Valitsuse algatatud eelnõu kohaselt keelatakse alla kaheksateistkümne aasta vanustel isikutel tubakatootega sarnaselt kasutatavaid tooteid tarvitada, omandada, omada ja vallata, samuti keelatakse neid tooteid alaealisele müügiks pakkuda, müüa ja reklaamida.

Eelnõu sisaldab tubakatoodetega sarnaselt kasutatavate ja seonduvate toodete nimekirja ning nende seas on ka elektrooniline sigaret, vesipiibud ja tubakavaba huuletubakas.

Alaealistel keelatakse viibida suitsetamisruumis või -alal. Eelnõuga täiendatakse ka reklaamiseadust – lisatakse reklaamikeeld tubakatoote tarvitamiseks mõeldud toodetele, tubakatootega sarnaselt kasutatavatele toodetele ja nende osistele.

Seadusemuudatuse peamine eesmärk on tagada inimese tervise kaitse ning kavandatud tubakaseaduse ja seonduvate seaduste muudatused on suunatud alaealiste tervise kaitseks.

Eelnõu seletuskirja kohaselt koguvad noorte ja alaealiste seas jõuliselt populaarsust huuletubakas ja e-sigaret ning selle tingivad nii tavasuitsetamisele kehtestatud piirangud kui ka arvamus, et need tooted ei ole tervisele nii kahjulikud kui tavasigaret.

Kehtivas seadusandluses puudub tubakatootega sarnaselt kasutatavate toodete regulatsioon täielikult ning samuti on seni reguleerimata tubakatootega sarnaselt kasutatavate toodete müük alaealistele ja nende tarbimine alaealiste poolt.