Normaalne nahk on matt, elastne, ühtlase värvusega ja küllaldaselt rasune. Et see nii jääks, vajab nahk õiget hooldamist. Mõni naha “ilustamise” võte võib seda aga hoopis kahjustada.

Tätoveerimine on levinud mitte ainult täiskasvanute, vaid ka noorte ja isegi laste hulgas. Kuid laste nahk on eriti õrn ja tundlik kõigi välisärritajate suhtes.

Püsitätoveeringu puhul viiakse mingi värvaine (näiteks kroomi- või koobaltiühend) pärisnahka. Need ained on allergeenid ja võivad põhjustada allergilist nahalöövet. Sageli tüdinevad tätoveeritud oma kaunistusest ja pöörduvad arsti poole, et seda eemaldada. See ei ole enamasti tulemuslik, eriti kui tätoveering on ulatuslik. Võivad tekkida ka armkasvajad.

Punetus ja lööve

Praegu soovitatakse püsitätoveeringu asemel teha ajutine. Kuid seegi pole tervisele kahjutu. Meie nahaarstide andmetel on esinenud juhtumeid, kus lastel, kellele on välisreisil tehtud ajutine tätoveering musta hennaga, on tekkinud tüsistusi. Kõige sagedasem on allergiline sügelev nahapõletik punetuse ja villikestega. See lööve ei teki enamasti kohe, vaid üks kuni seitse päeva pärast tätoveerimist. On esinenud ka juhtumeid, kus lööve tekkis pärast korduvat ajutist tätoveerimist.

Võib tekkida nõgestõbi. See väljendub putukahammustust meenutavate kupladena. Mõnikord ilmneb angio­ödeem – äge piiristunud turse nahas või limaskestas.

Äärmiselt harva tekkib anafülaksia – üldine naha punetus, sügelus, kublad, kõriturse ja/või õhupuudus. See tekib mõni minut pärast allergeeniga kokku puutumist.

Sageli ilmneb allergiline reaktsioon neil, kellel on juba varem allergia või allergiahaigus (näiteks atoopiline nahapõletik, õietolmu-, elamutolmu- või loomakarvade allergia). Vahel võib allergiline reaktsioon muutuda püsivaks allergiahaiguseks.

Ohtlik värvaine

Ajutisel tätoveerimisel tekkiva allergia põhjuseks on hennale lisatav aniliini derivaat parafenüleendiamiin. Seda kasutatakse ka mõningates juuksevärvides, ning kuna sel on toksiline ja allergiseeriv toime, on püütud selle kasutamist võimalikult vähendada. Kes on tundlik parafenüleendiamiinile, võib saada allergilise reaktsiooni ka mõne seda sisaldava kosmeetikatootega või isegi kangaga, mis sisaldab asovärve.