Tänavu aasta emaks valitud Katrin Reimus on 40-aastane viie lapse ema, kes töötab Kunda 1. keskkoolis inglise ja soome keele õpetajana, ütles Naisliidu esinaine Siiri Oviir.

Aasta ema sai kingiks kunstnik Tiiu Aru tehtud prossi.

Oviiri sõnul peab aasta ema tiitli kandidaat olema Eesti kodanik, kelle perekonnas kasvab või kes on üles kasvatanud vähemalt kaks last, kes on pädev, tunnustatud ja tähelepanu vääriv oma ametis. Aasta ema peab olema austust vääriv Eesti naine, kellel eduka töö kõrval on jagunud samavõrra tähelepanu, hoolt ja armastust ka oma perele.

Üksteist aastat Kunda I keskkoolis soome ja inglise keele õpetaja ametit pidanud Katrin Reimus on üks tuhandetest suure pere emadest Eestis, kes võib uhkustada kahe tütre kõrval kolme pojaga.

Aga ta on üks vähestest õnnelikest, kelle pojad on sündinud erakordse intervalliga — vaid kaheminutiliste vahedega. “Plaanis oli küll vaid kolm last peresse,” muigab Reimus oma suurest perest rääkides. Aga nad on hakkama saanud, ja nalja on kolmikutega kõvasti saanud.

Näiteks tekitavad poisid Kundas, Reimuse sünni- ja elupaigas sageli furoori, kas või siis, kui on kolmekesi poodi minnes kohalike tädide huviorbiidis. Mis sest, et poisid pole päris ühemunarakukolmikud.

Miks just Katrin Reimus pälvis aasta ema tiitli, kas tõesti ainult kolmikute pärast? Sugugi mitte… ainult. Vaid — “kõige selle pärast, mis ta teeb,” on vastus valmis riigikogulannal ja Eesti Naisliidu esinaisel Siiri Oviiril.

Teise kõrghariduse omandamine kaugõppe teel — kui enne on soome keele õpetuse saanud. Nüüd õpib inglise keelt. Tõlgib, vahendab soome kultuuri eesti keelde.

Lööb kaasa kohalikus omavalitsuses. On lugupeetud naine kogu Ida-Virumaal, seda kinnitavad nii Kunda I keskkooli direktor kui ka kohalikud omavalitsustegelased.

Ka lapsed on tublid: õpivad neljadele-viitele, vanim tütar Karin tudeerib ülikoolis sotsiaaltööd.

“Ootasin täna viimase hetkeni, et mulle öeldakse — vabandage, see on eksitus,” on Reimus tagasihoidlik.

Emadepäeva tähistamine sai alguse Ameerikast ja levis 1920. aastatel üle kogu Euroopa. Eestisse jõudis emadepäeva tähistamine samal ajal teiste Euroopa riikidega ning praeguseks on naiste algatusel loodud üritusest saanud riiklik tähtpäev.