Üldised trendid

Kui vanemad tõesti ei tea, millega oma last üllatada ja rõõmustada, siis tasub kõrva taha panna järgmisi spetsialistide kokku pandud soovitusi:

  • lapsed vanuses 2–5 eluaastat eelistavad mänguasju, jalgrattaid ning vahvate tuntud tegelastega riideid ja jalatseid;
  • lapsed vanuses 6–7 eluaastat armastavad samuti mänguasju, kuid lisaks sellele on nad ääretult rõõmsad uute mängukonsoolide üle. Näiteks sobib ideaalselt kingituseks nii Xbox kui ka PlayStation, mis on kindlasti ka nende soovinimekirjas;
  • 8–11-aastased lapsed soovivad enamasti jõuludeks sporditarbeid või elektroonilisi seadmeid, nagu nutitelefone, tahvelarvuteid ja mängukonsoole;
  • lapsed vanuses 12–14 soovivad endale kindlasti sülearvutit, nutitelefoni, kaamerat või muid tehnikaseadmeid. Paljud selles vanuses lapsed on rõõmsad ka sularaha üle, et hiljem ise otsustada, mida põnevat saadud raha eest soetada.

Kas saab olla ka liiga palju kinke?

Jah, ja tegelikult ei ole soovitatav lastele väga palju ning liialt kalleid kingitusi soetada. Mida rohkem ja kallemaid kinke laps saab, seda rohkem hakkab ta arvama, et suur hulk kingitusi näitab vanemate armastust. Seetõttu võivad lastele muutuda raha ja armastus sünonüümideks. Mida kallemaid kingitusi laps saab, seda kallemaid hakkab ta ka tulevikus soovima ning vähem kinke võib tema jaoks tähendada ka vähem armastust. Seetõttu võiks juba väikesest peale piirduda sümboolsete ja vähemal hulgal kingitustega, et laps õpiks kinkide üle tänulik olema ning nendest ka rõõmu tundma.

Laps võiks saadud kingitust hinnata

Kindlasti ei tohiks täita lapse igat kingisoovi. Pigem võiks lasta tal mõnest asjast pikalt unistada ja alles seejärel see unistus täita. Nii oskab ta pikalt unistatud esemest ka tõeliselt rõõmu tunda.

Lapsele ei tasuks soetada kõike, mida ta soovib, sest nii harjub laps sellise käitumisega ära, tema soovid suurenevad ja ta ei oska saadud esemetest enam vanal viisil rõõmu tunda. Pigem võiks ta ühest ja teisest esemest pikalt unistada ning ka ise selle saamiseks mõningat vaeva näha.

Ning seda tasuks meeles pidada ka igapäevaselt, mitte ainult enne jõulupühasid.

Jaga
Kommentaarid