Kui on tehtud kindlaks eesnäärme põletik, kas siis peab iga sügis ja kevad käima selleks Meestekliinikumis, maksma 32€ , häirima arsti 5min ja saama digireptsepti? Miks ei seda teha nn.neti teel? Ravida välja ei saa,samas ilma rohuta kah ei saa, just hilissügisel… üks kinnine ring, millelt kliinik saab raha küsida…

Esmalt juhin tähelepanu, et olete komakohaga eksinud. Eriarsti visiiditasu kindlustusega kaetud vastuvõttudes on 3.2 eurot. Eesnäärmepõletik on enam kui 90% juhtudel välja ravitav. Ravi pole küll lihtne ja võib võtta ka pikka ega. Olulised on seejuures ka mehe enda eluviisid. Enamasti on haigusel alati selged individuaalsed riskitegurid ja taasägenemine ei tule pea kunagi ilma teie enda kaasabita. Kui mehe vanus on üle 50 aasta ja kaasub eesnäärme healoomuline suurenemine, siis viimast pole tõesti võimalik 100% tagasi pöörata.

Kui põhjuseid lõpuni ei likvideeri ja soovite vaid sümptomaatilist e. vaevuseid leevendavat ravi, siis soovitan teil pöörduda oma perearsti poole, kes saab samuti soovitud ravimi välja kirjutada.

Kuidas eesnääret kontrollitakse?

Eesnäärme kontrolli kõige lihtsam tase on vereanalüüsist tehtav PSA test. PSA test näitab eesnäärmerakkude lagunemist. PSA tase veres on korrelatsioonis eesnäärme suurusega. Põletiku ja eriti eesnäärmevähi puhul on PSA tase veres loomulikust kõrgem. Testi alusel on kuskil alates 35. eluaastast võimalik hinnata mehe üldist eesnäärmevähki haigestumise riski.

Eesnäärmehaigused on sageli seotud kusemishäiretega ja nende objektiviseerimiseks ning haiguse jälgimiseks kasutatakse spetsiaalseid kusemishäirete küsimustikke.

Sageli kasutatakse eesnäärme kontrolliks ka prostata kontrolli sõrmega. Tegemist on siiski suhteliselt väheinformatiivse uuringuga mille alusel mingit diagnoosi panna ei saa.

Keerulisematel juhtudel on vaja teostada eesnäärme ultraheliuuring ja eesnäärme sekreedi või sperma analüüs põletiku suhtes.

Eesnäärmevähi diagnoosi saab panna vaid eesnäärmest võetud koeproovide laboratoorsete analüüside alusel.

Kas HPV viirus kahjustab ka meest? Kas seda kannab edasi eluaeg või viirus möödub ka?

Nii meestel kui ka naistel saab organism 70% juhtudest viirusest iseseisvalt võitu 1 aasta jooksul. Seda muidugi eeldusel, et hoidutakse uutest nakatumistest ja pole muid sugutrakti kaitsevõimet vähendavaid tegureid nagu näiteks kroonilisi põletikke. HPV soodustab meestel suure tõenäosusega pärasoolevähi teket. Kindlasti tekitab see viirus suguelundite kondüloome.

Kui neidusid suunatakse mingis vanuses ikka günekoloogile, kas siis poeglastel oleks ka puberteeti jõudes vajalik meestearstil ära käia, kontrolli mõttes?

Soovitan minagi kõigil meestel puberteedi lõpuperioodil meestearsti kontrollis ära käia. Olen sellel eagrupil läbi viinud mitmeid suuremahulisi teadusuuringuid ja nende alusel võib väita, et umbes 5% noortel meestel esineb haiguseid, mille õigeaegne tuvastamine ja ravi võivad hilisemas elus ära hoida palju probleeme ja muret.

Kas prostatiidi ravimiseks on olemas ka ravivõtteid, mis tagaksid kiire ja jäädava tervenemise?

Imemeetodeid mina kahjuks pakkuda ei oska. Ravi sõltub esmalt haiguse vormist, teiseks haiguse teket soodustavates eluviisi või ka näiteks eesnäärme ehituslikest eripäradest. Kõige sagedasema — põletikulise kuid ilma mikroobi leiuta haigusvormi tüüpiline ravitsükkel on 4-6 kuud. Selle käigus on vaja umbes 2 kuise vahega kontrollida ravi edenemist. Eesnäärmepõletikul on pea alati ägenemist soodustavad eluviisi tegurid. Seetõttu on pikaajalise edu tingimuseks mehe enda panusena nende riskitegurite vältimine või nende mõju minimaliseerimine.

Mitu meestearsti töötab Tallinnas? Kus?

Tallinnas leiate meestearsti ainult Tartu Ülikooli Kliinikumi meestekliiniku filiaalist. Meil töötab 2 täiskoolituse läbinud meestearsti — dr. Olev Poolamets ja allakirjutanu. Lisaks töötab meie süsteemis pikaajalise kogemusega dr. Vladimir Vihljajev ja alles õppeprotsessi olev dr. Kristjan Pomm. Samas võib androloogiliste muredega pöörduda ka oma perearsti poole. Mitmed uroloogid nimetavad ennast erasüsteemis töötades samuti meestearstideks.

Mulle on tehtud suurenenud eesnäärme tõttu biopsia. Esialgu midagi ei avastatud, kuid pean käima regulaarselt kaks korda aastas kontrollis. Kas see tähendab iga kord proovi võtmist? Oma hirmuks lugesin mõni aeg tagasi ajalehest, et vist USA -s tehtud uurimuse põhjal on leitud, et selline pidev eesnäärme “torkimine” iseenesest võib olla ohtlik. Kuidas sellega on?

Biopsiat ei tehta kunagi suurenemise tõttu vaid ikka ja alati eesnäärmevähi välistamiseks. Kuna ma ei tea teie haigusjuhu täpseid andmeid, siis saan anda vaid väga üldistava käsitluse mida ma ise enamikel juhtudel kasutan. Kui vähki esimese biopsiaga ei leitud, siis edaspidi keskendub jälgimine PSA taseme muutustele. Kordusbiopsia on vajalik juhtudel, kui PSA tase hakkab ebanormaalselt kiiresti kasvama. Pidevat eesnäärme torkimist ei pea keegi õigustatuks.

Kas on põhjust muretsemiseks, kui seksi ajal ejakulatsiooni ei toimu? Erektsiooniga probleeme pole ja seksida võin mitu korda päevas ja pikalt, kuid lõpuni ei jõua. Partner on atraktiivne ja hoolin temast väga. Milles võib olla probleem? Vanus 59.

Puuduval seemnepurskel on alati põhjus. Enamik juhte jaguneb kolme suurema grupi vahel — hormonaalsed, eesnäärmega seotud või psühholoogilised probleemid. Vaadates vanust ja seksuaalkäitumist, kahtlustaksin eelkõige sugutrakti väljakurnamist eale mittekohase seksuaalelu aktiivsuse läbi.

Kui kaebused puuduvad, kas siis on ikka vajadust eesnääret kontrollida iga nelja aasta järel? kas haigekassa toetab sellist kontrolli? M45

Probleem on selles, et eesnäärmevähk, mida sellise regulaarse kontrolliga püütakse õigeaegselt avastada, ei anna ravitavas faasis mitte mingisuguseid iseloomulikke kaebuseid. Vähist tingitud kaebused ilmuvad enamasti juba seoses metastaaside tekkega — haigusfaasis, kus tervendav ravi pole enam võimalik. Minu nägemuses on PSA test täpselt samaväärne meditsiiniline uuring nagu on seda kolesterooli, veresuhkru, testosterooni või kuseanalüüs.

Kuidas suhtuvad meestearstid sildenafiiili (Viagra) ja tadalafiili (Cialis) kasutamisse? Kas neid ravimeid kasutatakse Eestis laialdaselt või pigem ollakse ettevaatlikud (umbusk ravimi toimesse, kõrvaltoimed, suhteliselt kallis hind jne.)?

Juhtudel kui mehel on erektsioonihäire, mis häirib tema elukvaliteeti ja puuduvad seda tüüpi ravimite kasutamise riskitegurid, siis ikka väga hästi. Tegemist on revolutsioonilise läbimurdega, mis on üle maailma oluliselt parandanud kümnete miljonite meeste ja nende partnerite elukvaliteeti. Kuna sildenafiilil on juba aastaid turul ka koopiaravimid, siis ei saa enam kõneleda ka kallist hinnast.

Mitu korda on päevas normaalne pissida mehel? Oletagem, et mees joob päevas kuus klaasi vedelikku (kohvi, vesi, piim) ja tarbib kilo puu ja juurvilju. Kas öö peaks mööduma ilma ühegi pissilkäiguta? Vahetult enne uinumist käin 00:00. Aga ikka tuleb kell 5 ka tühjendus teha. See ei sega mind, aga uurin. Vanus 38.

Keha funktsioneerimine on alati individuaalne. Keskmine võiks olla vast 4-5 korda. Ka öine kuselkäimine võib harva ja enamasti juhtudel kui see on alanud juba puberteedieas olla individuaalne eripära. Siiski, 95% tervetest teieealistest meestest ei käi öösel kusel. Kuna öine kusemine loetakse ärritustüüpi kusemisvaevuste hulka, siis soovitaksin teil siiski ära teha esmased uuringud eesnäärmepõletiku suhtes.


Mis võib olla peale urineerimist järeltilkumise põhjuseks? Urineerimise lõppedes mõni aeg hiljem ma tunnen, et püksi tuleb mõni tilk.

Kuna vanust te ei lisanud saan üldistatult vastata, et eesnäärmepõletik ja eesnäärme healoomuline suurenemine. Mõnikord on tegemist ka mõne läbipõetud põletiku või suguhaiguse tagajärjel tekkinud lihasregulatsiooni häirega või eesnäärme kahjustusega.

Kas Peyrone`i tõvel tõesti pole ravi? Pean silmas meil siin. Indias pidi seda päris edukalt ravitama.

Olen kuulnud et kuskil Amazonase vihmametsades pidavat inimesi kõikidest haigustest terveks ravitama. Antud haiguse puhul on võimalik leevendada sellest tingitud vaevuseid. Kui peenise kõverdumise tõttu muutub võimatuks seksuaalvahekorra edukas läbiviimine on võimalik peenise kirurgiline korrektsioon. Peenise valgekesta tihenemist tagasipöörav (tõenduspõhine) ravi aga tõesti täna puudub.

Järgmised vastused jõuavad teieni juba homme!