Kas vajad ülikonda vaid paar korda aastas või kavatsed seda iga päev kanda?

Enne poodi suundumist tee ära kodutöö ja mõtle läbi, mis on su ostu eesmärgid. Riiete eluiga sõltub üldjuhul kahest muutujast- kvaliteet (materjal + õmblustöö) ning kandmissagedus. Arvesta, et ka ülikonnamood muutub ajas - sa ei taha viie aasta pärast välja näha nagu oleksid stiilipeol. Kui kannad ülikonda vaid paar korda aastas ning ei plaani suuri muudatusi oma keha dimensioonides, telli endale klassikaline tumesinisest heast villakangast mõõduülikond. Tõsi, investeering on suurem, kuid kvaliteet, kandmisaeg ja -mugavus samuti. Igapäevane ülikonnakandja peaks arvestama, et isegi kõige kvaliteetsem toode kulub, seega võiks sul olla ülikondi nii palju, kui nädalas tööpäevi. Lisaks veel mõõduülikond pidulikemaks puhkudeks. Pea meeles, et kui ülikond on sul terve päeva seljas olnud, tahab see vähemalt kaks päeva garderoobis puhata.

Värvid ja mustrid ehk vähem on alati parem

Ruuduline, triibuline, ühevärviline või sinine, must, hall, punane? Kas ajab silme eest kirjuks? Kui valid ülikonna värve, siis arvesta, et klassikaline must ei ole alati parim lahendus. Enamikes kultuurides on must värv rangelt formaalne ja mõeldud ainult pidulikeks või kurbadeks sündmusteks. Tavaolukordades lahendab kõik probleemid tumesinine ülikond, mis mõjub soliidselt nii talvisel jõulupeol kui ka suvises pulmas. Regulaarse ülikonnakandjana on vabadus suurem, võib mängida erinevate värvide, mustrite ja kangastega. Lihtsad põhitõed: peenike pikitriip teeb visuaalselt sihvakamaks ja suur ruut laiemaks, tume kangas peenemaks ning hele lisab kogukust.

Kangal ja kangal on vahe

Kõigepealt uuri koostist ja alles siis hinda. Miks on pealtnäha samasugused ülikonnad erineva hinnaga? Itaalia ja inglismaa tipptootjate (näiteks Loro Piana, Cerruti, Zegna, Dormeuil, Scabal) kangas on sõna otseses mõttes maailma parim, sest nad hoolitsevad nii toormaterjali päritolu kui ka kanga kudumise tehnoloogia eest. See kõik kajastub ka hinnas: Fiati raha eest Ferrarit ei saa, kuid kandmismugavuse poolest pole neile kangastel võrdset. Enne kui hinnani jõuad - katsu kangast ning uuri kanga koostist. Kui koostiseks on märgitud 100% WV (WV- Virgin Wool, uus vill, ei ole ümbertöödeldud) ja leiad mõne ülaltoodud kangafirma sildi, siis võid kindel olla toote kvaliteedis. Tihti tuleb ette ka selliseid kooslusi WV/WS- vill ja kašmiir, WV/WP-vill ja alpakavill, WV/WM- vill ja mohäär, WV/SE- vill ja siid- tegemist on vääriskiududega, mis lisavad villale oma parimad omadused. Näiteks talvisel ajal võiks garderoobis olla mõni villa ja kašmiirisegune flanellist ülikond, suvine aeg soosib õhema villa ning mohääri või siidi segu. Unusta ära koostised, mis sisaldavad ainult polüestrit ja/või viskoosi, sest need ei ole kuigi kehasõbralikud.

Kõrge hind ei taga alati kvaliteeti

Kui kangas katsutud ja koostis vaadatud, on aeg visata pilk peale hinna- ja brändisildile. Kui su valikus on kallis tuntud bränd, mille kangas on halvema koostisega ja tundmatu bränd, mille kangas on parema koostisega, siis vali alati viimane, juhul kui mõlemad istuvad hästi. Tihtipeale panustavad väiksemad brändid oma loomingusse rohkem ja paremini, kui suured, kelle toode on anonüümne ja kõrgemas hinnas palju turundusõhku sees. Tark ostja lähtub alati kvaliteedist ja istuvusest, mitte kunagi ainult brändi kõlavast nimest ja tahtmisest olla naabrist parem.

Istuvus, istuvus ja veelkord istuvus

Ära osta kaks numbrit suuremat ülikonda ega ka number väiksemat, sest ülikond peab olema täpselt paras. Hästiistuv ülikond on sinu visiitkaart, sest seda märgatakse kohe, enne kui jõuad suu lahti teha. Pea meeles, et esmamulje on alati kõige olulisem ning seetõttu on hästiistuv ülikond ja laitmatu välimus salarelvaks sinu arsenalis.