Küllap tead juba peast standardseid nõuandeid stressiga võitlemiseks: „Maga end välja, jaluta pargis, vaata lõbusaid filme, silita kassi …“ Seetõttu on allpool pakutud lõdvestumiseks ja tuju tõstmiseks mõningaid ebatavalisi võtteid.

1. Õhupall

Nagu tõdes juba karupoeg Puhh, on õhupalliga võimalik ükskõik keda lohutada. Ja nii see ongi! Kui sul on vastik ülemus ning kogu tööpäev üksainus stress, siis hoia oma käekotis pakikest õhupalliga. Psühholoogid kinnitavad, et see on suurepärane vahend pingest vabanemiseks. Asi on selles, et kuni sa puhud palli täis, hingad sa sügavalt sisse ja välja. Selline hingamisvõimlemine aitab rahuneda ja lõdvestuda. Võib muidugi mõned minutid lihtsalt sisse ja välja hingata, ent hulga lõbusam on õhupalli täis puhuda. Pärast võib selle kinkida kolleegile, kelle peale ülemus äsja karjus. Las su ümber olla rohkem naeratavaid nägusid, nii on ka stressiga lihtsam võidelda.

2. Kõrvade masseerimine

Masseerida saad kasvõi töölaua taga. Säti end mugavamalt istuma ning viska kitsad kingad jalast. Hinga mõned korrad sügavalt sisse, sulge silmad ning ürita end ümbritsevast maailmast välja lülitada. Alustuseks masseeri kergete liigutustega kõrvade tagust õrna nahka. Seejärel libista näpud mööda kõrvalestade kontuure. Edasi keskendu kõrvanibudele. Nüüd aseta küünarnukid lauale, kata kõrvad peopesadega, lõdvesta kael, langeta pea rinnale ja istu nii paar minutit.

3. Värvid täiskasvanutele

Ärata endas uinunud kunstnik. Kunstiteraapia raviefekt on juba ammu avastatud. Sa ei pea just šedöövrit looma. Pole üldsegi tähtis, kui lõvi sinu paberil tuletab rohkem võilille meelde ja mitte keegi ei suuda esmapilgul aru saada, et sa ei üritanud joonistada mitte „suurt halli laiku“, vaid hoopis eeslit. Sinu mõtted olid niikuinii eemal igapäevastest muredest ning sinu ajus aktiviseerusid need alad, mis vastutavad loomingulisuse ja abstraktse mõtlemise eest. Selline tegevus alandab sinu stressi taset kohe kindlasti.

4. Klõps randmel

Siin soovitatakse väikest psühholoogilist nippi. Pane randme ümber tugev kumm. Niipea kui tunned stressi esimesi märke — väsimust, unisust, ärrituvust, võimetust keskenduda — , tõmba mõned korrad kummi nii, et see lahti lastes teeb randmele haiget. Hetkeline valu mobiliseerib aju, sunnib „ärkama“, end ümber lülitama ja aktiivsemalt tööle asuma. Nii lahenevad su probleemid lihtsamalt ja kiiremalt.

5. Närimiskumm

Austraalia psühholoogide hiljutised uuringud tõestasid, et närimiskumm ei hoolitse mitte ainult suuõõne hügieeni eest, vaid suurendab ka tähelepanu kontsentratsiooni, aitab toime tulla stressi ja ärrituvusega. Neid andmeid kinnitasid ka Jaapani teadlased. Nende eksperiment tõestas, et närimiskummi närides alaneb kõigest kolme minuti jooksul stressihormoonide tase. Psühholoogid seletavad seda efekti erinevalt. Ühed väidavad, et närimisliigutused viivad meid tagasi lapsepõlve, tuletades meelde aegu ema rinnal, ning see rahustab inimest. Teised arvavad, et närimine stimuleerib insuliini tootmist ning see mõjutab positiivselt neid aju piirkondi, mis vastutavad tuju eest.

6. Naerata!

On keeruline naeratada, kui selleks pole vähimatki tahtmist. Ent psühholoogiline kasu on nendest tehtud naeratustest tõestatud. Seisa peegli ette, lõdvesta käed, õlad, selg ja kael ning alusta naeratamist oma peegelpildile. Olgu või vastu tahtmist, ent naerata. Nii asuvad tegutsema näolihased ning ajju saabub signaal: „Ma naeratan, tähendab olen õnnelik“, ning stress taandub.

7. Kivi

Vajad ovaalset või ümmargust kivi. See võib olla kare või sile — nagu sulle rohkem meeldib. Kanna seda endaga käekotis kaasas ning kui stress tunda annab, võta kivi kätte ning mängi sellega: pigista pihk kinni, seejärel ava, sea kivi näppude vahele ning silita selle pinda. Sarnased ühtlased mõõdukad liigutused rahustavad.

Ja ikkagi — ega kasse pole mitte keegi ära keelanud! Kivi kiviks, aga kontakt kassi siidise nahaga ja kiisu mõnus nurrumine aitavad samuti su närve rahustada.

Allikas: Darja, november 2016