Igemepõletiku korral tuleks valida 0,12-protsendiline kloorheksidiiniga suuvedelik ning kasuta seda kuni kaks nädalat järjest. Igemepõletiku põhjustajaks on tavaliselt bakterid, mis elavad igeme ja hambakatu või hambakivi vahel. Inimene tunneb kerge igemepõletiku ära sellest, et ige muutub valulikuks. Kui probleem kahe nädalaga ei lahene, peaks jätkama suuvee kasutamist, kuid valima väiksema kloorheksidiini sisaldusega toote.

Teine probleem, mida saab suuveega leevendada, on suukuivus. See võib olla tingitud kõrgest vanusest, tarvitatavatest ravimitest või kroonilistest haigustest. Suukuivusega tuleb kindlasti tegeleda, sest kuivas suus võivad hakata vohama pärmseened või halvad bakterid, mis omakorda põhjustavad haavandeid või halba hingeõhku. Apteegis on suukuivuse vastu müügil nii suuveed, pastad kui geelid.

Kolmas delikaatne mure on halitoos ehk halb hingeõhk. Me ei pruugi seda ise tundagi, aga aeg-ajalt esineb ebameeldiva lõhnaga hingeõhku pea igal teisel inimesel. Halitoosil on palju tekkepõhjuseid alates avatud suuga magamisest ja igemepõletikust kuni söögitoru ja maoga seotud probleemideni ning kasvajateni. Halitoosi vastu aitavad samuti nii spetsiaalsed suuveed kui pastad, mis hävitavad lõhna tekitavad bakterid ning seovad ka lenduvad lõhnamolekulid.

Probleemide ennetamiseks võiksid suuvett kasutada ka noored, kellel on breketite tõttu hambapindadele ligipääs raskendatud.

Jaga
Kommentaarid