1. Peeti süüakse nii toorelt kui keedetult. Maitsvamad on keskmise suurusega juurviljad, sest neis on rohkem suhkrut ja mineraalsooli. Ka keevad nad kiiremini pehmeks.

2. Aga ka punapeedi noori lehti võib süüa, neis on palju C-vitamiini.

3. Punapeet on väga tervislik: kasulik südametegevusele, vereringe- ja närvisüsteemile, alandab vererõhku, soodustab seedimist, tugevdab immuunsüsteemi. Toorest peedimahla on kasutatud põletikuvastase ja valuvaigistava vahendina ning kõhulahtistina.

4. Punapeet on tõhus mürkainete väljutaja ja ainevahetuse parandaja rasvumise puhul, samuti kõigile kättesaadav seksuaalse võimekuse tagaja.

5. Võrreldes teiste aedviljadega, sisaldab söögipeet rohkem mangaanhappesooli, seetõttu on ta eriti kasulik puberteedieas lastele.

6. Toitev peet annab vähe kaloreid, kuid toetab oma toitainelise kooslusega tervet rida kasulikke protsesse meie organismis. Betaiini ja kiudaine sisalduse tõttu tugevdab ta soolte tegevust, on pehmendava toimega.

7. Samal põhjusel aitab kaasa valgu ainevahetusprotsessides, tugevdab kapillaare, alandab vere kolesteroolisisaldust, parandab maksa ainevahetust.

8. Niisiis on punapeet maksa-, neeru- ja põrnahaiguste ravim, vere tugevdaja, närvisüsteemi parandaja.

9. Punapeet stimuleerib kogu immuunsüsteemi, parandab vereloomet ja aitab võidelda vähktõvega.

10. Peet alandab vererõhku: sega ühe klaasitäie värskelt pressitud peedimahlaga 2 teelusikatäit mett ja võta seda neli-viis korda päevas, korraga supilusikatäis.

Allikas: Naisteka arhiiv