teemaks ka sooline võrdõiguslikkus. Kui naised saavad valida, kellega ja millal nad lapse saavad, siis mehed peavad sageli jääma lootma sellele, et nad saavad oma partnereid usaldada (või kasutama olemasolevaid, ebameeldivamaid vahendeid). Ja paljud naised nõustuvad, et tegemist on probleemiga, mis vajab lahendamist.