Ühed vastused on lihtsamad, öeldes vaid “Ei” või “Jah”, teised on aga märksa pikemad. Erilisemat tähelepanu nõuab “Miks”. Mõni vastus sisaldab fakte, lihtsust ja iseenesestmõistetavust, selle kõrvale võib aga tulla ka keerukam vastus, sisaldades emotsiooni, väärtusi ja filosoofiat.

Kõikides sinu vastustes on peidus ühtne stiil, kuidas sa vastad. Olgu see küsimus sinise taeva kohta või kust lapsed tulevad või miks armastatud vanavanemad ükskord ära surevad. Juba esimesele miks-küsimusele vastada sa omamoodi, luues sideme lapse ja enda vahel. Su laps teab edaspidi täpselt, mida ja millal ja kui palju sinult oodata vastuseks. Vanemana tekib sul kindlasti küsimus, kuidas laps su seletusi elutähtsates ja rasketes küsimsutes vastu võtab. Mõned nõuanded kuluvad selleks kindlasti ära.

Surm ei ole igapäevane

Surm on kõige lõplikum, raskem, sageli ka kõige arusaamatum lapsele. Ükskõik, kui asjalikult või lapsikult noor ilmakodanik surma kohta pärib, tuleb seda võtta tõsiselt ja tähelepanelikult. Kui laps või sa ise selle tõsise teema üles tõstad, on mitmeid viise, kuidas sellest rääkida. Loe sellest lähemalt 8. juunil.

Seks on osa igapäevaelust

Ammu enne seda, kui hakkad lapsele põhjalikumalt rääkima mesilastest ja lindudest, tuleb sul vastata küsimusele, kust tulevad lapsed. Kui perre on sündimas väike õde või vend või kui lähedane inimene jääb lapseootele, on see küsimus kindlasti päevakorral. 15. juunil leiad Naistekast nõuandeid, kui palju üldse lapsele sellel väga tundlikul teemal rääkida, ilma et neid segadusse ajada. Luubi all on ka seksuaalsust ja sugu puudutavad teemad.

Lahutus ei möödu igast perest

Lahutus või isegi pingeline ja ootusärev olukord kodus võib lapse psüühikat tugevasti mõjutada. Kuigi laps ei mõista kahe täiskasvanu suhte kogu dünaamikat, tunnetab ta väga hästi tekkinud pingeid ja muutunud kodust olukorda. Sageli võtab laps endale kanda süükoorma, arvates, et tema on kogu asjas süüdi. Kuidas lapsele rääkida lahutusest ja lahuselamisest, seda loe siit 22. juunil.

Allikas: Howstuffworks