Kui püha side on katki, võib see jätta püsiva haava. Tõsi on, et mõned inimesed on liiga mürgised ja ilma nendeta edasiliikumine on sinu tervisele parem. Endast lugu pidada ja ennast prioriteediks seada ei ole patt. Kui tunned, et sinu füüsiline, vaimne või emotsionaalne seisund on mõne pereliikme pärast pinge all, on sul täielik õigus temaga suhtlemisest täielikult loobuda.

Kuidas ära tunda mürgist pereliiget?

1. Nad toituvad draamast

On tavaline, et pereliiget usaldatakse ja ema, tädi või nõbu on see, kelle poole pöörduda mõne hingemure või sügava hirmu korral. Oma nõrkusehetkel usaldad lähedast kõige rohkem ja loodad sealt ka leida abi ning kaastunnet. Siis saad aga teada, et inimene, kellele oled ennast avanud, on sinu saladused paljastanud. Suuremale ringile sinu isiklike probleemide avaldamine on suur löök ja sina tunned ennast ülimalt reedetuna.

2. Nad mõistavad sinu üle kohut

Konstruktiivne kriitika on äärmiselt teretulnud ja iga suhte vajalik osa. Kuid korduv, agressiivne ja alandav kriitika võib mõjutada inimese enesekindlust väga sügaval tasemel. Perekonnaliikmed, kes on ülekaalukalt subjektiivsed ja kontrollivad, on kindlasti mürgised ja sel juhul ei ole sinul vaja tunda pahameelt, kui nendega suhtlemise täielikult lõpetad.

3. Nad on toeks ainult siis, kui nemad midagi sellest võidavad

Mürgine pereliige otsustab sulle tulla appi siis, kui temal on midagi sellest saada. Tavaliselt tulevad nad palve või nõu küsimisega sinu juurde, kuid niipea, kui neile seda jagad, otsustavad nad jälle kaugeneda. Mis juhtub, kui vajad ise nende toetust ja armastust? Siis ei ole nad enam sinu jaoks kättesaadavad. Nad teavad, kuidas sinuga manipuleerida.

4. Hüpped positiivsete ja negatiivsete kommentaaride vahel

Ühel hetkel kiidavad ja toetavad teie jõupingutusi, järgmisel solvavad teid ja kritiseerivad iga teie liigutust. Nad ei talu seda, kui teie ignoreerite nende jõupingutusi, nii et nad teevad kõik endast oleneva, et oma tähelepanu sellele juhtida. Neil on peaaegu võimatu loobuda oma manipuleerivast käitumisest.

5. Häbiväärne manipuleerimistehnika

Kindlasti tead kedagi, kes väidab, et tema ei teinud või ei öelnud midagi, samal ajal, kui sina ja kõik teised teavad, et see on puhas vale.

See on tehnika, mis põhineb seemne istutamise meetodil ehk kahtluse seadmisel ohvri pähe, püüdes neid muuta abituks ja panna endas veel rohkem kahtlema. Kui selline pereliige on sulle tuttav, siis on see sinu vaimsele tervisele suureks ohuks.

Mida teha?

Kui oled avastanud, et sinu pereliikmete seas on eelnimetatud tunnustega mürgine isik, ei tähenda see kohe, et peaksid lõplikult temaga suhtlemise katkestama. Parim viis on muidugi eemaldada nad oma elust. See aga ei ole alati nii lihtne, kui tegu on sinu ema või isaga.

Ükskõik, kui kasulik selle inimese eemaldamine sinu elust on, ei jää süütunne, kaotus ja kahtlus otsuse üle olemata. Põhiline on jääda oma otsusele kindlaks, et kaitsta iseennast vaimse terrori eest, mis sinu enda tervist ja heaolu hävitab.

Allikas: Higherperspectives