Kummutame viis levinumat eksiarvamust külmutatud köögiviljade kohta
Külmutud köögiviljade ja marjade valik poelettidel aina suureneb ja need leiavad aina sagedamini tee ostukorvi. Juhul, kui ei ole aega ega viitsimist köögivilju pesta, koorida ja hakkida, on külmutatud köögiviljad ja marjad lihtne ning kiire võimalus mitmekülgsete toitude valmistamiseks. Siiski levivad külmutatud viljade ümber mitmed müüdid. Härmavilja kaubamärgi tootejuht Helena Alesma lükkab neist levinumad kindlalt ümber.
1. Külmutatud köögiviljades ja marjades ei ole vitamiine ega muid kasulikke aineid.
Värskete viljade kvaliteet sõltub hooajast, sest teekond saagikoristusest, ladustamisest, transpordist, vaheladustamisest kauplusesse jõudmiseni võib võtta kaua aega, mil värsketel köögiviljadel hakkab langema toiteväärtus. Külmutatud köögiviljad võivad olla rikkamateks vitamiiniallikateks kui värsked viljad, sest ajakulu saagikoristusest külmutamiseni on viidud miinimumile. Moodne külmutamistehnoloogia võimaldab köögiviljade värskust ja vitamiine säilitada. Näiteks säilib külmutamisel brokolis peaaegu 75% C-vitamiinist.
2. Külmutatud viljad sisaldavad säilitusaineid
Külmutatud viljade pika säilimisaja saladuseks pole mitte lisaained, vaid just kiire külmutamine ning miinuskraadidel säilitamine ja transportimine. Täiendavate säilitusainete lisamine viljadele külmutamisel ei ole vajalik, sest miinuskraadidel säilitamisel ei hakka toit riknema.
3. Külmutatud aedviljadele on lisatud värvaineid
Külmutatud köögiviljad ega marjad ei sisalda kunstlikke ega looduslikke värvaineid, sest kiirkülmutamise ja külmas säilitamise tulemusena säilivad viljadel neile looduslikult omased värvid.
4. Külmutatud köögiviljad kaotavad ajaga oma maitse
Kiirkülmutamisel säilivad köögiviljade ja marjade maitseomadused. Küll aga võib maitsele liiga teha vahepealne temperatuuri kõikumine. Nii oleks hea panna külmutatud viljad koju jõudes kohe sügavkülma ning juba üles sulanud marju või köögivilju ei tasu uuesti külmutada.
5. Külmutatud aedviljadele lisatakse maitsetugevdajaid
Külmutatud köögiviljadele ja marjadele ei lisata maitsetugevdajaid, sest neid pole vaja. Külmutamine ise tagab viljade hea maitse säilimise.