Kui vanasti mängisid lapsed koolis vahetundide ajal kulli, jooksid ringi ja elasid oma energiat välja, siis nüüd istutakse ainult ninapidi ekraanides ning võisteldakse üksteisega selles, kes kõige kiiremini kõige rohkem mingis tapmismängus punkte saab. Vilkuval ekraanil on lapse ajule teatavasti ergutav ja väsitav mõju, seega lähevad lapsed tundidesse ülierutatutena ega suuda kuulata ning tähele panna. Kodus jääb pärast rohkem õppida jne. Aga koolist lähevad lapsed ju koju või sõprade juurde ja mida nad seal siis teevad? Mängivad telefonis, tahvelarvutis, sülearvutis, Wii`s, Xboxis või vaatavad telekat. Ekraan, ekraan, ekraan ja veelkord ekraan. Mõistan, et lapsevanematele on pärast tööd mugavam see, et laps on vaikselt arvutis ja paljud lapsevanemad ei teagi, mida pidev ekraanivahtimine lapsega lõpuks teeb, kuid õpetajad peaks teemaga kursis olema ja mõistma, et lapsed peaksid suhtlema üksteisega vähemalt koolipäeva jooksul!

Aga mida ütleb klassijuhataja? Rääkisin talle oma murest ja tema ütles, et lapsed on palju rahulikumad, ei lärma nii palju. Pealegi ei olevat tema küll probleemi märganud — mõnikord mängivat lapsed ikka lauamänge ka ja pole ju hullu midagi, kui nad vahepeal telefonide poole pöörduvad. Nii hull see asi tema sõnul ka ei ole!!! Üritasin suhelda ka teiste lapsevanematega, kes ei näinud samuti probleemi. Kui kõigil on nutitelefonid, miks nad siis ei võiks mängida!? Nii toredaid mänge on olemas, oleks isegi lapsepõlves tahtnud selliseid…

Ma ei teekski probleemi, kui ma ei teaks, et  on olemas koole, kus on telefonide ja tahvelarvutite kasutamine koolipäeva jooksul keelatud. Telefoni võib välja võtta ainult selleks, et olulistes küsimustes vanematele helistada. Pärast seda peab telefon kotti tagasi minema. Küsisin, kas meie koolis ei saaks nii teha. Õpetaja lõi käega: “Sellest tuleks ainult rohkem tüli, lapsed nii tahavad mängida, las nad siis mängivad, see pole probleem!”

Minu suur mure on see, et minu tütar tunneb vahetundides end kõrvalejäetuna, sest ta ei oska sellistel teemadel kaasa rääkida ja tal ei ole nutikat, et saaks klassikaaslaste mängudes kaasa lüüa. Lihtne lahendus probleemile oleks osta talle see telefon ja teha nägu, et kõik on hästi, aga see oleks sama hea kui tabletiga valu vaigistamine, mitte põhjusega tegelemine.

Nägin naistekas kirja, kus lapsevanem küsis, kas ta peaks oma lapsele tahvelarvuti jõuludeks kinkima. Ei peaks kindlasti kohe! Lastel ei ole vaja veel rohkem ekraaniaega, sest sellest ei pääse nad enam isegi koolis.