Kardemoni roll on olnud iidsetest aegadest seedimist soodustada, liigset vett väljutada ja hingeõhku parandada. Araabia maades on kardemoni kasutatud erootiliste tunnete äratajana, Araabias mehelikkuse lisajana, Kreekas värskendati kardemoniga suuõõnt, Roomas leevendati liigsöömisest tulenevaid hädasid ja Hiinas raviti sellega närvisüsteemi häireid.

Kardemonil on ka isu parandav toime ja tänu rikkalikule eeterlike õlide sisaldusele hävitab see mitmeid mikroorganisme ning leevendab ka gaasipuhitustest tingitud vaevusi.

Kus kasutada?

Põhja-Euroopas tuntakse kardemoni pärmitaignast kringlite ja saiakeste, muidugi ka piparkookide maitsestajana, aga sageli lisatakse kardemoni ka marineeritud puuvilja- ja kõrvitsahoidistele ning hõõgveinile, Vene toidukultuuris ka kangematele alkohoolsetele jookidele.

Loe kardemoni kohta rohkem ja avasta ka pühadehooajaks sobivaid retsepte värskest detsembrikuu ajakirjast Eesti Naine.