Vastates küsimustele ei tasu pikalt mõtlema jääda. Parem usalda oma esimest impulssi. Mida siiram sa vastustes oled, seda täpsemad ja huvitavamad on testi tulemused.

1. Lapsepõlves olid sa…

A. seltskonna hing
B. mõtlik laps, kes kaldus nukrutsema
C. häbelik ja arg.

2. Sinu silme all toimub kallaletung, sa…

A. sööstad midagi mõtlemata appi
B. sekkud, andes endale aru, et ega sinulgi pruugi hästi minna
C. osutanud abi, kaod kohe.

3. Iga päev sooritavad kangelasteo…

A. päästetöötajad
B. humanitaarabi missioonidel olevad inimesed
C. õpetajad koolides, mis ei asu just kõige ohutumates rajoonides.

4. Kangelaste lemmikjook…

A. värskeltpressitud puuviljamahl
B. kange alkohol
C. jahe vesi

5. Milline on kangelasele parim surm?

A. Kui ta on näinud, et võidutseb see, milles eest ta võitles.
B. Kui ta on võitnud viimse lahingu (mõistes, et see on igavene võitlus).
C. Siis, kui ta on veendunud, et keegi on talt teatepulga üle võtnud.

6. Vahel viivad sinu kangelaslikud etteasted selleni, et..

A. oled sunnitud tegema teistele inimestele haiget
B. sul pole võimalust enda eest hoolt kanda
C. sa ei hoolitse piisavalt oma lähedaste eest.

7. Kui sa peaksid nimetama kangelase meedikute seast, siis on see…

A. kirurg, kes päästab lapse elu
B. maa-arst, kellel pole kahju ajast, et lohutada joodikut, kellele on kõik selja pööranud
C. medõde, kes viib eaka naise jalutuskäigule parki.

8. Millises tegevuses sinu meelest väljendub kõige paremini kangelaslikkuse olemus?

A. Päästmises.
B. Õpetamises, valgustamises, selgitamises.
C. Abistamises.

9. Kui sinu kangelaslikkuses leidub ka varjukülg, siis on see…

A. teatav uhkus ja enesega rahulolu
B. veidi küüniline suhtumine inimkonda tervikuna
C. teatav osa masohhismi ja tahe midagi ohvriks tuua.

10. Milline peaks sinu meelest olema kangelase deviis?

A. Kõik ideaali nimel.
B. Kohus on ülim kõigest.
C. Kõik armastuse nimel

11. Peamine kangelase omadus (loomulikult peale vapruse).

A. Enesekindlus
B. Mõtteselgus
C. Tagasihoidlikkus.

12. Osutanud kellelegi abi, põrkasid kokku tänamatusega.

A. Oled veidi pettunud. Siis aga lülitud ümber teisele sind huvitavale tegevusele.
B. Sa pole üllatunud: inimesed käituvad sageli nii, sest neile ei meeldi end kellegi võlglasena tunda.
C. Oled kurb, samas tunned kergendust. Ikkagi on hea, et sa seda tegid.

13. Osutanud kellelegi abi, saad vastuseks vaimustunud komplimendid ja tänulikkuse.

A. Suhtud sellesse rahuldustundega — inimeste tunnustus on täiendav stiimul, et head teha.
B. See teeb sind kohmetuks, sulle ei meeldi, kui sinu aadressil tehakse suuri sõnu.
C. Sul on halb, sa ei teinud seda heategu mitte selleks, et leida tänulikkust. Sa pole lihtsalt harjunud selliste tormiliste tunnetega.

14. Mida tähendab sinu meelest olla kangelane?

A. Ennast ohtu seades aidata teist.
B. Aidata teist inimest, olemata kindel, et see lõpeb hästi.
C. Aidata teist, vaatamata võimalusele sulgeda silmad toimuva ees või lihtsalt kõrvale pöörduda.

Testi tulemused. Sa võid leida endale omaseid jooni igas kirjeldatud tüübis, kuid reeglina on üks neist sinu jaoks kõige iseloomulikum. See vastab sinu harjumuspärasele käitumisstiilile ning sinu spontaansetele reaktsioonidele teatavates olukordades.

Enamus A-sid

Päästja kangelane

„Ma ei mõtle ümber, ma tegutsen“

Sinu stiil. Sinu mehised teod ei ole läbimõeldud, neid dikteerivad tunded. Üksi tunnetest piisab, et üle minna tegudele. See näitab, et sulle on omane tõeline vaprus. Tunnetades ohu ja riski kogu tõsidust ning tundes teatavat hirmu, saad sa sellest üle ning asud tegutsema. Seda sinu omadust teatakse, inimesed on harjunud, et põrganud kokku ebaõiglusega, asud sa sellega otsekohe võitlusse. On asju, mida sa ei suuda välja kannatada ning sa ei saa jätta sekkumata isegi siis, kui sul tuleb kaitsta täiesti tundmatuid inimesi, seades seejuures iseennast löögi alla.

Sinu maailmapilt. Sa armastad elu, usud inimeste headusesse ning üritad head jagada kõikidele. Sulle meeldib olla kasulik, aidata, päästa. Lapsepõlves unistasid sellest, kuidas päästa tervet maailma. Sulle näib, et kui ka teised jagaksid sinu maailmavaadet, oleks õiglus ühiskonnas täiesti võimalik. Just sellele toetubki sinu kangelaslikkus: on kerge saavutada õigluse võidukäiku, kui alustada otsekohe võitlust igasuguste rikkumiste vastu. Selleks ongi tarvis kangelasi.

Sinu tugevad küljed. Sa pead avalikku võitlust ning oled valmis konfliktideks. Sa ei karda nördinud olla ega süüdistada. Vahel satud liidri rolli: sinu eeskuju innustab teisi, sisendab neisse otsustavust. Tänu sinule teevad inimesed seda, mis neile üksikult võttes poleks jõukohane. Juhtub ka seda, et teed kellegi elu keeruliseks — sinu kompromissitus rõhutab kellegi väiklust, inimestel on aga ebameeldiv tunda ennast argade konformistidena. Just selletõttu sind vahel kritiseeritaksegi. Oled üllatunud ja tujust ära, sest omameelest oled talitanud üldise heaolu nimel, sulle aga heidetakse ette liigset tegutsemist.

Sinu nõrgad küljed. Võimalik, et sulle on omane liigne impulsiivsus, mille tõttu teed vahel vigu. Võib ka olla, et sa kaldud olukordi lihtsustama, liigitades kõik heaks ja halvaks, vastuvõetavaks ja mitte vastuvõetavaks. Sa arvad, et parim on veendumus, mis tõukab tegudele, kui kahtlused, mis pidurdavad igasugust head tegevust. Nii, põrganud kokku ebaõiglusega, eelistad sa tegutseda, riskides isegi eksida (sinu jaoks on peamine, et olukord paigalt nihkuks).

Nõuanne. Laienda oma kangelaslike tegude ringi. Head ei ole üksnes avalikud võitlused ilmse ebaõiglusega, vaid ka tagasihoidlikud žestid, anonüümne abi ilma fanfaarideta. Ole kogu aeg kangelane, mitte üksnes juhtumilt juhtumini, õilsa vapruse tuhinas.

Enamus B-sid

Traagiline kangelane

„Kahtlen, kuid teen“

Sinu stiil. Sinu kangelaslikkuses on traagiline alatoon — selles on palju tundeid ja kannatusi. Sa annad endale aru mõningate võitluste tühisusest, kuid mis teha, ikkagi on tarvis võidelda. Sa teadvustad ka teatud olukordade keerulisust ning mitmetähenduslikkust. Kõrvale jäämine pole sulle aga jõukohane. Võib endale ette kujutada, millist hinda selle eest maksad. Pead võitlust kolmel tandril: sinu isiklik soov mitte sekkuda (las kõik jääda, nagu on), koos sinu hirmu (see toob palju ebameeldivusi) ja kahtlustega (aga äkki ma eksin?).

Sinu maailmapilt. Sa unistad rahulikust elust, mõistlikust ühiskonnast, kus valitseb õiglus. Aga sa näed, et maailm, kus me elame, on ideaalsest kaugel. Enamgi veel, inimkond ei liigugi ideaali poole. Seetõttu on sinu eesmärgiks vältida halvimat, teha kõik selleks, et oleks võimalik vähemalt normaalselt elada. Sa tead, et inimestes on olemas nii head kui ka halba. Ja et hea võidaks, on tarvis pidevat võitlust pidada eelkõige iseendaga… Kangelase saatuseks (muide, sulle see sõna ei meeldi) on sinu meelest olla heaks eeskujuks teistele -otsustusvõimetutele, nendele, kes on teelt eksinud. Ning otse loomulikult tuleb aidata nõrgemaid ja neid kaitsta.

Sinu tugevad küljed. Sa ei taha impulsiivselt tegutseda (johtuvalt tunnetest). Tahad teha seda, mis sinu meelest on õiglane (kui oled olukorra läbi mõelnud). Mis on halb, mis hea, kes on lahke, kes õel — ega selles polegi nii lihtne selgusele jõuda.
Olukorrad on üsna harva ühetähenduslikud, palju sõltub varem omandatud vaatepunktist, kasvatusest ja ümbruskonnast. Kui palju vägivalda on sooritatud inimeste poolt, kes pidasid end kangelasteks… Selles keerulises, kiiresti muutuvas ning nii petlikus maailmas üritad sa kõike analüüsida, vältida suuri vigu ning langetada õigeid valikuid.

Sinu nõrgad küljed. Sa vaatad kainelt ümbritsevat tegelikkust ning sul pole selles suhtes illusioone. Headus, õilsus, valmidus jagada — need omadused on küll omased inimesele, ometi paljudele pole neid antud. Just sellepärast on sulle iseloomulik teatud seesmine sügav kurbus. Sa mõtled sageli nukralt elu ja inimese loomuse üle. See valmistab sulle kannatusi ega innusta eriti sind ümbritsevaid inimesi: oled liiga sünge, täis kahtlusi, liiga ettevaatlik sõnades ega ole alati valmis tegudeks. Seetõttu pole sa karismaatiline liider, vaid pigem üksik-kangelane.

Nõuanne. Ära unusta rõõmusid, õpi olema õnnelik. Sinu kaine ning teatud määral pettunud vaade elule ning sinu valuline reageerimine inimlikele hädadele ei tohiks sind segada oma isiklikku õnne ehitamast. Õnn lisab sulle energiat kangelaslike tegude tarvis.

Enamus C-sid

Märkamatu kangelane

Iga samm on tähtis

Sinu stiil. Sinu kangelaslikkus on tagasihoidlik, ilma liigsete sõnadeta. Sa ei püüa selle poole, et sind märgataks — lausa vastupidi. Sinu meelest kaotab tegu oma mõtte, kui muutub uhkustamise asjaks või kutsub esile tänulikkuse. Sa arvad, et kõige õilsamad teod ongi märkamatud ning kohati isegi sellised, mida ei mõisteta.
Sinu kangelaslikkuse dikteerib hädavajalikkus (sa ei mõista, kuidas saab teisiti elada) ning leppimine (sinu kohus on olla inimene). See on väikeste sammude ja tegude kangelaslikkus. Meie keerulises elus on aga oluline iga detail, mis võib kergendada kellegi häda, üksindust ja kannatust — meie ümber on seda kõike lõputul hulgal.

Sinu maailmapilt. Elu on selliselt seatud, et kannatusi on kõikjal. Et sellega toime tulla, on tarvis hoolivust ja pehmust. Maailm on julm, inimesed aga haprad ja haavatavad. Neid tuleb armastada, lohutada ning meenutada neile väsimatult, et elu on kaunis… Sinu jaoks seisneb kangelaslikkus mitte päästmises, vaid abistamises ja toetamises. Lisaks peaks ideaalis need ponnistused olema unustatud. Kangelane ei tohi sõltuda tänulikkusest või oma tegude edust.
Sinu meelest on oskus kaasa tunda eluliselt vajalik kõikides elusfäärides. See aitab võidelda osavõtmatusega. Just passiivsuse ja suurema jao inimeste ükskõiksuse tõttu märkame nende vapraid tegusid, kes käituvad teisiti. Kuid see ei tohiks nii olla — kaastunne peab saama kõikide jaoks normiks.

Sinu tugevad küljed. Inimesed vajavad väga sinu kangelaslikkust. Sooritades õilsaid tegusid tagasihoidlikult, suunad sa ühiskonna tähelepanu ohvritele, mitte aga endale (kui päästjale). Samaga ärgitad mõtlema inimeste kannatustele, mitte aga kellegi vaprusele. Selline kangelaslikkus on väärt sügavat austust, see on järjepidev ning väärib järgimist. Ja just selliseid kangelasi vajab maailm kõige rohkem.

Sinu nõrgad küljed. Sinu ennastsalgav kangelaslikkus võib inimeste poolt olla vastu võetud kui ohverdus: neile on mõistetamatu, kust sa ammutad jõudu. Sa ei hooli ju tunnustusest. Sinu tagasihoidlikkus ning soov varju jääda võib aga takistada sellise käitumismudeli laienemist. Vahel tasub head teha teistele nähtavalt, et olla neile heaks eeskujuks.

Nõuanne. Ära nii väga karda, et sinu tegusid märgatakse. Kui neile langeb valgus, on see vaid kasuks huvidele, milliseid sa kaitsed. Õpi vastu võtma tänulikkust, see pole üldse häbiväärne, kui sind heade asjade pärast austatakse.

Allikas: Psihhologija