“Noor ema on Eesti vabariigis täielik ori, keegi teda tööle ei taha. Talvel on lapsed haiged, siis ema ju puudub töölt, ületunde selline naine ei tee, laps vaja lasteaiast ära tuua. Pange oma CV-sse, et olete üksikema kolme lapsega ja võin garanteerida, et teid mitte kuhugi tööle ei võeta. Sellest ka meie madal iive. Elu on pandud täiega sõltuma RAHAST ja laenudest. Tööandjad teavad, et noorel lapsega naisel pole mujale tööle minna ja raha tal samuti pole, et kuhugile vaidlema minna. Niisiis võib teda täiega ekspluateerida ja sundida millele iganes alla kirjutama. Tööseadus ütleb, et kaebust saab alles siis esitada, kui tööandja on MÕISTLIKU AJA jooksul palga maksmata jätnud. Kui pikk selline aeg siis on? Tööandjal pole kunagi raha, aga proovigu see noor naine Eesti Energiale öelda, et näete, ma ei saa maksta, ma pole palka saanud!

Teiseks, küll on meie riik noorte emade kaitseks seaduse välja mõelnud, et lapsega kodus olevat ema ei saa ära koondada. Hurraa! Aga foorumis on küll artikleid, kus noor ema on rahulikult kodus, aga niipea kui tööle naaseb, tekivad probleemid — küll on töökoht koondatud, küll on kutseoskus madal, küll on keegi targem tööle võetud… Ja polegi noorel emal tööd. Kindlasti on ka teisi juhtumeid, kus noort ema oodatakse tööle tagasi, siis sel juhul on tegu töötaja ja tööandja mõistva suhtumisega, mitte aga selle “kaitsva” seadusega. Tekib küsimus, et milleks selline imelik seadus, mis nagu kaitseb ja ei kaitse ka? Asi on lihtne — see seaduseparagrahv teenib täiega RIIGI enda huve, noorele emale on see just ahistuseks. Miks? Sest siis ei saa ema ennast töötukassassse arvele võtta, ei saa nõuda ei ümberõpet, täiendkoolitust ega muid töötukassa poolt saadavaid võimalusi. Neid võimalusi, mida saab nõuda iga töötu alkass, mitte aga noor ema.

Palju lihtsam oleks, kui ema saaks teada oma töökoha tegeliku olukorra, siis ta võiks lapse kõrvalt juba tööd otsida või midagi juurde õppida. Aga ei, istu oma emapalga eest kodus ja ära nõua riigilt mitte midagi, ära riku riigi töötute statistikat halvema poole, mis siis et tööle naastes juba esimesel tööpäeval sulle vesi peale tõmmatakse! Jah, ma saan aru et tööandja pole mingi sotsiaalabi koht, tal on vaja kasumit toota. Aga saage aru, meie vabariigi seadused näevadki välja nagu mõne firma sisekorraeeskirjad, kus noor ema peab elu eest rabama, sest muidu võib tööandja ta usalduse kaotamise tõttu hetkega vallandada. Ajalehed kirjutavad, kuidas Brüssel meid kiidab, et eestlane on euroliidu kõige eeskujulikum (orjameelsem) liige.

Kui mulle räägiti, et lasteaiakoha saamiseks peab veel sündimata lapse järjekorda panema, siis mõtlesin et see on anekdoot. Aga selgus et mõnes omavalitsuses ongi nii. Tublid on need naised, kes raskusi trotsides veel lapsi sünnitavad, edu teile!”