Gripp on viirushaigus mis on eelkõige seostatud hooajalise ülemiste hingamisteede haiguspuhanguga talvekuudel, enamasti piirkondades, kus on soojad suved ja külmad talved. Gripi puhangut soodustab viiruse jaoks mõnus keskkond, kuiv ja jahe ilm ning palju ühte kohta kokku koondunud inimesi, näiteks tööl, koolis, lasteaias, kinos, poes ja muudes rahvarohketes paikades.

Grippi võib eristada tavalisest viirushaigusest eelkõige selle poolest, et sümptomid tekivad väga ootamatult ja kiiresti, lisandunud on üldiselt ka kõrge palavik. Grippi saadavad sümptomid nagu näiteks külmavärinad, köha, kurguvalu, nohu, lihasvalu, peavalu, väsimus, palavik mõnikord kaasneb sellega ka oksendamine ja kõhulahtisus.

Enamik inimesi, kes on haigestunud grippi, saavad terveks peale ebameeldivate sümptomite läbipõdemist, enamasti vähem kui kahe nädala jooksul. Osadel tekivad aga haigestumise tagajärjel tüsistused, mis võivad olla eluohtlikud ja lõppeda koguni surmaga.

Riskigruppi kuuluvad üle 65aastased ja kõik, kellel on teatud kroonilised haigusseisundid, näiteks nagu astma, diabeet või südamehaigused. Samuti on väga suurte tüsistuste riskiga rasedad naised ja väikelapsed. Gripist tulenevateks rasketeks haigusteks võivad olla näiteks kopsupõletik, bronhiit, põskkoopapõletik ja kõrvapõletik. Krooniliste haiguste puhul võib gripp terviseprobleeme suurendada.

Grippi võib haigestuda igaüks. Meil on olemas väga lihtne viis, kuidas muuta end gripi eest „nähtamatuks“. Vaktsineerides ennast gripi vastu, saame olla kindlad, et ei kanna haigust teistele edasi. Gripi vastu vaktsineerimine on lihtne, vaktsiini saab lasta teha igas vaktsineerimiskabinetis või perearsti juures. Gripi vaktsiin on suure efektiivsusega, ei põhjusta grippi haigestumist ning on eelnevalt testitud ja teaduspõhiselt tõestatud olemata meile tervisele kahjulik. Immuniseerimise järgsed võimalikud reaktsioonid nagu valulik süstekoht ja väike palavik kaovad paari päeva möödudes, mis on palju kergem, kui mängida gripiga peitust ja vaadata kes sellel korral kaotab.

Mina juba võitsin sellel aastal peitusemängus grippi, kas sina ka?