Elina Haller-Mahlakase, Fertility Clinic Nordic laborijuhataja-embrüoloogi sõnul on oksüdatiivne stress viimaste aastakümnendite jooksul üha sagedamini meeste viljatuse põhjuseks: “Oksüdatiivne stress tekib tihti elustiilist: tubakas, alkohol, toitumine, liikumine — kõik mõjutab. See tähendab, et spermas tekib palju vabasid radikaale, mis mõjutavad spermatosoidide õiget arengut.”

Laboris tehtava testiga määravad embrüoloogid vabade radikaalide hulka: kui see on liiga suur, siis mees peaks oma elustiili üle vaatama ja tervislikke toidulisandeid tarbima.

Stressi olemasolu määratakse tavalise spermaanalüüsiga, mille andmiseks suunab arst, kes kommenteerib ka testi tulemusi. Spermatestiks peab seemnepurset vältima 2-7 päeva enne analüüsi andmist.

Oluline osa on Haller-Mahlakase siiski oma elustiili muutmine: “Mõni mees on neile teguritele vastuvõtlikum, kui teine, ning on mehi, kelle viljakuse jaoks tervislikud eluviisid on väga olulised.”

Vabadel radikaalidel on negatiivne mõju rakkudele, kudedele ja organitele. Siin aga astuvad mängu organismi kaitsvad antioksüdandid, mis võitlevad vabade radikaalide vastu.

Vabad radikaalid on igati normaalsed, probleem tekib siis, kui nende kogus on nii suur, et organism nende ohjes hoidmisega ise toime ei tule. Tulemuseks on oksüdatiivne stress. Sperma on oksüdatiivsele stressile eriti vastuvõtlik, see võib viia spermatosoidide hulga vähenemisele ja sperma kvaliteedi üldise languseni.

Organismis võivad vabade radikaalidega võitlemisel olla takistuseks:

1. suitsetamine (ka passiivne) ning erinevate tubakatoodete tarvitamine,

2. kemikaalid, keskkonnamürgid,

3. alkoholi ja narkootikumide tarbimine.