Reeglina hakkavad väikesed pinisevad putukad oma aktiivsust üles näitama õhtu lähenedes. Kui unustada aknad õigel ajal sulgeda, siis korraldavad tõeliselt õudse öö. Selle vältimiseks tuleks kõige väiksema voodi kohale tõmmata sääsevõrk. Päeval saab last kaitsta näiteks melissi või lavendliõli abil. Õnneks kutsuvad sääsehammustused harva allergiat esile, kuid hammustuse koht sügeleb siiski kaua.

Mis puudutab herilasi, mesilasi ning kimalasi, siis nende hammustus jääb tagajärgedeta juhul, kui vaid üks putukas on last nõelanud, kui lapsel pole selle mürgi suhtes allergiat ning hammustus pole ohtlikku kohta sattunud — suhu, kurku, näkku või kaela. Pealegi võib alati kasutada lihtsaid ravivõtteid.

Kuna koht, kuhu putukas nõelas, läheb punaseks ning paistetab, pange sinna peale külm kompress. Kui laps kurdab valu — andke talle ohutut valuvaigistit paratsetamooliga. Tavaliselt mööduvad nähud paari tunniga. Kui aga mitte, siis pöörduge arsti poole.

Tähelepanu! Mingil juhul ei tohi üritada nõela sõrmedega välja võtta — te võite juhuslikult vajutada mürgikotikesele ning selle jäägid satuvad haava sisse. Nõelast tuleb vabaneda noa või küüne libisevate liigutustega mööda nahka.

· Ärge pange last murule istuma ega laske võõras kohas paljajalu käia.

· Lapsele ei tohi selga panna liiga eredaid riideid (putukad võivad teda lilleks pidada), ka pea ei tohi katmata olla.

· Ärge kasutage lõhnaõli ning muid aromaatseid vahendeid.

· Sööge toas, mitte värskes õhus.

· Ärge viibige toidujäätmetega konteinerite läheduses — need on herilaste meeliskohad.

· 3-4 –aastast last võib juba õpetada käituma rahulikult ning hoiduma järskudest liigutustest, et putukas end kaitsma ei asuks.