RETSEPTID | Toekas õhtusöök umbrohust: mahetatrasalat hanemaltsa ja naadilehtedega ja nõgesekotletid
Taimetark Merle Einola innustab kõiki metsikute taimedega julgemalt tutvust tegema, sest umbroheline suvi on hoogsalt alanud: “Metsikud taimed annavad võimaluse rikastada meie toidulauda umbrohu, lehtede ja söödavate õitega. Rahvakeeli tuntud umbrohud nagu naat, nõges, hanemalts, põdrakanep jt on olnud võimsate impeeriumite juhtide toidulaudadel hinnatud söögipoolis. Juba keskajal oli naat hinnatud toidu- ja ravimtaimena salajastes kloostriaedades kasvamas ja imperaatoritele tarvitamiseks."
Roheliste klorofüllirikaste taimede söömine laseb kõhul seestpoolt supelda päikesevalguses. Rohetaimed panevad naha särama, aitava keha raskemetalli jääkidest puhastada ja veres hapnikut ringi kanda, mistõttu oleme rõõmsamad ja energilisemad, selgitas metsikute taimede spetsialist.
SOE MAHETATRA SALAT HANEMALTSA JA NAADILEHTEDEGA
Autor: Merle Einola
Ilma lihata maitse tatrasalat, mis võib-olla ellistavad esmajoones naispere. Suvisel ajal on selline salat asendamatu, kuna sisaldab rohkelt kasulikku, samas ei nuuma kõhtu raskustundega!
1 klaas mahedat toortatart
2 porgandit
1 väike suvikõrvits
1 mugulsibul
peotäis ürte (till, petersell, seller, pune, oregano vms)
jupp porrut
paar peotäit hanemaltsa
paar peotäit noori naadilehti
peotäis peedilehti
soola
Võta klaasitäis mahedat toortatart, vala vesi peale ja leota paar tundi. Puhasta ja tükelda kuubikuteks porgand, suvikõrvits ja mugulisibul. Voki köögiviljad pannil õliga.
Sega leotatud tatar köögiviljadega kokku, vala peale klaasijagu keeva vett ja jätta kuumale pliidilplaadile paisuma. Ära keeda! Soovi korral võid keeva vett täiendavalt lisada, kuni tatar on sobiva pehmuse saavutanud ja parajalt paisunud. Sellisel valmistusviisil säilivad toitained tatras kenasti.
NÕGESE KOTLET
Autor: Mercedes Merimaa
See on Pärnus elava taimetarga Mercedes Merimaa üks kuulsamaid retsepte. On ka põhjust, sest lõpptulemusena valmivad ülimalt maitsvad kotletid, mis on kusjuures lihavabad!
2 peotäit kuivatatud või pool ämbrit värskeid nõgeseid
4 suurt keedetud kartulit
2 keskmist sibulat
4 muna
soola, pipart, muskaatpähklit
jämedat jahu või kliisid paneerimiseks
õli praadimiseks
Purusta kausis puulusikaga kuivatatud nõgesed. Värskeid nõgeseid hoia minut aega kuumas vees, nõruta ja haki. Vajuta keedukartulid kahvliga pudruks. Tükeldage sibulad, lisa maitseained. Sega kõik ained omavahel kokku. Saadud tainaga toimi nagu tavalise kotletitainaga: vormi käte vahel kotletid, paneeri jahus ning prae pannil mõlemalt poolt valmis.