Samas, nagu paraku teame, on enamus häid asju siin maailmas kas natuke keelatud või vähemalt otsapidi kahjulikud. See kuldreegel kehtib ka majoneesi puhul.

Paljud mehed ehk ei tule majoneesi purgist välja puristades selle pealegi, et üks gramm tavalist majoneesi sisaldab rohkem energiat kui üks gramm puhast suhkrut. Jajah, sõbrad, nii see on! Suhkru energiasisaldus on 4 kilokalorit ühe grammi kohta, majoneesis aga, sõltuvalt margist, 3,5-4,7 kilokalorit ühe grammi kohta!

Seega, kui olete endale kerge südamega sisse tulistanud paarsada grammi majoneesi ning arvate, et teie kerge söömaaeg on olnud igati säästlik ning tervislik, peaksite tegelikult minema köögi kõige pimedamasse nurka ning seal tublisti häbenema.

Majoneesi kõrge energiasisaldus tuleneb rammusatest koostisosadest. Nendeks on enamasti rapsiõli, suhkur, lõssipulber, sool, säilitusained, värvained, munakollasepulber, sinepipulber, paksendajad… ehk hirmutav hunnik aineid, mis küll eraldi laual lebades vaevalt teie süljenäärmeid voolama sunniks. Õigesti kokkusegatuna aga….nämmmm!

Mida siis teha? Majoneesi nagu tahaks, aga nagu eelnevast õppisime, mõjub see paksukeste ehk fätsode vööümbermõõdule kui punane rätik härjale.

Aga stopp! Härg on ju värvipime, teda ei koti tegelikult üldse rätiku värv, pigem käratsev rahvahulk ning siia-sinna vehkleva kidura mehe poolt tagumikku visatud terav ork. Järelikult, tuues härjavõitluse paralleeli meie põletavasse majoneesiteemasse, võime tõdeda, et esmapilgul ainuõige lahendus - külmikus oleva majoneesitagavara naabri aeda loopimine – ei paranda olukorda mitte üks raas. Jah, muidugi võime nii talitada, aga meie isu majoneesi vastu ei kao ju kuhugi.

Kus on lahendus?

Tegelikult leidub poemajoneesile väärt asendaja, mille suudab iga mees kodustes tingimustes kerge vaevaga kokku keevitada. See on kaste, meenutab oma omadustel majoneesi, samas aga on kordades kasulikum.

Majoneesi asendav kaste:

• 3 supilusikatäit oliivõli
• 1 supilusikatäis sidrunimahla või õunaäädikat
• 1 teelusikatäis sinepit
• 7 supilusikatäit hapukoort
• Soola ja pipart maitse järgi

Valmistamine:
1. Segada omavahel ühtlaseks massiks oliivõli, sidrunimahl, sinep, sool ja pipar.
2. Lisada segades sinna hapukoor
3. Sobib kasutada kõikides salatites, mida valmistatakse majoneesiga,
aga ka võib määrida lihtsalt leivakatteks.

Proovi järele! Üllatad sellega nii iseennast, külla tulnud sõpru kui ka oma armsamat.