Rasedus

Parim vastus, mis iganes ajal see ka tuleb, on lühike ja faktipõhine: laps kasvab ema kõhus. Hiljem, kui laps on seda vstust seedinud ja tuleb tagasi lisa küsima, hoia lihtsat joont: laps kasvab emakas, mis on üks koht ema kehas; sündides liigub läbi sünnitee ehk vagiina; alguse sai sellest, et ema munarakk ja isa seemnerakk said ema kehas kokku. Vanuse lisandudes tekivad juba põhjalikumad küsimused ja siis tuleb ka põhjalikumalt vastata.

Seksuaalsus

Küsimus lapse sündimise kohta ei tekkinud su lapsel sel momendil, kui ta seda küsis. Seksuaalsus hakkab lapsel arenema hetkest, mil ta siia ilma sünnib: esimesed ema puudutused toitmisel, mähkimisel, kiigutamisel ja vannitamisel. Üsna varsti pärast oma sõrmede-varvaste avastamist leiab laps tee genitaalideni ning avastamist jätkub kauemaks. Enda hellitamine on osa lapse elust. Potilkäik on teine verstapost — laps tunneb, et ta suudab kontrollida oma organite talitlust.

Pisipõnn läbib 2-3-aastaselt uudishimu-etapi ning tal on mitmeid küsimusi: poisi-tüdruku erinevused; kuidas saada endale peenist või mure selle pärast, kui peenis ära kaob; miks poisid pissides seisavad ja tüdrukud istuvad. Vastata tuleb veenvalt ja faktile toetudes. Sinu väike tütar võib tunda, et tema olematud rinnad on vähem tähtsad kui emmel. Selgita, et tüdruk teeb kasvades läbi suuri muutusi ja naisena on juba asjad muutunud. Ja lisada, et poisid ei saa kunagi sünnitada, nende roll on olla isaks. Nii on loodud — naine ja mees.

Laste küsimustele on lihtsam vastata ja nad võtavad seksiteemat loomulikuna, kui vanematel endil on asjasse terve suhtumine ning neil puudub eelarvamus seksi ja paljastatuse kohta. See ei tähenda paljana kodus ringijooksmist, kuid ka seksist vaikimine, lapse küsimusele ebasobiv reageering või sellele viltu vaatamine süstib lapsesse negatiivset suhtumist. On normaalne, kui erinevast soost väikelapsed lähevad koos ema-isaga-õe-vennaga sauna või et vanemad neid pesevad.

Ole aus, ära häbene ja arvesta lapse vanust

Kui jagad lapsele teadmisi seksiteemal, siis on oluline rääkida kehaosadest nende õige nimetusega. Laps tuleb suurepäraselt toime sõnade peenis, vagiina, rinnad, häbe ja emakas kasutamisega. Seda loomulikum ja lihtsam on tema suhtumine tulevikus. Aeg-ajalt mõtle läbi lapse küsimused ja enda vastused ning veendu, et laps on ikka õigesti aru saanud. Eriti väiksem laps võib korjata killukese ühest lausest ja killukese teisest ning tulemuseks on väär arusaam. Näiteks et lapsed sünnivad naba kaudu, ema jääb rasedaks seemnete söömisest või rasedus on haigus.

Kõhklused seksist rääkimisel on tavalised, mõni vanem on lihtsalt ujedam ja tema peres pole ehk neist asjust räägitud. Proovi oma lapsele anda võimalikult selgeid ning asja- ja eakohaseid vastuseid. Ajapikku harjud ära ja iga korraga muutud isegi julgemaks. Ära unusta mainida ka armastuse ja läheduse tähtsust, seda muidugi õiges vormingus ja vanuse järgi. Ole oma lapsega aus. Ilma intiimse nüansita jääb lugu kaugeks, külmaks ja poolikuks.

Allikas: Howstuffworks

Järgmisel esmaspäeval loe Naisetkast, kuidas rääkida lapsele lahutusest