“Ega perearst ka ei näe, kas haigus on viiruslik või bakteriaalne, kuid külmetushaiguse puhul esimese asjana antibiootikumi järele haarata ei soovita,” selgitab Takker. Antibiootikum on retseptiravim, mis aitab organismis haigust tekitavaid baktereid tappa. Viirusi see ei hävita.

Kuidas ravida?

Viirushaiguste korral peab kohe kindlasti palju jooma. Teiseks peab proovima niiskust hoida. Limaskestad on oma loomulikus olekus alati niisked. Põletiku korral on nende puhastumine niikuinii häiritud, nohu-köha puhul kipub eritis koorikutena limaskestale kuivama. Kuivamist soodustab ka kuiv toaõhk. Seega võiks ninna tilgutada rinnapiima või apteegis müügil olevat merevett (Humer või Coldamaris).

Pere ja Kodu novembris:
  • Üksikema mure: eksmees ei maksa elatisraha
  • Kuidas arendada lapsel asjade jagamise oskust
  • Ülevaade Tallinna mängutubadest

    Telli ajakiri!

  • Perearst Urmas Takker soovitab parandada ka toa mikrokliimat — näiteks tuulutades. Kui kuivast õhust tingitud ärritusköha ja -nohu korduvad, võib kaaluda õhuniisutaja ostmist. Külma auruga niisutaja hind on suurusjärgus 750 krooni.

    Veekeetjaga saab auru teha, kui jätta see keema, kaas lahti. Loomulikult tuleb ohutusnõudeid järgida ja tita kuumast kannust kaugel hoida. Samuti võib viibida vannitoas, kus õhuniiskust hoiab jooksev kraan.

    Põnnidel, kes juba ise aktiivselt ringi liiguvad, saab kinnise köha puhul kasutada rögalahtisteid. Kuid selle otstarbekuse peab otsustama perearst, kuna rohud on mõeldud vanematele kui aastastele. Näiteks luuderohust on valmistatud Prospan ja Hedelix. Beebidele, kes veel ei rooma, ei tohi rögaveeldajaid kindlasti anda, sest nemad ei oska röga välja köhida.

    Vajadusel soovitab perearst Takker paratsetamooli. Selle näidustuseks on kõrge palavik ja lapse halb enesetunne. Kuna palavik aitab viiruse levikut pärssida, pole väikese palaviku korral selle alandamiseks vajadust.

    “Küünalde puhul ei ole päris selge, millise doosi laps paratsetamooli saab. Neelata oskava lapse puhul on parem kasutada siirupit,” tõdeb Takker. Samas, rahutu lapsega võib küünal parim lahendus olla. “Kuid on ka palavikke, mis paratsetamoolile ei allu. Sel juhul tuleb perearstiga nõu pidada. Samuti peab arstiga kohe ühendust võtma, kui laps on loid, hingamine raske või vilistav ja köha haukuv.”

    Traditsioonid jälle ellu!

    Peale rangelt akadeemiliste võtete on palju vahendeid, mida on kasutatud läbi aegade. Kui hästi või halvasti need aitavad, ei saa teaduslikult tõestada, sest laste peal keegi katseid tegema ei hakka. Kui aga teaduslik tõestus pole kõige tähtsam, siis ehk sobib mõni järgnevatest rahvatarkustest.

  • Küüslauk. Viiruste peletamiseks võib tuppa panna taldriku hakitud küüslauguga või pista küüslauguküüne potti kasvama. Sel puhul toimivad eeterlikud õlid. Poest ostetud kontsentreeritud eeterlikke õlisid beebide ravimiseks siiski kasutada ei tohi.

  • Niiske õhk. Õhku võib niisutada lisaks tavalisele veele ka keedetud kartulite auruga. Tõmmake lina üle võrevoodi ja seljatoega tooli, toolile pange pott keenud, ent kurnamata kartulitega. Kindlasti olge juures, et ärganud tita ei saaks kuuma potti puudutada.

  • Sokid lapsele jalga, et jalad oleks soojad. Aga ruum ei tohi olla liiga soe. Kindlasti ei või palavikus last hoida sooja teki all. Pigem peab teda jahutama, eriti kui palavik on kõrge ja lapsel silmanähtavalt raske olla.

  • Jahutada saab veega lahjendatud sooja viinaga või õunaäädikaga. Viin lahjendage pooleks sooja veega või siis võtke 2 tl. õunaäädikat klaasi sooja vee kohta ning määrige laps üle. Kui see ei aita, võib palja lapse mähkida üleni sooja märja lina sisse. Esmane pole beebi temperatuur, vaid enesetunne. Kui laps on rõõmus ja reibas, ei pea jahutamisega kiirustama.

  • Rindkere määrimine. Köhiva beebi rindkeret (samuti sääri ja tallaaluseid) võib määrida hanerasvaga. Seejärel hoidke lapse rindkeret soojas, näiteks vesti või villase salli sees. Võib määrida ka meega, kui on kindel, et lapsel pole meeallergiat. Mett sisaldab ka apteegis müüdav taimne Bronchicumi sari.

  • Röga liikuma! Beebi rindkeret võib sõrmeotstega õrnalt koputada, et röga liikuma saada. Last peab hoidma püsti või poolkõhuli, et tal oleks kergem köhida.

  • Tee. Külmetuse korral sobib beebidele, kes lisatoiduga juba tuttavad, ka pärnaõie-, mustasõstra- ja vaarikavarretee. Paiselehetee pooleks pärnaõitega sobib eriti hingamisteede vaevuste puhul ja aitab lahti saada haukuvast köhast.

  • Vitamiin. Palju organismi turgutavat C-vitamiini leidub kibuvitsatees. Apteegist saab osta Acerola kirsi-C-vitamiini, seda siis ikka lisatoidu sööjatele. Korralik annus C-vitamiini on astelpajumahlas, kuid miinuspoolena on seal ka palju suhkrut — muidu oleks ju mahl liialt hapu. Kuid suhkrut haigele lapsele anda ei tohi. Ka kõiki teesid tuleb juua suhkruta.

    Homöopaatia ka beebidele!

    Homöopaat ja refleksoloog Anu Üleoja paneb emadele südamele, et rafineeritud toit — eriti valge suhkur ja valge jahu — on immuunsüsteemi põhilised nõrgestajad. “Limaeritistega haiguste puhul, nagu seda on nohu ja köha, peaks piirama ka piima ja piimatoodete tarbimist,” soovitab Üleoja.

    Homöopaatilise ravimi määramisel pole oluline ainuüksi see, et lapsel on nohu. Tähtsad on ka nohu värv, konsistents, tekke aeg ning lapse enesetunne. Erinevad homöopaatilised rohud on olemas näiteks puhuks, kui:

  • beebi aevastab tihti ning nina ja silmad on vesised;
  • äge nohu koos kõrge palavikuga, nägu on punane;
  • nina päeval jookseb ja öösel on umbes;
  • nohu algab paremalt poolt, tatt on paks ja kollane ning eriti just õhtuti on nina kinni;
  • külmast tuulest tekkinud nohu.

    Eesti apteekides pole homöopaatilisi ravimeid saada. Lähimad apteegid on Helsingis, Riias ja Peterburis. Kuid mitmel pool Eestis võtavad patsiente vastu homöopaadid, kellelt saab infot ravi kohta, ning loomulikult aitavad nad ka õiget ravimit määrata.

    Refleksoloogia — tervendav massaaž

    Refleksoloogia on tervendav massaaž, mida saab edukalt teha ka beebile. Refleksolooge leidub nii Tallinnas, Tartus, Viljandis, Pärnus kui mujal Eestis, kuid silitusega sarnanevaid võtteid võite beebi peal rahuliku südamega ka ise proovida.

  • Varbavahed ja varbad. Beebi varbavahed on nii tillukesed, et sõrmega neid mudima ei pääse. Proovida võib mõne peenema pliiatsi teritamata otsa või muu asjaga, kuid väga õrnalt. Eriti kasulik on varbavahesid ja varvaste sisekülgi stimuleerida siis, kui haigus on hammaste tuleku ajal. Õrnalt võib mudida ka varbaid ja neid pisut sikutada. Kõige rohkem võiks silitada suurt varvast pealtpoolt.

  • Jala- ja käeringid. Immuunsüsteemi stimuleerib hüppeliigesest jalaringide tegemine. Samamoodi võib ringitada randmest käsi.

  • Silitamine. Labajalga silitage pealtpoolt suunaga enda poole. Ägeda köha rahustamiseks on sobiv silitada käega mööda sääre väliskülge põlvest pahkluuni. Tasakesi võiks mudida ka päkaalust.

  • Kõrv. Nohu puhul on kasulik stimuleerida ka kõrvanibu, eriti selle põsepoolset osa.

  • Selg. Tõmmake sõrmedega mööda selgroogu ülevalt alla vöökohani.

    Alati tuleb olla järjekindel, mitte nii, et eile kasutasin ühte võtet, kuid muutust polnud — enam edasi ei tee. Tõenäoliselt läheb olukord hullemaks ja arst kirjutab välja antibiootikumid. Kui ongi juba nii hull, et tita hakkab antibiootikume sööma, tuleb annused rangelt ööpäeva peale ära jagada ja kellaaegadest kinni pidada.

    Kahjuks kipuvad arstid unustama, et antibiootikumiga koos peab võtma ka probiootikumi ehk apteegis müüdavaid piimhappebaktereid, näiteks Beneflora või Lacto7. Kui anti on elu vastu ja hävitab seda, siis pro on elu poolt. Tervenemise poolt.