Kui mõlemad vanemad on kodus ja lapsed kipuvad kraaklema või tõuseb müratase liiga kõrgele, tuleks esimesena vaadata üle mehe-naise omavaheline suhe: kuidas nad tulevad toime igapäevaste asjadega, näiteks tööelu, hobide, mehe-naise intiimsuhtega.

Teiseks oleme me pärit eri peredest, mis tingib ka erinevad kasvatusviisid ning ka mehe ja naise roll laste kasvatamisel on erinevad (kui üks vanem heidab kasvatusviise teisele ette, kerib ka pinge).

Kolmandaks tuleb silmas pidada laste arengufaase — 7- ja 9aastane on juba iseseisvamad ja kehtestavad oma piire, aga väiksemad lapsed, eriti tüdrukud, vajavad rohkem vanemate kõrvalolu (teistpidi loob seegi mürafooni).

Neljandaks ei saa valju häält taandada inimese temperamenditüübile või soole, pigem mängib rolli väsimus — kui naine on emana üle koormatud, on ta jäsum ja kriitilisem ning paneb rohkem rõhku sellele, kuidas asjad peavad olema, aga kui mees on väsinud, peavad lapsed olema iseseisvamad, sest mehel pole isegi ruumi lasta lapsi enda lähitsooni.

Loe veel asju, millele mõelda, kui kodus on müratase tõusnud väljakannatamatule tasemele, värskest aprillikuu ajakirjast Pere ja Kodu.